kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jadi kaya untuk kelangsungan ekonomi, bangsa

Pelbagai cerita di laman sosial dan cabaran besar dalam isu Gaza mengingatkan penulis kepada pentingnya kita mengukuhkan ekonomi dan mempunyai ramai yang berjaya dan kaya. Malangnya sejak zaman filem hitam putih sehinggalah sekarang, kita sering dimomokkan dengan watak orang kaya dengan pandangan negatif dan sentiasa mempunyai sisi gelap yang memualkan.

Kita dibesarkan dengan perwatakan sedemikian sehingga wujud semacam stigma dan persepsi yang mengatakan orang kita tidak boleh kaya kerana apabila menjadi kaya raya akan menyebabkan kita lupa diri dan menindas orang lain.

Kerana itu agaknya sehingga kini, setiap kali ada saja dalam kalangan orang kita yang lebih sedikit daripada orang lain, apatah lagi jika kaya raya, menjadi tokoh korporat besar dengan harta yang banyak, maka banyaklah cubaan untuk memberi persepsi negatif terhadapnya dan membunuh wataknya, termasuk membawa ke peringkat setinggi mungkin dan akar umbi.

Lalu keluarlah segala macam pendedahan kononnya kekayaannya adalah disebabkan oleh amalan kronisme, dilakukan dengan cara yang tidak wajar, rasuah atau apa saja yang boleh menimbulkan keraguan sehinggakan kadang-kadang kita terfikir yang orang kita tidak mungkin boleh kaya dan mempunyai banyak harta.

Didik masyarakat jadi kaya

Sudah sampai masanya kita mendidik masyarakat kita untuk sentiasa mengimpikan menjadi kaya dan menyumbang kepada masyarakat dan negara.

Penulis menyentuh perkara ini kerana masih terbayang layanan tokoh korporat negara, Tan Sri Mustapa Kamal Abu Bakar ketika membawa rombongan Universiti Sains Malaysia (USM) melihat dari dekat usaha penyelidikan yang dilakukannya dalam memulihara orang utan sebagai khazanah utama negara dan bagaimana penyelidik universiti boleh membantu dalam meningkatkan usaha ini, bukan saja di Bukit Merah, Taiping tetapi juga di Hutan Hujan Belum dan Tasik Banding pada Ramadan lalu.

Kebetulan pula kami dibawa melihat sendiri bagaimana beliau melalui syarikatnya berusaha memajukan masyarakat terpinggir yang dianggap ketinggalan daripada arus pembangunan di Kampung Selamat berhampiran Bukit Merah. Dahulunya amat sukar untuk melihat budak kampung itu berjaya dalam akademik, tetapi kini beberapa orang pelajar mencapai kecemerlangan sehingga ke luar negara. Kisah kejayaan itu diceritakan sendiri oleh orang kampung itu.

Malah penulis berpeluang melihat melihat usahanya menubuhkan kolej pengajian yang menawarkan pendidikan kepada sebahagian besarnya kumpulan yang dianggap ketinggalan dalam pendidikan, di samping mewujudkan pusat hemodialisis untuk membantu mereka yang tidak berkemampuan.

Kegigihan, minat dan sumbangan tokoh seperti ini jarang diketahui umum selain daripada kejayaan perniagaannya kerana selalunya mereka ini kurang selesa untuk bercakap mengenai apa diberikannya kepada masyarakat, walaupun kita tahu ada ramai lagi dalam kalangan kumpulan dianggap mempunyai harta yang besar dalam masyarakat di negara ini sudah menyumbang kepada pembangunan negara dan masyarakat. Hakikatnya, kita perlukan kekayaan ekonomi jika ingin menjamin kelangsungan masa hadapan dan tidak mudah diperkotak-katikkan.

Orang kita, terutama anak muda perlu didorong untuk berusaha dan menguasai kekayaan negara, pada masa sama mereka yang berjaya harus menjadi ikon untuk menjadi dorongan kepada lain. Anjakan pemikiran, tindakan Pendidikan di universiti juga sepatutnya mendidik agar siswazah lebih kreatif dan inovatif dalam menjana kekayaan secara beretika melalui ilmu pengetahuan, di samping sumbangan untuk pembangunan masyarakat.

Agak malang apabila sesetengah anggota masyarakat hari ini yang hanya tahu mencari kesalahan dan segala yang buruk, dan disebarkan melalui media sosial apatah lagi tuduhan kononnya kerajaan berat sebelah dalam membantu melahirkan kumpulan yang berjaya dengan segala label negatif sedangkan bilangan yang menguasai harta amat sedikit seperti yang saban tahun dapat kita lihat daripada senarai terkaya negara.

Negara memerlukan lebih ramai tokoh seperti Mustapa Kamal mahu pun nama besar lain jika kita bersungguh-sungguh ingin keluar daripada kebergantungan kepada pihak yang kita anggap menyokong kumpulan tidak sewajarnya, termasuk di pentas antarabangsa.

Apa juga yang dilakukan dalam menghadapi cabaran semasa dan masa hadapan, hanya berjaya direalisasikan melalui anjakan pemikiran dan tindakan, di sini mahu pun di mana saja demi kelangsungan masa hadapan bangsa dan negara. Apatah lagi untuk generasi kini dan masa hadapan menyedari pentingnya menjadi orang yang kaya dan berjaya demi kemashlahatan masyarakat seluruhnya. Mohammad Abdullah ialah Timbalan Pendaftar Kanan, Pejabat Naib Canselor USM Berita Harian Rencana 2014/08/08
Tags: ekonomi
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments