kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bagaimana Zionis memanipulasi media

SELAIN penguasaan senjata berat yang canggih hasil sumbangan Amerika Syarikat, cengkaman politik terhadap negara-negara kuasa besar dunia melalui lobi kumpulan-kumpulan berpengaruh seperti American Israel Public Affairs (AIPAC), dana kewangan yang besar hasil daripada sumbangan korporat dan jutawan Yahudi yang kaya dari serata dunia, rejim pengganas Zionis memastikan cengkaman penindasan mereka terhadap rakyat Palestin terus kukuh dan tidak boleh dipertikaikan oleh masyarakat dunia melalui cengkaman dan manipulasi media massa besar dunia.


Jika dilihat dari krisis terbaru yang sedang berlaku di Gaza, yang mengorbankan banyak nyawa, mengakibatkan puluhan ribu mangsa tercedera, dan hampir ratusan ribu kehilangan tempat tinggal setakat, media-media Barat seperti Cable News Network (CNN ) dan British Broadcasting Corporation (BBC) walaupun kelihatan seperti simpati dengan Gaza, tetapi terus memainkan propaganda dan melakukan manipulasi bagi membina legitimasi masyarakat dunia terhadap serangan terbaru rejim pengganas Zionis kali ini.

Dendangan Israel berhak mempertahankan dirinya sendiri dari serangan roket Hamas terus diulang-ulang setiap hari, begitu juga dengan kempen melabelkan Hamas sebagai kumpulan pengganas.

Walaupun terbukti melakukan banyak jenayah perang dengan menggunakan senjata terlarang, membunuh kanak-kanak, membedil masjid, kubur, bank, sekolah, hospital dan ambulans, tetapi media-media ini terus menggambarkan rejim pengganas Zionis sebagai pihak yang berada di kedudukan mangsa dan tindakan mereka hanyalah untuk mempertahankan diri.

Walaupun menggunakan hujah-hujah yang rapuh, tetapi ramai juga yang percaya dan termakan propaganda dendangan media massa yang pro rejim pengganas Zionis.

Jika diteliti, secara asasnya, terdapat tiga cara bagaimana media massa ini menjalankan propagandanya untuk membela rejim pengganas Zionis.

Pertama, manipulasi pemilihan terma dalam setiap laporan berita. Bila merujuk kepada Hamas, terma pengganas, pelampau atau militan akan digunakan, akan tetapi, bila merujuk kepada rejim Zionis, terma tentera, komando dan sebagainya akan diguna. Manipulasi terma ini adalah untuk mencipta persepsi bahawa Hamas adalah kumpulan pengganas yang wajar dihapuskan dengan apa jua cara.

Hakikat sebenar yang perlu kita ketahui dan sebar-sebarkan adalah pertubuhan Hamas yang ditubuhkan pada 1987 sempena intifada pertama merupakan pemerintah yang sah di Gaza sejak 2006, dan Briged Izzuddin Al Qassam adalah ketumbukan tentera yang ditubuhkan oleh Hamas untuk menentang penjajahan rejim pengganas Zionis. Hamas adalah sebahagian daripada perjuangan panjang rakyat Palestin untuk mencapai kemerdekaan dari rejim pengganas Zionis sejak 1948.

Sementara itu, rejim pengganas Zionis, walaupun memakai pakaian seragam tentera, mempunyai kelengkapan-kelengkapan tentera, dan bergerak seperti tentera, disokong pula oleh kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika dan Perancis, tapi hakikatnya, mereka adalah penjajah, pembuli dan sekumpulan pengganas yang berselindung di sebalik seragam tentera. Penduduk Palestin tidak akan melupakan sejarah kekejaman mereka, bermula dari tragedi pembunuhan yang amat ngeri di Deir Yassin pada 1948.

Kaedah kedua yang diamalkan oleh media massa yang dicengkam oleh rejim Zionis ini adalah menggunakan teknik pengulangan dalam laporan-laporannya. Setiap hari dendangan alasan kewajaran serangan demi serangan, pembunuhan demi pembunuhan, walaupun tidak masuk akal akan dilakukan. Ini kerana, penipuan dan pembohongan, jika diulang-ulang, akhirnya akan diterima oleh sebahagian manusia sebagai kebenaran.

Kaedah pengulangan ini adalah antara salah satu prinsip propaganda ciptaan Dr. Joseph Goebbles, pakar propaganda rejim Hitler ketika perang dunia kedua, dan mereka sedang mengaplikasikannya dengan hebat.

Antara contoh pengulangan yang dilakukan oleh rejim Zionis adalah label pertubuhan Hamas sebagai pengganas dan alasan bahawa Israel hanya mempertahankan diri dalam serangannya ke atas Gaza. Semua media yang dicengkam oleh mereka, boleh dikatakan setiap hari, selama bertahun-tahun, dalam setiap laporan berita dan analisis yang disiarkan akan menggunakan terma pengganas bagi Hamas dan mempertahanan diri sebagai kewajaran serangan.

Terbaru, mereka sedang mengulang-ulang pembohongan bahawa Hamas menggunakan perisai manusia dan lebih lucu, Hamas lah yang bersalah dalam kematian kejam ramai wanita dan kanak-kanak. Laman media sosial Israel Defense Forces adalah antara yang terkehadapan dalam kempen ini, walaupun mendapat banyak 'serangan' dari pejuang papan kekunci yang banyak datangnya dari Malaysia!

Kaedah ketiga adalah kaedah manipulasi gambar. Biasanya, bila merujuk kepada kumpulan-kumpulan yang dimusuhi seperti Hamas atau Ikhwan Muslimin, maka gambar yang digunakan biasanya adalah gambar lelaki-lelaki yang berwajah bengis untuk mencipta persepsi bahawa kumpulan-kumpulan ini dianggotai oleh lelaki-lelaki ganas umpama penjahat dalam filem-filem Hollywood.

Sementara itu, bila merujuk kepada ketumbukan pengganas rejim pengganas Zionis atau tentera-tentera penjajah yang sedang berkhidmat di Afghanistan atau Iraq maka imej yang dipaparkan adalah imej lelaki-lelaki tampan, bersih, penyayang, family man dan tidak ganas untuk membina persepsi bahawa mereka ini adalah hero atau penyelamat manusia seperti Superman.

Hakikat yang sebenar adalah sebaliknya kerana mereka adalah penjajah dan pengganas yang amat kejam dalam sejarah kemanusiaan walau apa jua imej yang digunakan.

Tiga kaedah ini hanyalah sebahagian daripada rantaian kaedah yang digunakan dalam propaganda media tajaan rejim pengganas Zionis dalam memporak perandakan dunia. Namun, tembelang kejahatan mereka semakin lama semakin terdedah, tambahan dalam zaman kebangkitan media sosial di mana maklumat yang sampai lebih telus, tanpa sempat di spin oleh editor-editor media mereka.

Lambat laun, dunia pasti akan mengetahui tembelang mereka dan penjenayah-penjenayah perang ini tidak akan selamanya selamat kerana Allah sedang menghitung kejahatan mereka satu persatu dan menanti masa untuk menimpakan azab yang pedih ke atas mereka yang zalim ini.     Mohd. Hisham Mohd. Sharif ialah Aktivis Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Australia. Utusan/Rencana/20140812

Tags: media, yahudi
Subscribe

 • Education is a learning curve

  TERTIARY level students, especially those in their final year, are a step away from graduation and have one foot in the working world. I must admit…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments