kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mengimbau nostalgia di Dataran Merdeka

Esok, 31 Ogos 2014, rakyat Malaysia akan menyambut ulang tahun kemerdekaan negara yang ke-57. Seperti kebiasaannya, hari ini pelbagai acara sambutan pra kemerdekaan sudah disusun di setiap negeri sementara menanti detik 12 tengah malam.


Walaupun sambutan ambang merdeka dilihat sebagai acara yang dinanti-nantikan esok, sebenarnya tradisi menyambut ulang tahun kemerdekaan ini bermula dengan program-program berbentuk keagamaan.

Majlis tahlil, bacaan Yasin dan doa selamat diadakan di masjid dan surau. Pertubuhan agama lain turut menganjurkan program mengikut kepercayaan agama masing-masing.

Pada sebelah malamnya pula orang ramai berkumpul di tempat-tempat tumpuan di seluruh negara menunggu detik 12 tengah malam.

Tahun ini kebanyakan penganjur mengadakan sambutan ambang merdeka secara sederhana dan penuh keinsafan bagi menghormati mangsa tragedi pesawat MH17 dan mengenang nasib MH370.

Pagi esok, ada acara besar yang sentiasa ditunggu-tunggu, perbarisan dan perarakan Hari Kemerdekaan - satu acara ikonik turun temurun sejak 31 Ogos 1957.

Sejak dari zaman sekolah kebangsaan lagi, penulis amat tertarik dengan acara ini. Walaupun sekadar menonton menerusi kaca televisyen hitam putih, ini adalah acara yang sangat dinanti-nantikan oleh semua orang pada setiap 31 Ogos.

Semua akan bangun awal dan menunggu siaran langsung ini. Sehingga sekarang pun masih berbekas di ingatan.

Menonton siaran langsung, acara ini kelihatan amat meriah dan sangat mengujakan. Maka ramailah yang menyimpan impian untuk berada di Padang Kelab Selangor (ketika itu) bagi turut serta, tidak kiralah sebagai peserta atau penonton!

Setiap kontinjen (yang pada masa itu biasanya diwakili oleh jabatan dan agensi-agensi kerajaan) berbaris dan berarak sepanjang Jalan Raja di hadapan Dataran Merdeka. Mereka diiringi pasukan pancaragam sama ada daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) atau pancaragam sekolah. Suasananya cukup meriah.

Orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat yang datang semuanya berpakaian cantik-cantik, seolah-olah mahu 'pergi beraya.' Kanak-kanak dengan uniform sekolah masing-masing berbaris panjang sambil mengibarkan Jalur Gemilang bersaiz mini.

Walaupun berdiri dalam panas terik, mereka tidak berganjak dan kelihatan amat bersemangat.

Kontinjen tumpuan pada masa itu sudah pastilah tiga sayap ketumbukan dalam ATM dan PDRM.

Lengkap beruniform dan memegang erat senjata, mereka kelihatan sungguh segak. Bunyi derap kawad mereka senada dan tegas. Apabila melintasi pentas utama yang menempatkan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong serta pembesar-pembesar negara yang lain, mereka serentak memberi tabik hormat. Ketika itu juga, di udara, bunyi bingit enjin jet-jet pejuang membuat lintas hormat.

'Inilah Barisan Kita' adalah lagu popular yang mengiringi kebanyakan kontinjen yang mengambil bahagian. Iramanya melantun-lantun dan melekat dalam ingatan sampai sekarang. Lagu tersebut sungguh sinonim dengan acara perbarisan dan perarakan Hari Kemerdekaan. Ada satu macam rasa yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata setiap kali melihat pasukan keselamatan negara berbaris diiringi lagu tersebut. Tiba-tiba sahaja semuanya bercita-cita mahu menjadi askar!

Sambutan hari besar ini sudah melalui pelbagai perubahan dalam tempoh 57 tahun ini. Jumlah penyertaan tidak lagi terhad kepada jabatan dan agensi kerajaan sahaja. Banyak syarikat korporat dan swasta mengambil bahagian. Mereka tampil dengan pelbagai idea dan pembaharuan. Macam-macam segmen persembahan juga diperkenalkan tetapi masih terikat dengan tema sambutan.

Setelah memasuki alam pekerjaan, penulis sempat beberapa kali ke Dataran Merdeka untuk membuat liputan sambutan. Suasananya tetap panas, meriah dan penuh warna-warni. Orang ramai masih berasak-asak berbaris di sepanjang Jalan Raja hingga ke bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Ada yang menjadikan hari tersebut sebagai hari santai untuk sekeluarga.

Walaupun acara sambutan Hari Kemerdekaan ini sudah menjelajah ke beberapa buah negeri lain sejak amalan penggiliran tuan rumah diperkenalkan, sambutan di Dataran Merdeka tetap istimewa, paling meninggalkan kesan dan kenangan tersendiri. Lokasi itu sangat unik.

Kedudukan Bangunan Sultan Abdul Samad yang setentang dengan Dataran Merdeka melengkapkan suasana sambutan bersejarah itu.

Ramai penduduk dari negeri lain sanggup datang untuk bersama-sama dalam sambutan ini. Pelancong-pelancong luar juga tidak melepaskan peluang merakamkan detik-detik bersejarah ini. Pekerja asing termasuk yang bekerja secara haram pun tidak mahu ketinggalan. Sesetengahnya melaram sakan.

Bagaimanapun adakah minat yang sama masih ada dalam kalangan penduduk kota sendiri? Ada yang berpandangan warga kota akan lari keluar kota jika ada cuti panjang termasuk cuti umum Hari Kemerdekaan. Sebahagiannya pula lebih suka menghabiskan masa bermalas-malas di rumah daripada bersesak-sesak dan berpanas di Dataran Merdeka.

Perkara yang sama juga dikatakan berlaku dalam kalangan generasi muda dan kelas pertengahan? Mereka katanya tidak lagi berminat untuk mengambil tahu apatah lagi mengambil bahagian. Mereka tidak lagi melihat sambutan sedemikian penting.

Kira-kira 14,000 orang daripada pelbagai latar belakang akan terlibat dalam sambutan esok. Jumlah tersebut besar, sekali gus menggambarkan sambutan ini penting untuk rakyat Malaysia. Penyertaan yang melibatkan semua pihak adalah simbolik kepada perpaduan, keharmonian dan kemakmuran hidup rakyat Malaysia sendiri.

Acara sambutan ini hanyalah sekali dalam setahun. Jika tahun lepas sebahagian daripada kita terlalu sibuk dengan macam-macam kekangan untuk mengambil peduli acara ini, apa kata esok kita beramai-ramai turun memeriahkan ulang tahun kemerdekaan negara yang ke-57. Bawalah anak-anak sekali. Biar mereka menikmati 'keindahan' sebuah kemerdekaan.

Rasanya sebahagian besar daripada kita pun sudah lama tidak menyaksikan sambutan ini secara langsung di depan mata. Inilah peluang terbaik. Lagipun lusa cuti ganti. Kalaupun penat 'berpanas dan berhujan' setengah hari di Dataran Merdeka, masih ada sehari untuk berehat panjang. Acara rumah terbuka Aidilfitri pun sudah berakhir. Tidak perlu lagi terkejar-kejar lagi dari satu rumah ke satu rumah.

Bagaimana dengan penulis sendiri? Seawal pukul 7 pagi esok, insya-Allah penulis dan keluarga sudah siap berbaris di hadapan Dataran Merdeka. Rozaman Ismail Utusan/Rencana/20140830

Tags: merdeka
Subscribe

 • Ensure that no student gets left behind

  Many educational institutions have spent the past few weeks instructing academics to go online in delivering classes for their students while…

 • Good leaders tell the truth, own up to mistakes

  Of late, Malaysians are in need of someone or something that is truthful, trustworthy or genuine. We should be telling and sharing the truth…

 • A helpful reminder

  Visit just about any classroom and within minutes you’re likely to hear one. “Remember to complete the task given.”…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments