kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Iraq kembali jadi percaturan AS

Tuduh ISIL pembunuh tapi biarkan Israel ganyang Palestin

Selepas sebulan kita disajikan dengan perkembangan konflik di Gaza, sedikit pun Amerika Syarikat (AS) tidak melihatnya sebagai krisis kemanusiaan meskipun lebih 1,800 penduduk Palestin terbunuh. Mengikut Al-Jazeera, 80 peratus adalah orang awam termasuk orang tua, wanita dan kanak-kanak.


Tidak ada suara dari AS menyatakan pembunuhan kaum, jenayah kemanusiaan dan jenayah perang dilakukan Israel. Ketika pihak perunding bersama wakil Israel dan Hamas berunding untuk melanjutkan proses gencatan senjata, AS kelmarin mengumumkan akan melakukan serangan udara ke atas pejuang Pergerakan Negara Islam Iraq dan Leviant (ISIL) di utara Iraq dan menghantar bantuan kemanusiaan kepada orang awam yang terperangkap dalam pertempuran antara pejuang ISIL dengan tentera Iraq serta pejuang Kurdish. AS menuduh ISIL melakukan jenayah pembunuhan kaum dan jenayah kemanusiaan.

ISIL kuasai banyak wilayah

Pengumuman Presiden Barack Obama itu sebenarnya tidak mengejutkan kerana beliau didesak oleh pemimpin Iraq yang berasa terancam oleh penguasaan wilayah oleh pejuang ISIL. Kini ISIL menguasai banyak wilayah, terutama di utara dan berdekatan Baghdad.

Obama didesak rakyat AS dan pemimpin parti Demokrat seperti bekas Setiausaha Kerajaan AS, Hillary Clinton untuk tidak terbabit secara ketenteraan walaupun pemimpin parti Republikan bersetuju menghantar semula tentera ke Iraq. Sebelum ini Obama meminta diwujudkan kerajaan gabungan sebenar antara pihak Syiah, Sunni dan Kurdish di Iraq.

Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki dilihat berat sebelah mengutamakan penduduk Syiah dan meminggirkan pemimpin dan penduduk Sunni. Ini menjadikan ISIL popular dalam kalangan penduduk Sunni. Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) juga mengeluarkan kenyataan ketiganya dalam tempoh 10 hari menghentam tindakan perluasan wilayah ISIL dan serangan terhadap penduduk awam di Iraq.

Tindakan terbaharu Obama ini sebenarnya sedikit sebanyak disebabkan kemaraan pejuang ISIL yang mula menyebabkan penduduk Kristian Iraq, terutama di Nineveh dan beberapa kawasan berdekatan Mosul menjadi pelarian.

Ada 30,000 penduduk Kristian di Tel Keif menjadi pelarian. ISIL menguasai dua bandar Kurdish di Makhmour dan Gwair berdekatan Erbil. Ketakutan sebenar AS dan Kerajaan Iraq ialah kejayaan pejuang ISIL dibantu pejuang dan penduduk Sunni Iraq yang menentang polisi berat sebelah Kerajaan Iraq menguasai empangan Mosul dan telaga minyak di Ain Zalah serta Batma. Ini adalah kejayaan strategik ISIL.

Dua perkara yang sedang difikirkan ISIL untuk menguasai Iraq ialah dengan menguasai sumber minyak dan air yang menjadi nadi kepada penduduk dan kerajaan. Empangan Mosul diisytiharkan sudah dikuasai oleh ISIL walaupun dinafikan pejuang Peshmerga Kurdish yang menguasai empangan itu sebelum ini.

Ancaman terhadap Baghdad

Jika betul pejuang ISIL menguasai empangan Mosul, ia memantapkan penguasaannya ke atas Mosul, malah akan memberikan ancaman kepada Baghdad. Pengaliran Sungai Tigris dan pembangunan kawasan sekitarnya banyak bergantung kepada empangan itu. Jika pecah, ia boleh menenggelamkan bandar Mosul dan menjejaskan kawasan Baghdad dengan Sungai Tigris mengalir melaluinya sejauh 300 batu. Empangan Mosul juga bertindak sebagai empangan jana kuasa elektrik dan sumber air bersih kepada penduduk Mosul dan kawasan sekitar.

Penguasaan ke atas telaga minyak Ain Zalah dan Batma membolehkan ISIL menguasai sumber utama minyak yang mengeluarkan 30,000 tong sehari. Kejayaan ISIL menguasai dua kawasan minyak itu membimbangkan Organisasi Negara-Negara Pengeksport Minyak (OPEC) mengenai terjejasnya pasaran minyak global.

Walaupun Washington mengumumkan tindakan ketenteraan AS terbatas kepada serangan udara, AS menolak kemungkinan penghantaran tentera daratnya. Ia bimbang kos kewangan dan kematian pihak tenteranya jika melakukan penjajahan semula ke atas Iraq. AS kini agak lemah dan bimbangkan ekonomi domestiknya serta tidak mampu memulakan satu lagi peperangan di Asia Barat.

Tindakan terkini yang akan dilakukannya ialah memperkuatkan persenjataan kepada tentera Iraq dan pejuang tempatan untuk menghadapi ISIL. Ia kini dilihat cuba memberikan bantuan senjata kepada pejuang Peshmerga Kurdish di utara Iraq. Meskipun hanya serangan udara yang dilakukan, AS bimbang kemampuan pejuang ISIL yang dikatakan miliki kelengkapan senjata canggih, termasuk peluru berpandu darat ke udara yang boleh menjatuhkan pesawat dan helikopter tenteranya.

Kejayaan peluasan wilayah oleh pejuang ISIL, walaupun dikutuk kekejaman yang dilakukan ke atas musuhnya, memberi impak baharu kepada politik di Asia Barat. Perdebatan isu sempadan negara di Asia Barat yang akan dilukis semula.

Sempadan negara yang dibentuk sebelum ini oleh bekas penjajah seperti United Kingdom dan Perancis menjadi semakin tidak relevan di Asia Barat kerana ia tidak mengambil kira pembahagian kawasan mengikut agama, bangsa dan kabilah.

Walaupun terlalu awal meramalkan penguasaan dan kekuatan ISIL, sedikit sebanyak ia menggoncangkan Asia Barat yang dikuasai pemimpin yang autokratik belaan pihak Barat. Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani ialah Profesor Madya di Pusat Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia.   Berita Harian Rencana Kolumnis 2014/08/10 - 02:33:14 AM
Subscribe

 • Pesta Hantu Lapar

  Pesta Hantu Lapar, atau Pesta Yulan, jatuh pada hari ke-15 bulan lunar ketujuh, juga dikenali sebagai “bulan Hantu”. Tahun ini, perayaan…

 • Tangan Kiri II

  13 Ogos menandakan hari istimewa untuk semua orang kidal kerana ia adalah hari yang diperhatikan untuk meningkatkan kesedaran tentang perjuangan yang…

 • Tangan Kiri I

  Hari Kidal Antarabangsa ( International Left-Handers Day 2022 ) disambut pada 13 Ogos. Hari ini disambut untuk meningkatkan kesedaran…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments