kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Wajarkah Internet ditapis?

Sejak beberapa tahun ini, berleluasa sungguh isu menghina Islam, bangsa Melayu, seruan azan, bulan Ramadan, hari raya dan terbaharu penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong oleh individu tertentu.

Golongan anti-Islam dan anti-Melayu semakin berani melancarkan serangan secara halus dan terbuka melalui penyebaran Internet dan laman sosial seperti Facebook, Twitter. Yang menyedihkan tindakan individu yang menghina itu bukan sahaja lewat diambil tindakan, malah ada yang terus bebas tanpa apa-apa tindakan undang-undang.

Akta Hasutan 1948 yang ada seolah-olah lebih menakutkan orang Melayu, walhal umat Islam negara ini kini semakin diperlekehkan oleh golongan yang anti-Melayu dan Islam.

Pemerhati dan penganalisis politik Prof. Datuk Dr. Mohd Zainul Fithri Othman mempersoalkan kenapa perkara ini berlaku, walhal pada zaman Tun Dr. Mahathir Mohamad dahulu tidak pernah berlaku perkara seumpama ini?

"Kenapa penghinaan sebegini tidak diambil tindakan undang-undang oleh pihak berkuasa. Sehingga Pemuda UMNO terpaksa menegur Peguam Negara supaya mengambil tindakan dan tindakan tersebut bukan tindakan terpilih?

"Kenapa Peguam Negara memberikan jawapan dengan berkata "tanyalah dengan polis?" Polis pula berkata tanyalah dengan Peguam Negara. Kalau Peguam Negara dan polis asyik menuding jari, maka siapa yang sebenarnya mempunyai kuasa?

Naib Presiden Perhubungan Industri dan Pengarah Institut Kepimpinan dan Keusahawanan Management & Science University (MSU) itu juga hairan, apakah negara ini seolah-olah sudah tidak ada undang-undang? Atau undang-undang sudah jadi undang-undang terpilih?

Kebanyakan isu menghina ini keluar di dalam Facebook, Twitter dan pelbagai media sosial lain. Namun, beliau hairan - apakah kita ini tidak ada badan penapis tentang maklumat yang boleh disekat?

Apakah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak mempunyai kuasa 'menyekat' atau 'menggantung akaun' FB atau Twitter?

Apakah tindakan dan ke mana perginya Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKM) yang seharusnya menjadi penangkis kepada serangan bertubi-tubi ini terhadap Islam dan bangsa Melayu, sekali gus serangan terhadap Perlembagaan Persekutuan Malaysia (law of the land)?

Baru-baru ini ahli akademik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), aktivis sosial dan Tun Dr. Mahathir menggesa akses Internet ditapis bagi menjamin kemakmuran rakyat di negara ini.

Dalam hal ini, Pengerusi SKMM, Datuk Shahril Tarmizi menjelaskan pihaknya tiada masalah untuk memperketatkan kawalan akses ke Internet termasuk mengharamkan media sosial seperti Facebook dan Twitter di Malaysia.

"Isu berkaitan Internet ini besar dan penting, kita tidak ambil ringan cuma umum perlu faham bukan Internet dan media sosial yang perlu disalahkan tetapi mereka yang di belakang medium ini telah bertindak di luar rasa tanggungjawab.

"Oleh itu, bagi mereka yang menyokong Internet ditapis, kami ingin tahu setakat mana tapisan isu perlu dibuat, adakah masyarakat umum sedia jika kita kata Facebook itu haram sama sekali di Malaysia adakah kita juga perlu terima akan pengharaman Twitter di Malaysia?" katanya.

Masyarakat tidak wajar menyalahkan SKMM sahaja. SKMM mungkin boleh mengambil tindakan untuk menyekat atau menapis akses Internet ekoran isu penyalahgunaan, tetapi ada kesalahan lain di luar bidang kuasa SKMM seperti hasutan, ugutan, jenayah dan penipuan.

Bukan mudah untuk SKMM melakukan dakwaan atau mengambil tindakan. SKMM tidak boleh terus melaksanakan apa sahaja gesaan mana-mana pihak sebaliknya tindakan harus dilakukan berdasarkan lunas undang-undang bersama pihak polis dan Jabatan Peguam Negara.

"Sikap buruk seperti menghasut, mencerca, memfitnah dan menimbulkan rasa tidak puas hati antara kaum bukannya baru wujud pada masa ini sebaliknya telah lama tetapi cara penyampaiannya dahulu dan kini berbeza.

"Kalau dulu kita dengar orang menghasut dan memfitnah di kedai kopi tetapi hari ini kebetulan zaman Facebook maka ia nampak meluas, kerana itu kita tidak boleh menyalahkan Internet, sebaliknya sikap individu manusia itu yang harus diperbetulkan," kata Shahril.

Dr. Mohd Zainul Fithri juga mempersoalkan, ke mana perginya pejuang Islam daripada parti Islam terutamanya untuk membuat kenyataan berani dan keras bersama-sama dengan NGO Islam yang lain untuk mengutuk perbuatan ini?

"Kenapa kalau persoalan Gaza, 50,000 orang keluar menyatakan protes atas kezaliman terhadap Palestin boleh dilakukan dan mengapa 50,000 orang ini juga tidak boleh melakukan protes terhadap kebiadapan manusia yang tidak bertanggungjawab ini di Dataran Merdeka?

"Mengapa himpunan dibuat atas isu terpilih walhal isu agama Islam di Malaysia yang saban hari dihina ini berlaku di depan mata kita? Saya juga hairan mengapa Anwar Ibrahim yang mempunyai rangkaian kawan antarabangsa yang hebat di negara Islam, berdiam diri tentang Palestin selain di dalam Dewan Rakyat?

"Mana kenyataan beliau secara umum tentang kutukan ke atas rejim zionis? Mana kenyataan YB Permatang Pauh tentang penghinaan Islam dilakukan oleh mereka yang biadab ini? Jawapannya tidak ada. Sebab? Menjaga pengundi untuk dirinya. Dari sini kita lihat kepelikan yang berlaku atas keperibadian manusia.

Anti-ISA

Barangkali inilah yang pejuang-pejuang anti-Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ingin sangat supaya ISA dimansuhkan kerana mereka tahu, selagi ISA tidak dimansuhkan, mereka tidak boleh bercakap sewenang-wenangnya kerana akan ditangkap pihak berkuasa tanpa soal.

Bila puak-puak manusia yang tidak bertanggungjawab ini berjaya atas tuntutan mereka, dan bila kerajaan Barisan Nasional (BN) membenarkan ISA dimansuhkan kononnya 'zalim dan tidak bertamadun,' maka bermula episod baharu iaitu 'mereka mempunyai lesen besar tanpa batasan dan boleh mengutuk, menghina Islam sesuka hati tanpa rasa takut. Sebab, ISA sudah tiada lagi atas alasan freedom of speech.

Namun demikian, kata Dr. Mohd Zainul Fithri, kebebasan bersuara mesti berlandaskan dengan accountability and responsibility; ia juga harus berlandaskan dengan kedaulatan Perlembagaan.

"Jika Perlembagaan dipertikaikan dan dimomok-momokkan oleh manusia yang tidak bertanggungjawab ini, bermakna Perlembagaan langsung tiada nilai? Layakkah dipanggil warganegara apabila Perlembagaan sendiri dimomok-momokkan?

"Kini baharu kita faham bahawa perjuangan yang beria-ia sangat dilaungkan supaya ISA dimansuhkan adalah untuk memberikan manusia yang tidak bertanggungjawab ini platform untuk bercakap apa saja yang mereka mahukan dan pihak polis tidak boleh menangkap mereka.

"Mereka bergembira, orang Islam dan orang Melayu sakit hati; terpendam kemarahan yang membuak-buak. Tetapi bangsa Melayu tidak boleh berbuat apa-apa. Sudah lumrah sikap Melayu tidak mahu mengecohkan keadaan kerana menghormati perundangan negara.

"Persoalannya, apakah perasaan pendam di dalam hati ini dapat ditahan? Sampai bila ia dapat ditahan? Dikhuatiri, jika pihak polis tidak mengambil tindakan, maka akan ada tangan-tangan lain akan mengambil tindakannya sendiri atas nama 'fisabilillah.' Apakah ini yang dimahukan?"

Dr. Mohd Zainul Fithri menyatakan banyak sangat pihak yang telah 'menjual,' cuma belum satu pun dibeli oleh orang Islam dan orang Melayu! Apakah perlu ada insiden yang tidak diingini berlaku, baru pihak polis atau orang yang berkuasa mahu bertindak?

"Saya boleh merasakan keluhan dan kegelisahan umat Islam kian memuncak bagaikan lava gunung berapi yang sedang menunggu untuk meletup.

"Saya nasihatkan kepada SKMM dan juga pihak berkuasa supaya ambillah tindakan. Kalau tidak boleh bertindak, beritahu mengapa tidak boleh bertindak?

"SKMM perlukan 'apa' agar boleh bertindak? Setahu saya, kita tidak perlu ada lesen khas untuk buka laman blog, Facebook atau Twitter. Kalau orang Israel yang marah kepada Tun Dr. Mahathir boleh menyekat blog dan juga Facebook beliau, kenapa SKMM yang berkuasa tidak sanggup melakukannya. Bukan perlu pun 2/3 undian daripada ahli Dewan Rakyat.

"Ini adalah tanggungjawab KKM untuk memastikan keharmonian negara terjamin; tanggungjawab KKM untuk memastikan Rukun Negara dipertahankan; tanggungjawab KKM untuk memastikan perpaduan negara terpelihara; dan paling utama tanggungjawab KKM untuk memastikan Perlembagaan Persekutuan Malaysia dihormati dan didaulatkan.

"KKM boleh melakukan sesuatu untuk ia disekat. Memang akan ada serangan yang bertalu-talu daripada golongan freedom of speech. Tetapi apabila mereka melanggar Perlembagaan negara; Rukun Negara; tatasusila sebagai rakyat Malaysia, saya rasa KKM tidak perlu berkompromi dan takut.

"Kerana jika mereka mahukan kebebasan mutlak, Malaysia bukan tempatnya. Malah negara jiran kita, Singapura pun tidak ada kebebasan mutlak," kata Dr. Mohd Zainul Fithri.

Baru-baru ini Tun Dr. Mahathir pun ada menyarankan supaya kerajaan mengkaji semula dasar Internet tanpa sekatan. Memandangkan laman sosial dilihat membawa juga kesan buruk dan mengancam perpaduan kaum, maka ada suara mencadangkan supaya ia disekat.

Sesungguhnya Kerajaan Malaysia amat berhemat dalam isu penyalahgunaan laman sosial. Pemimpin negara ini cukup berhati-hati dan tidak gopoh dalam mengambil keputusan sama ada mahu menutup atau tidak laman sosial seperti Facebook di negara ini.

Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, perkara ini perlu kajian dan mendapat pandangan orang ramai sebab pengguna Facebook di negara ini mencecah 15 juta akaun.

Bagi kebanyakan rakyat negara ini, Facebook menjadi platform menjalankan perniagaan di samping merapatkan hubungan silaturahim dalam institusi kekeluargaan.

Hanya 2,000 aduan diterima membabitkan Facebook berbanding jumlah akaun keseluruhannya iaitu kira-kira 15 juta. Jadi, apakah kerana 2,000 kita terpaksa menutup kesemuanya?

"Kita perlu lihat tahap tapisan. Kita hendak guna model mana sama ada dari China, Arab atau setakat mana yang kita boleh. Jika di China, tiada Facebook dan Twitter," kata Ahmad Shabery.

Jadi, bukan mudah untuk mengadakan sekatan Internet di Malaysia kerana negara sejak dari 1990-an mengalu-alukan perkembangan pesat dunia Internet.

Sekatan secara bijak ialah sekatan yang menghalang ancaman terhadap masyarakat tanpa menghalang hak mereka mendapatkan maklumat yang mereka inginkan.

Apa pun semua kaum di negara ini mesti menghormati Perlembagaan dan keharmonian negara. Gagal mematuhinya, bermakna kita gagal sebagai warganegara Malaysia dan ini bermakna kita sudah tiada lagi nilai sebagai warganegara Malaysia. zman Anuar azman_selasih@yahoo.com Utusan/Rencana/20140810

Tags: ict, internet
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments