kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Berperananlah, buktikan cinta sebagai warga Malaysia

SAMBUTAN Hari Kemerdekaan Negara tahun ini memang lain daripada tahun-tahun sebelumnya.

Mungkin buat pertama kalinya sejak negara mencapai kemerdekaan 57 tahun lalu, getarnya, perasaan terujanya, paling dekat dan hampir sama dengan saat menunggu pengisytiharan Tanah Melayu sebagai sebuah negara yang merdeka.

Tragedi demi tragedi yang menimpa negara dalam tahun ini, yang sebelum ini tidak pernah terlintas di fikiran kita akan berlaku kepada Malaysia, membuatkan ramai dalam kalangan kita yang bagaikan tersentak dan tiba-tiba bersemangat untuk meraikan ulang tahun kemerdekaan negara.

Bagai disukat-sukat, angka 57 yang cukup sinonim dengan tahun kemerdekaan negara menjadi angka ulang tahun yang akan dikenang dan terakam di dalam lipatan sejarah sebagai tahun yang menyaksikan kita `kehilangan' sejumlah warga sekelip mata.

Hilang dalam tragedi misteri MH370 dan hilang dalam nahas MH17 yang menjadi korban sengketa geopolitik.

Belum lama, baharu tahun lalu, kita menangisi gugurnya 10 perwira negara yang menggadai nyawa bersama ramai lagi yang tercedera mempertahankan bumi pertiwi daripada pencerobohan musuh dalam insiden Lahad Datu di Sabah, Malaysia diuji lagi, kali ini dengan tragedi yang berlaku di luar kawalan kita.

Tidak ada ketumbukan tentera yang boleh dihantar untuk menghalang insiden itu. Bahkan jika hendak dihantar pun kita tidak tahu ke mana. Siapa yang hendak diperangi, kita tidak tahu. Sehingga kini, tragedi yang berlaku itu pun masih misteri.

Kenapa Malaysia Airlines (MAS) menjadi sasaran? Sekali hilang dan sekali lagi terhempas ditembak dengan peluru berpandu. Malaysia bukan terletak dalam zon perang dan kita pun bukan berperang dengan sesiapa.

Namun itulah hakikat yang perlu diterima. Dalam dunia tanpa sempadan hari ini, konflik yang berlaku di suatu tempat bukan lagi masalah di tempat itu sahaja. Sengketa di satu ceruk rantau, kesannya boleh dirasai oleh rantau dan benua lain juga.

Ancaman yang ada adalah sesuatu yang real. Insiden Lahad Datu membuktikannya. Tragedi MH370 dan MH17 juga prasasti yang nyata. Ramai yang menjadi balu dan yatim piatu dalam insiden tersebut.

Negara kehilangan warga. Manakala industri penerbangan nasional menerima kesan yang bukan kepalang teruknya.

Insiden Lahad Datu, MH370 dan MH17 pasti tercatat dalam sejarah sebagai peristiwa yang mendewasakan Malaysia.

Peristiwa yang menguji tahap kesetiaan kita kepada negara. Peristiwa yang mencabar kesepaduan kita sebagai warga. Warga yang sanggup bersama bukan hanya dalam waktu senang namun ketika sukar.

Negarawan dan orang tua-tua yang telah melalui zaman Perang Dunia, era kolonial, saat menuntut kemerdekaan dan pasca merdeka serta detik hitam 13 Mei, sering mengingatkan, kita perlu menghargai nikmat keamanan dan kemakmuran yang dikecapi sekarang sebelum ianya 'hilang' di depan mata kita.

Setiap daripada kita mempunyai peranan untuk mempertahankan keamanan dan kemakmuran negara bertuah ini.

Tidak semestinya menjadi 'perwira yang gagah menghunus senjata' seperti dalam bait lagu Warisan dendangan Allahyarham Sudirman Haji Arshad namun berperananlah dengan cara sendiri - mungkin sekadar dengan pena atau kata-kata mempertahankan nama baik negara daripada dicemar dan dihina.

Selamat menyambut Hari Merdeka!   Marhaini Kamaruddin Utusan/Rencana/20140830

Tags: merdeka
Subscribe

 • Pelajar Guru Dewasa

  Sama seperti belajar, mengajar adalah merupakan salah satu kerja dan usaha keras bahkan mungkin lebih sukar. Walaupun mengajar anak kecil…

 • Pelajar Dewasa

  Mengajar pelajar dewasa boleh menjadi sangat bermanfaat, tetapi juga sangat mencabar. Kita tidak boleh lupa bahawa kita berurusan dengan…

 • Pentaksiran: Pengajaran Berasaskan Data

  Perlu pentaksiran, pemerhatian prestasi murid selepas kembali belajar bersemuka (10/03/2021) kepada hampir lima juta pelajar di 10,223 sekolah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments