kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kemerdekaan medan perbaharui patriotisme

Sambutan merdeka mesej cinta negara

Tema sambutan Hari Kemerdekaan ke-57 tahun ini ialah ‘Malaysia… Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta’. Tema itu dipetik daripada lirik lagu Warisan yang dipopularkan oleh Allahyarham Sudirman Haji Arshad. Mengikut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, tema itu diharapkan akan melahirkan semangat kecintaan yang mendalam terhadap negara yang tercinta ini.

Beliau berharap sambutan kemerdekaan perlu menjadi jenama popular yang melekat di hati setiap rakyat. Justeru, rakyat di negara ini wajar melihat sambutan hari kemerdekaan secara positif, iaitu sebagai acara tahunan negara yang dapat menyemarakkan dan meningkatkan semangat patriotisme rakyat pelbagai kaum.

Mesej utama tema kali ini ialah ‘kecintaan terhadap negara’. Kecintaan (patriotisme) terhadap negara adalah satu semangat yang menuntut tanggungjawab, ketaatan dan pengorbanan. Sebagai sebuah negara tempat ‘hidup dan mati’ kita, maka soal kecintaan terhadap negara menjadi prasyarat penting untuk mempertahankan tanah air.

Walaupun semangat patriotisme itu bukannya bersifat bermusim, tetapi dengan adanya acara sambutan hari kemerdekaan pada saban tahun, maka ia mampu melonjakkan atau sekurang-kurang memperbaharui semangat patriotisme kita terhadap negara.

Peristiwa jadi pengajaran

Kejadian pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah pada awal tahun 2013 yang mengorbankan 10 perajurit tanah air jelas menuntut rakyat mesti memiliki semangat patriotisme yang tinggi bagi mempertahankan tanah air daripada ancaman musuh. Peristiwa pencerobohan berdarah itu wajar dijadikan pengajaran kepada kita supaya sentiasa mempertingkatkan semangat cintakan negara.


Demikian juga dua peristiwa berkaitan pesawat milik Penerbangan Malaysia (MAS), iaitu kehilangan pesawat MH370 dan peristiwa MH17 ditembak jatuh di wilayah bergolak Ukraine mempunyai elemen ancaman musuh terhadap negara ini dan ia menuntut semangat patriotisme yang tinggi dalam kalangan rakyat kita.

Terbaharu, tuduhan Israel bahawa Malaysia menjadi tempat melatih pejuang Hamas dari Palestin memerlukan kita berwaspada terhadap ancaman kedaulatan negara yang tidak diduga.

Sesungguhnya, kemerdekaan yang kita kecapi selama ini tidak datang secara bergolek tetapi ia dicapai dengan perjuangan anak bangsa yang berjuang dengan darah dan nyawa untuk membebaskan bumi bertuah ini daripada cengkaman penjajah.

Penjajah melakukan kekejaman dan penindasan ke atas anak bangsa yang mahukan tanah air ini bebas daripada penguasaan dan cengkaman penjajah. Semua penderitaan itu ditanggung oleh mereka semata-mata kerana mereka mahu melihat tanah air tercinta ini bebas daripada cengkaman penjajah.

Perjuangan yang bermula dengan semangat patriotisme dan nasionalisme Melayu, dan kemudiannya berkembang sebagai nasionalisme rakyat Malaysia akhirnya membuahkan hasil yang dihasratkan. Hasil daripada gandingan bahu pemimpin Melayu, Cina dan India serta disokong semangat patriotisme yang kuat dalam kalangan rakyat, maka negara kita berjaya dibebaskan daripada cengkaman penjajah.

Pada 20 Februari 1956 laungan ‘Merdeka’ bergema di Padang Pahlawan Bandar Hilir Melaka sekembalinya Tunku Abdul Rahman dari London dan mengumumkan tarikh kemerdekaan negara, iaitu pada 31 Ogos 1957.

Syukuri nikmat kemerdekaan

Hakikatnya, kemerdekaan adalah hasil perjuangan pemimpin bersama generasi terdahulu, hatta bersinambungan sehingga ke hari ini dan akan berterusan sampai bila-bila.

Kemerdekaan menyebabkan tegaknya kedaulatan dan maruah bangsa. Justeru, kita wajib bersyukur di atas nikmat kemerdekaan yang kita nikmati sejak 57 tahun yang lalu selama ini. Tanda bersyukur ialah kita sayang dan cintakan negara ini.

Kita juga harus mengambil iktibar bahawa konflik yang melanda di beberapa negara sudah mengancam kestabilan dan solidariti masyarakatnya. Nikmat kemerdekaan mereka sudah hilang dan negara mereka terdedah kepada percaturan kuasa asing. Tidak mustahil kita menjadi seperti itu jika ada golongan yang tidak setia kepada negara ini.

Justeru, kita berharap tidak ada dalam kalangan rakyat, termasuk dalam kalangan ahli politik di negara ini yang menjadi batu api, kaki cucuk, talam dua muka, pepat di luar rencong di dalam dan si Kitol yang lidah bercabang yang gemar membangkitkan isu-isu sensitif sehingga boleh menghuru harakan negara ini.

Kenangkan kembali bagaimana pemimpin terdahulu memperjuangkan kemerdekaan dan meletakkan asas-asas berkaitan ‘kontrak sosial’ yang dimasukkan dalam Perlembagaan Persekutuan. Melalui semangat Perlembagaan mereka menggariskan bagaimana hubungan kerukunan hidup bermasyarakat itu mesti dijaga dan dipelihara dengan mengelakkan daripada menyentuh isu-isu sensitif.

Perlembagaan yang dibentuk itu juga melambangkan wujudnya satu bentuk ‘kompromi politik’ atau ‘politik permuafakatan’ yang selama ini berjaya membentuk politik ‘persetiaan murni’ antara kaum sehingga berjaya memperkukuhkan semangat patriotisme dan perpaduan dan integrasi nasional. Semuanya mereka lakukan kerana cintakan negara ini.

Mohd Ayob Abd Razid ialah Penganalisis Media di Bahagian Penerbitan Dasar Negara, Jabatan Penerangan Malaysia Berita Harian Rencana 2014/08/08 - 03:29:02 AM
Tags: kemerdekaan, patriotik
Subscribe

 • Ensure that no student gets left behind

  Many educational institutions have spent the past few weeks instructing academics to go online in delivering classes for their students while…

 • Good leaders tell the truth, own up to mistakes

  Of late, Malaysians are in need of someone or something that is truthful, trustworthy or genuine. We should be telling and sharing the truth…

 • A helpful reminder

  Visit just about any classroom and within minutes you’re likely to hear one. “Remember to complete the task given.”…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments