kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Semangat patriotisme dalam kehidupan seharian

OGOS adalah bulan yang penting dalam kalendar negara. Sambutan Hari Kemerdekaan ke-57 akan disambut pada 31 Ogos ini dan berlanjutan ke September di mana kita akan memperingati Hari Malaysia pada tanggal 16 September.

Sempena sambutan Bulan Kemerdekaan, rakyat Malaysia berbilang bangsa akan memaparkan semangat patriotisme dan kasih sayang terhadap negara. Bukan dengan cara paksaan, tetapi secara sukarela menyambut Hari Kemerdekaan sebagai negara yang berdaulat.

Di ketika negara merayakan 57 tahun kemerdekaan, ini adalah masa yang sesuai untuk seluruh rakyat menunjukkan semangat patriotisme dan cinta kepada negara dengan perasaan penuh bangga.

Menyemai kebanggaan pada bendera Jalur Gemilang adalah salah satu ciri penting dalam perayaan Hari Kemerdekaan. Rakyat Malaysia seharusnya berbangga dengan Jalur Gemilang kerana ia adalah lambang kemegahan dan patriotisme kepada negara.

Bendera Jalur Gemilang melambangkan kesetiaan, kesatuan dan patriotisme dan penting untuk kita menanam semangat dan nilai-nilai nasionalisme dan patriotisme ini dalam kalangan generasi muda.

Salah satu cara untuk menjadikan generasi muda kita patriotik dan bersemangat nasionalisme adalah dengan mendidik mereka menghormati dan mencintai bendera kita. Menganjurkan kempen 'Cintakan Bendera Kita' di sekolah-sekolah, dalam kalangan anak muda.

Ini mustahak untuk memberikan mereka kefahaman tentang kepentingan bendera kebangsaan dan maksud di sebaliknya.

Dan ini tidak seharusnya diadakan hanya bersempena sambutan Hari Kemerdekaan, malah sepanjang tahun.

Bagi generasi dewasa, Hari Kemerdekaan membawa ingatan kegigihan dan perjuangan menentang zaman penjajah dalam usaha mencapai kemerdekaan. Pada mereka, ia melambangkan pengorbanan serta kebanggaan dengan apa yang telah dicapai selama ini.

Walau bagaimanapun, bagi generasi muda, terutamanya mereka yang lahir selepas 1957, kajian yang dijalankan oleh akhbar tempatan tidak lama dahulu menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan anak muda kita mempunyai semangat patriotik, mereka masih tidak memahami dan menghayati sepenuhnya erti sebenar kemerdekaan.

Bagi mereka hari kemerdekaan hanya satu lagi cuti am - di mana mereka berpeluang bersantai dan beriadah. Hanya segelintir sahaja yang benar-benar memahami maksud Hari Kemerdekaan ini.

Oleh itu, lebih banyak usaha harus diambil untuk menerangkan dan menjadikan mereka lebih peka dan menghargai serta menghayati erti sebenar Hari Kemerdekaan.

Setelah memperkatakan mengenai bendera kebangsaan dan pentingnya sebagai simbol negara, saya ingin menegaskan bahawa mengibar Jalur Gemilang bukanlah satu-satunya cara menunjukkan semangat patriotik kepada negara.

Rakyat Malaysia boleh memaparkan semangat patriotik mereka dalam kehidupan seharian seumpamanya, dalam pemikiran, percakapan dan tindakan mereka membela dan mempertahankan kepentingan negara.

Rakyat Malaysia juga boleh mempamerkan semangat patriotik mereka dengan menyumbangkan pandangan dan pendapat mereka dalam apa jua perkara yang mereka fikir baik untuk negara.

Menyatakan perasaan melalui saluran yang betul adalah satu hak yang seharusnya diamalkan oleh semua rakyat Malaysia yang patriotik, yang mencintai negara dan inginkan yang terbaik untuk negara.

Mana-mana rakyat yang bertanggungjawab dan tidak melakukan sesuatu yang boleh memudaratkan alam sekitar, menjejaskan kaum juga boleh dianggap sebagai patriotik kepada negara.

Dalam pada kita memperingati 57 tahun kemerdekaan, kita hendaklah mengimbas kembali segala usaha kita dalam pembinaan negara pada zaman silam dan bersedia untuk mengharungi cabaran-cabaran yang datang.

Rakyat Malaysia yang mempunyai latar belakang bangsa dan agama yang berlainan seharusnya memperbaharui azam mereka untuk membina sebuah negara yang harmoni, bersatu padu dan progresif yang boleh menjadi kebanggaan kita semua.

TAN SRI LEE LAM THYE ialah Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia. Utusan/Rencana/20140814

Tags: patriotik
Subscribe

 • Kisoh Igak Ikang

  Doh wak gane ni orrrkk , kisoh petang ning lepah ' minung bir' .... bace deh ... kawang daghi ganu ato ... jangang maghoh ke ambe plok ...…

 • Kursus Bahasa Untuk Penerbangan ~ Loghat Perthliess (Abi)

  Tuan-Tuan dan Puan-Puan, Sat lagi kita nak mendaghat di Lapangian Teghebiang Cupin Tali pinggiang tu tulung pakai takut nye pelantin pi depan sat…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments