kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sekolah tunggal nasional; Kisah doktor gigi dan saya

Satu Bahasa, Satu Bangsa, Satu Negara! - Bahagian II

ISU memperkasakan sekolah kebangsaan atau sekolah nasional timbul kembali. Apakah sekolah kebangsaan selama ini tidak perkasa?

Apakah sistem pendidikan kita tidak berjaya melahirkan bangsa Malaysia yang mempunyai jati diri kemalaysiaan yang kental?

Adakah kita pernah membuat bancian atau survey sejauh mana pengetahuan kita mengenai negara sendiri, kefasihan bahasa kebangsaan, kaum-kaum di antara kita, adat istiadat kita dan lain-lain?

Apakah kita selama ini hanya ambil mudah dan take for granted kepada semua hal tersebut? Apakah kita selama ini merasakan semuanya elok-elok belaka?

Semasa negara akan mencapai kemerdekaan ke-57 tahun ini, apakah tahap kemalaysiaan kita sudah sebati? Apakah masing-masing masih mementingkan diri sendiri, hanya memikirkan kaum-kaum sendiri dan dalam kelompok masing-masing sahaja? Cuba tanya diri sendiri?

Pada 12 Februari 2014 lalu, saya ada menulis dalam kolum Cuit ini bertajuk 'Satu Bahasa, Satu Bangsa, Satu Negara!'

Ini mengenai kisah sistem persekolahan kita yang cukup unik di dunia tetapi sedikit demi sedikit sedang menghakis kedaulatan dan kerukunan negara ini.

Saya bukan rasis apabila membangkitkan isu ini. Begitu juga dengan Razali Ibrahim yang mencadangkan supaya sekolah vernakular dihentikan pembinaan. Begitu juga dengan Ismail Sabri yang menyokong Razali.

Sebagai warganegara yang bertanggungjawab dan waras, kita harus menerima hakikat bahawa hanya satu sistem pendidikan tunggal yang diperlukan oleh sesebuah negara - bukan dua atau tiga atau empat - bagi mewujudkan Satu Bahasa, Satu Bangsa dan Satu Negara.

Di Malaysia sekarang, semua orang tahu, kita ada sistem sekolah kebangsaan (SK), sekolah Cina (SJKC), sekolah Tamil (SJKT), sekolah agama, sekolah swasta Inggeris, sekolah antarabangsa - yang membahagi-bahagikan murid-murid kita - generasi Malaysia akan datang, kepada satu 'kecelaruan' yang amat sangat.

Sudah banyak kali kita membangkitkan isu ini. Malah kelmarin satu pertemuan meja bulat (yang besar) telah diadakan anjuran beberapa NGO. Ia diadakan dengan Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh.

Saya ada membaca dalam satu portal berita Singapura, negara itu sendiri tidak membenarkan rakyatnya menghantar anak-anak mereka ke sekolah antarabangsa, tanpa kebenaran kerajaan kerana bimbang akan terhakis jati diri Singapura ke atas kanak-kanak itu.

Malah dalam satu perbahasan di alam maya, rakyat republik itu tidak bersetuju jika sistem itu dilonggarkan. (International and private schools in Singapore generally do not admit Singapore students without permission from the Ministry of Education. - http://en.m.wikipedia.org/wiki/Education_in_Singapore)

Tetapi di Malaysia ia bebas. Waima menteri pun ada yang menghantar anak ke sekolah-sekolah swasta dan antarabangsa, malah ke sekolah berasrama penuh di England dan Australia.

Sepatutnya, mana-mana anak Malaysia wajib melalui sistem pendidikan kebangsaan tunggal iaitu SK.

Jika kita semua mengaku sistem SK itu lemah dan banyak cacat-celanya maka perkasakanlah. Jika ada yang merasakan istilah sekolah kebangsaan tidak lagi sesuai, tukar istilahnya kepada sekolah nasional? Asalkan matlamat pemerkasaan itu berjaya.

Apa salahnya jika semua SK dinaik taraf menjadi seperti sekolah premier atau setaraf MRSM?

Di Singapura, sistem persekolahannya sudah diiktiraf dunia. Sistemnya adalah standard - dan murid-murid yang pandai atau sebaliknya diajar di bawah satu bumbung.

Mengapa kita perlu berundur ke belakang? Mengapa masih membiarkan kita mempunyai sistem pengantar yang pelbagai?

Semasa negara akan memasuki usianya ke-57 tahun beberapa hari lagi, kita semua mahu melihat satu perubahan yang nyata dalam sistem pendidikan kita.

Ia memerlukan satu iltizam politik yang kuat - cukup kuat!

Jika kita masih lagi teragak-agak, maka masa depan negara akan terjejas.

Di Singapura bahasa pengantarnya ialah bahasa Inggeris tunggal - bukan bahasa Cina atau Tamil atau Melayu. Di Malaysia bahasa pengantarnya ialah Melayu, Cina, Tamil dan Inggeris.

Sepatutnya di Malaysia bahasa pengantarnya ialah bahasa Melayu tunggal dan diperkasakan bahasa Inggeris dan bahasa-bahasa lain diajar sebagai bahasa ibunda.

Saya sarankan kita baca mengenai sistem pendidikan Singapura yang saya rasa amat mantap, walaupun negara itu merdeka lebih lewat daripada kita. Tidak keterlaluan jika saya syorkan, tiru sahaja mana-mana sistem mereka jika itulah yang terbaik untuk kita semua.

Sistem pendidikan di Korea, Jepun, malah Amerika, Jerman, England, Perancis; waima Saudi, Indonesia dan Thailand sendiri cukup mantap sehinggakan bahasa yang dituturi mereka amat seragam dan jati diri kenegaraan mereka cukup utuh.

Ingatlah perpaduan negara antara kaum hanya akan dicapai melalui asas pendidikan yang tunggal dan mantap.

Saya ulang lagi, ajarlah asas Perlembagaan Negara serta Rukun Negara sebagai subjek khusus dari peringkat sekolah rendah lagi. Jadikan ia sebagai subjek wajib yang memerlukan semua murid kecil itu mementaskannya sebagai drama di hadapan ibu bapa semua.

Minta kanak-kanak itu melakonkan watak-watak tokoh kemerdekaan negara dan kisah-kisah pembentukan Perlembagaan negara ini.

Ulang lagi pementasan wajib itu di peringkat sekolah menengah. Ia adalah satu proses indoktrinasi jati diri yang cukup positif.

Daripada anak dipersembahkan kepada setiap ibu bapa dan akhirnya ia akan menjiwai ke sanubari kita semua untuk selama-lamanya.

Pendidikan bukan semata-mata hanya untuk lulus peperiksaan, ia juga harus dilakukan melalui pementasan. Ajar anak-anak kita pandai bercakap, petah berbahas dan yakin pada diri sendiri.

Ayuh penggubal dasar pendidikan negara, fikirkan secara inovatif dan kreatif demi generasi Malaysia akan datang. Masa sudah terlalu suntuk.

Selagi sistem persekolahan kita masih caca-marba, seperti sekarang, maka selagi ada bulan dan bintang - jangan diharap perpaduan kaum di negara ini akan tercapai.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Kemelut Selangor, rakyat sudah fed up!

Semalam saya berjumpa dengan doktor gigi. Beliau suka bercerita dengan saya. Semasa menunggu bius meresap kami bersembang.

Beliau ialah seorang doktor berketurunan India, masih muda dan suka kepada politik. Sebagai pelanggan tetapnya, dia selesa bercakap secara terbuka dengan saya. Begitu juga saya.

Dia membuka cerita. Apa sudah jadi dengan Selangor ini? Baru dua tahun sudah jadi begini. Berebut-rebut jawatan dan kuasa.

Saya terkejut dengan nada suaranya. Agak kecewa. Dulu nadanya berbeza.

Sebagai orang muda, pakatan pembangkang adalah harapannya. Banyak yang dia cerita mengenai kebaikan pakatan, ketika itu. Itu sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13.

Kini bunyinya agak berbeza. "Orang sudah fed-up," katanya perlahan.

Ramai pelanggan pun berkata begitu, katanya yang merujuk kepada kaum Cina dan India.

"Jika pilihan raya diadakan saya pasti 50 peratus orang Cina akan kembali kepada BN."

Saya terus layan luahan hatinya.

"Apa tujuan Anwar Ibrahim nak letak isterinya Wan Azizah? Semua orang tahu track record Wan Azizah. Bukan cemerlang pun. Dalam Parlimen pun dia bukan cakap banyak," jelasnya.

Dia bimbang kerajaan Selangor akan dipergunakan untuk kepentingan pihak-pihak tertentu.

Sebagai sama-sama warga Selangor, saya berkongsi kebimbangan dengannya.

MB Khalid Ibrahim kelihatan cukup profesional. Kelihatan telus dan bersih. Mengapa perlu diketepikan beliau?

Apakah kerana beliau terlalu berkira dengan penggunaan wang? Wang negeri ialah milik rakyat, orang politik sepatutnya tidak boleh memanipulasi kantung wang negeri untuk tujuan politik atau kepentingan kepartian?

Adakah itu yang menyebabkan MB Khalid cuba disingkir? Allahualam.

Namun banyak yang memperkata mengenai wang yang berada dalam MBI atau tabung Menteri Besar Diperbadankan yang berjumlah berbilion-bilion ringgit?

"Saya pasti ini semua pasal wang," kata doktor gigi itu. Dengan nada itu, beliau sudah hilang harap dengan kerajaan Selangor.

Integriti hanyalah slogan populis dan istilah keadilan hanyalah untuk faedah seorang sahaja.

Walaupun kerajaan BN dulu dan MB-MB UMNO pun bukanlah sempurna sangat, tapi ternyata Selangor muncul sebagai negeri termaju di negara ini.

Beratus ribu pendatang dari negeri-negeri lain berduyun-duyun mencari makan dan tempat berteduh di negeri itu.

Namun, kerajaan baharu yang dinamakan 'negeri berkebajikan' Selangor - yang dipetik daripada pendekatan sosialis DAP itu, hanyalah indah khabar daripada rupa.

Cakap tak serupa bikin.

Tindakan meletakkan isteri Anwar juga dilihat membelakangkan Deklarasi Permatang Pauh yang mahukan nepotisme dihancurkan daripada politik negara ini.

Beliau juga menyentuh mengenai UMNO dan MIC. UMNO katanya orang itu juga. Rakyat mahukan perubahan dan kesegaran.

MIC juga orang itu.

Saya minta dia masuk ke dalam MIC. Pecahkan warlord yang ada dengan orang muda profesional macam dia.

Dia kata, susah. MIC hanya memilih cikgu-cikgu berbanding profesional macamnya. Namun kini dia mulai sedar BNlah harapannya. Bukan lagi janji kosong pakatan pembangkang.

Saya kemudian meninggalkan klinik gigi itu dengan kehilangan sepuntung (lagi) gigi! Zaini Hassan zaini.hassan@utusan.com.my   Utusan/Rencana/20140813

Tags: politik, sekolah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments