kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu-Isu Akhbar Cina

ANWAR DIMALUKAN


Akhbar China Press bertarikh 12 Ogos 2014 menyifatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti telah 'dilondehkan' seluarnya untuk dipertontonkan kepada orang ramai ekoran kegagalannya menangani isu jawatan Menteri Besar Selangor.

Artikel bertajuk 'Kecundang keseluruhan kepada Anwar Ibrahim' yang merupakan pandangan Yeoh Ka Choon dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C15 itu menyifatkan krisis berkenaan ibarat gelora yang besar.

Isu itu yang telah terbakar hampir enam bulan lalu menyebabkan mereka yang terlibat kepenatan, penonton yang melihatnya juga keletihan, begitu juga pemerhati dan yang paling utama ialah rakyat.

Penulis secara sinis memuji kredibiliti Anwar yang berpengalaman dalam politik termasuk pernah memegang jawatan-jawatan tertinggi dalam kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini dan walaupun disingkirkan tetapi masih tetap utuh sehingga kini, namun segala-galanya menjadi seperti tidak bermakna apabila beliau gagal memahami dan membaca pemikiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Apabila parti bergelut untuk kepentingan, pastinya akan berlaku perbalahan sesama sendiri, itu adalah perkara lumrah. Tidak berlakunya kekecohan itu bukan politik namanya, oleh itu setiap pemimpin politik perlu bijak untuk menanganinya, sama ada mampu atau tidak, itu merupakan soal kedua.

Dalam kes Menteri Besar (MB) Selangor, perbalahan ketiga-tiga parti dalam pakatan pembangkang telah timbul ke permukaan. Sebelum itu, Anwar menganggap telah berjaya mengawal permainan apabila melaksanakan Langkah Kajang.

Sebaliknya beliau yang mempersendakan demokrasi dan rakyat telah gagal. Lebih teruk lagi apabila secara terang-terangan menggunakan isterinya sebagai patung boneka untuk menjadi menteri besar.

Dalam sandiwara ini, walaupun Anwar dapat kukuhkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan mempengaruhi DAP, tetapi gagal membaca dan meramal setiap langkah yang disusun oleh Abdul Khalid , malah turut gagal mengawal pengaruh orang lama kepimpinan tertinggi Pas.

Kini dalam isu MB Selangor, pakatan pembangkang tidak mungkin lagi jadi pemenang, tidak kira pada akhirnya nanti siapa sahaja yang menjawat jawatan itu. Orang dalam pakatan itu semuanya telah tewas, yang tinggal kini siapa dan bagaimana untuk bersihkan segala saki-baki kekotoran itu.

ANJING KUNYAH TULANG ANJING

Akhbar sama bertarikh 10 Ogos 2014 menggambarkan usaha penyingkiran Abdul Khalid daripada jawatan MB Selangor sebagai perbuatan kejam dan ganas, meskipun pemimpin pembangkang sedaya-upaya cuba memadamkan 'kebakaran' itu namun api semakin marak membakar.

Artikel bertajuk 'Anjing kunyah tulang anjing' yang merupakan pandangan Yeoh Chin itu disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C19. Harapan menggunung telah diberikan rakyat kepada mereka untuk menunaikan tanggungjawab tetapi mereka hanya nampak sehaluan dalam slogan sahaja tetapi hakikatnya amat lemah, umpama pepatah Cina, 'seperti anjing mengunyah tulang anjing', semuanya adalah palsu.

Memang benar setiap kali berlakunya pertukaran menteri besar, pasti berlakunya kontroversi yang tidak dapat dielak. Namun kebodohan pakatan pembangkang semasa menyanyikan sebuah lagu Cina bertajuk 'Kenapa tidak berpisah lebih awal' nadanya terlalu sumbang, kononnya ditujukan kepada menteri besar tetapi sebaliknya terkena batang hidung sendiri.

Nyanyian antara DAP, PKR dan Pas semakin lama semakin memekakkan telinga rakyat. Satu pihak saling menghentam, bercakaran semasa sendiri, hinggakan sanggup mengheret rakan sendiri ke mahkamah.

Di sebelah sana pula terlalu sibuk memaksa orang meletak jawatan, malah terdapat juga kem sendiri yang sudah tidak mempercayai pemimpin tertinggi mereka. Soalnya, adakah pakatan ini masih mempunyai air muka untuk mengekalkan pakatan dan tidak memilih untuk bercerai.

Selama ini, pakatan pembangkang kononnya memiliki semangat reformasi kental untuk mengubah kerajaan. Padahal, untuk menukar jawatan menteri besar pun tidak mampu diselesaikan dengan baik, apatah lagi dengan cita-cita untuk melangkah ke Putrajaya.

Semua pihak sedar bahawa matlamat politik mereka adalah untuk mengenyangkan perut. Sebenarnya siapa yang membazir duit siapa? Siapa yang membazir masa siapa? Perpecahan sudah tidak boleh dielakkan lagi. Adakah Pas akan angkat kaki bagi menjalin kerjasama dengan BN yang lebih kuat bagi kepentingan parti itu?

BN nampak seperti senyap tetapi diyakini sedang bersiap sedia untuk menawan kembali Selangor, namun BN jangan memandang mudah kerana sebelum ini pun pemimpin mereka seperti tidak sedar diri.

MCA PERLU BANGKIT

Dalam pada itu, akhbar Nanyang Siang Pau bertarikh 8 Ogos 2014 menyentuh mengenai kepimpinan Presiden dan Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Dr. Wee Ka Siong untuk mengembalikan kepercayaan komuniti Cina kepada parti itu.

Artikel bertajuk 'Slogan tidak mampu ubah nasib' yang merupakan pandangan Yap Pin dalam ruangan Pendapat Yan Lum dalam halaman W3 itu menegaskan bahawa tugas kedua-dua pemimpin itu amat besar iaitu untuk menghilangkan jerebu dan meneroka langit yang lebih cerah bagi soal hidup atau mati nasib MCA.

MCA dan masyarakat Cina mempunyai sejarah manis yang indah tetapi kini seperti benang jahitan yang kusut dan amat perlu dihuraikan oleh parti itu. Parti itu di bawah kepimpinan Tiong Lai dan Ka Siong perlu mencari punca dan menyelesaikannya kenapa MCA semakin meninggalkan rakyat hingga menjadikannya sebuah parti yang tidak lagi dianggap penting serta dipercayai oleh orang Cina.

Sebagai ahli BN, MCA, MIC dan UMNO sepatutnya mampu berdikari dan bebas memutuskan hak perjalanan parti masing-masing, duduk sama rendah berdiri sama tinggi, bersama-sama mengharungi ombak, tidak boleh berkasta seperti antara majikan dan hamba abdi.

Realitinya MCA pada masa ini seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk memadam api, sering tampil untuk tunduk kepada kehendak dan tuntutan BN dan UMNO. Dasar salah diperindahkan, sanggup jadi penghujah, sanggup jadi orang tengah dan pak sanggup, umpama memudiki ikut kehendak tiupan angin semata-mata.

Sekiranya MCA masih tidak berani mengemukakan pandangan mereka sendiri, pasti parti itu tidak akan nampak kelemahan dan kekurangan sendiri. Lebih teruk MCA tidak akan mempunyai harapan lagi untuk melihat kegemilangan mereka pada hari esok.

Utusan/Rencana/20140814
Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments