kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perempuan kuasai IPTA, lelaki pula jadi suri rumah?

PADA tahun ini yang ramai memohon untuk memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di seluruh negara adalah perempuan iaitu seramai 51,215 orang berbanding permohonan daripada lelaki iaitu 22,856 orang.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengajian Tinggi, daripada 37,467 pelajar yang berjaya diterima masuk ke IPTA, seramai 26,030 atau 69.5 peratus terdiri daripada pelajar perempuan berbanding hanya 11,437 (30.5 peratus) pelajar lelaki.

Maka apabila statistik penguasaan pe­rempuan di IPTA ini keluar saban tahun, sekali lagi timbullah cakap-cakap bahawa lebih ramai kaum lelaki bakal menjadi suri rumah pada masa akan datang.

Seingat saya sejak sembilan atau 10 tahun dulu pun, isu ini sudah dibincangkan dan ramai pihak turut menyatakan kebimbangan mengenainya.

Mereka bimbang, apabila kaum wanita menguasai sektor pekerjaan terutamanya yang membabitkan kerjaya yang berpendapatan tinggi, pendapatan isteri akan lebih besar berbanding suami.

Dalam kesukaran mencari pembantu rumah atau bimbang akan keselamatan anak-anak apabila diserahkan kepada pembantu rumah atau pengasuh, maka suami antara terpaksa atau sememangnya suka, terpaksa menjadi suri rumah.

Suamilah mengambil tanggungjawab menjaga anak-anak dan menguruskan rumah tangga.

Pensyarah Sosiologi dan Antropologi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof. Fatimah Daud seperti yang dilapor­kan dalam akhbar Kosmo! berkata, fenome­na 'house husband' mungkin menjadi trend pada masa depan berdasarkan kea­daan di mana kaum wanita yang menguasai IPTA dan IPTS di seluruh negara.

Menurut beliau, apabila lebih ramai graduan wanita keluar menjadi profesional di luar ia menyebabkan kaum wanita bakal menguasai jawatan tinggi sama ada di sektor awam atau swasta.

Walaupun trend ini sudah pun berlaku di negara ini, tetapi pada pendapat saya ia tidaklah membimbangkan. Jika kena pada gaya dan caranya, ia tidak sepatutnya dijadikan isu sangat.

Sebabnya, suami yang memilih untuk duduk di rumah itu, bukan sekadar duduk-duduk dan jaga rumah sahaja.

Kebanyakannya sudah merancang sebelum berhenti bekerja. Mereka punya pendapatan bulanan dengan membuat kerja-kerja yang boleh mendatangkan wang dari rumah dan ada golongan profesional yang masih boleh melakukan kerja-kerja dari rumah sambil memerhatikan anak-anak.

Cuma yang membimbangkan ada pula lelaki yang mengambil kesempatan. Malas bekerja kerana si isteri boleh menanggung kesemuanya.

Maka si suami duduk di rumah, atau bukan duduk diam sangat pun, lebih suka merayau-rayau, sibuk dengan macam-macam hobi dan membuang masa di kedai-kedai kopi dari siang hari sampai ke tengah malam berjumpa kawan-kawan.

Sikap mengambil kesempatan seperti ini yang merisaukan, kerana ia bakal merosakkan institusi kekeluargaan dan rumah tangga. Dan kes-kes penceraian akibat situasi ini sudah banyak pun berlaku.

Dalam pada itu, terdapat juga lelaki yang awal-awal lagi memang mencari wanita yang berpendapatan tinggi untuk dijadikan isteri.

Biarlah terpaksa membuang rasa ego dan rendah diri, asalkan masa depan terjamin kerana mendapat isteri yang bergaji tinggi. Ada yang kalau boleh mencari wa­nita yang bekerja di sektor kerajaan. Lebih terjamin dengan bermacam-macam kemudahan dan keistimewaan termasuk si isteri mendapat pencen apabila bersara.

Begitulah perspektif dan persepsinya apabila kaum wanita dikatakan lebih cerdik dan berpendapatan tinggi.

Sebab itu, mungkin ramai wanita yang memilih untuk hidup membujang kerana bimbang mereka ini hanya dijadikan payung untuk tempat berteduh.

Pun begitu, pada saya soal pendidikan ia adalah persaingan. Faktor jantina seharusnya tidak timbul. Begitu juga dalam pekerjaan. Siapa yang berkebolehan dan berwibawa dialah yang ke hadapan.

Lelaki mahu pun wanita, ia bergantung kepada tekad dan keupayaan masing-ma­sing untuk mencorakkan masa depan yang cerah.

Diharapkan kebimbangan ramai pihak tentang lebih ramai lelaki bakal menjadi suri rumah pada masa depan, akan mencetuskan semangat dan cabaran kepada kaum lelaki dalam membuktikan kemampuan mereka menerajui banyak perkara termasuk institusi keluarga.

Fauziah Arof fauziaharof@yahoo.com Utusan/Rencana/20140813
Tags: keluarga
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments