kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

10 sebab tidak suka K-Pop

Sebenarnya, saya kalis K-Pop. Tidak minat. Tidak dirasuk. Bukan kerana faktor usia. Orang kata K-Pop ini hanya diminati golongan remaja. Tidak setuju. Ini kerana bila saya dapat menonton sampai habis selama tiga jam filem Kuch Kuch Hota Hai pun sesudah melepasi usia remaja. Jadi bukan soal usia.

Berikut adalah 10 hal saya tidak suka K-Pop:

1. Winter Sonata

Saya mengenali Winter Sonata, sebuah drama televisyen Korea sekitar tahun 2002 hanya melalui lagunya. Mendayu-dayu. Ketika itu, sepatah pun tidak mengerti bahasa Korea (sampai sekarang pun).

Bagi penggemar drama Korea, Winter Sonata ini disifatkan sebagai pencetus kepada Gelombang Korea yang melanda seluruh Asia dan kemudiannya ke seluruh dunia dikenali hari ini sebagai K-Pop.

Daripada segi sejarah, Korea selalu dianggap kelas kedua kepada orang Jepun. Winter Sonata merubah semuanya dengan orang Jepun bukan sahaja menyukai drama ini tetapi meminati trend fesyen Korea.

Winter Sonata nyata membadai Malaysia dengan penuh dramatik. Disokong oleh lambakan filem dan video klip menerusi televisyen satelit dan media sosial, K-Pop digemari generasi milinium sekarang sama seperti generasi 1980-an menyukai Bollywood.

2. Lagu Dari Awal Hingga Kini

Populariti lagu berjudul From The Beginning Until Now nyanyian Ryu ini ditambah baik apabila ia dialih bahasakan ke Bahasa Malaysia oleh penyanyi Hazami menjadi Sonata Musim Salju, yang kemudiannya kekal sebagai lagu karaoke pilihan utama kita semua.

Masalahnya, sudahlah versi asli kena belajar bahasa Korea, memang tidak kesampaian. Versi Bahasa Malaysia nyanyian Hazami pula didapati sulit. Baharulah disedari wujud teknik nyanyian dengan pernafasan yang amat kritikal dalam penyampaian lagu ini.

Hanya dengan penyampaian begitu, baharulah lagu ini didendangkan dengan penuh emosi, dan melelehkan air mata. Tapi dalam bilik karaoke, hentam sajalah labu. Lagu Hazami ini agak istimewa. Ini kerana ia adalah lagu saduran yang berjaya kekal sebagai lagu diminati sehingga zaman The Running Man sekarang.

3. Running Man

Dua siri Running Man yang saya tonton dari awal sampai habis ialah bila dua pemain Manchester United, Park Ji-sung dan Patrice Evra menjadi tetamu program lawak ini. Ia berakhir dengan perlawanan bola sepak persahabatan. Aksi paling lawak bila Ji-sung `menyepak' Lee Kwang Soo ekoran kegagalannya menyumbat sepakan penalti. Memang macam MUFC.

Satu lagi ialah Jackie Chan jadi tetamu. Kelakar sebab superstar Hong Kong yang cukup dikenali dengan kung fu lawak `ditewaskan' oleh pelawak-pelawak Running Man Korea.

Tapi itu sahajalah.

4. Terjemahan

Lazimnya saya mengelak menonton apa-apa yang bukan bahasa Malaysia atau Inggeris, walaupun saya menyukai filem Chow Yuen-Fatt. Tetapi terjemahan bahasa yang wujud pada program Korea, terutama Running Man boleh dikatakan di tahap `masuk akal'. Tiada siapa dapat mengesahkan apa yang ditutur sama dengan yang diterjemahkan. Tetapi lihat aksi lawak dan terjemahan dialog, memang mengena. Memang ketawa juga dibuatnya.

5. Star King

Program ini memberi peluang kepada sesiapa sahaja menunjukkan bakat unik masing-masing dan kemudiannya `dipertandingkan' menerusi undian tepukan. Konsep sama seperti British Got Talents, cuma cara berbeza. Ini saya tonton beberapa kali.

Program ini adalah menyegarkan kerana berbanding dengan siri yang diadili Simon Cowell, Star King penuh dengan ketawa.

6. Nobody But Choo

Semasa di Port Dickson, satu kumpulan trio menyampaikan lagu Nobody But You yang dipopularkan oleh Wonder Girls. Sementera Wonder Girls dianggotai lima penyanyi wanita, trio yang kami tonton dalam persembahan live itu ada seorang `mat lembut', yang lebih lentik daripada dua penyanyi wanitanya. Korus lagu itu kekal kerana sebutan mat lembut `nobody nobody but Choo' kekal dalam kotak memori minda. Ngeri.

7. Plastik

Dunia sudah mengetahui betapa obses Korea terhadap pembedahan plastik. Maka wajah-wajah yang kita lihat pada K-Pop semuanya adalah plastik, kecuali Jae-suk dan Ji-sung. Kenapa jadi masalah pula? Wajah plastik ini tidak mungkin kita dapatkan kaitkan dalam kehidupan sebenar tatkala kita hari ini disuruh menerima rupa anugerah Tuhan kita dengan kesyukuran.

8. Persembahan sama

Trend K-Pop hari ini ialah memperkenalkan kumpulan penyanyi melebihi 10 orang. Sampai penuh pentas. Dan paling kritikal, setiap seorang rupa mereka adalah sama, suara sama, irama sama dan tarian pun sama. Dan juga sama dengan 20 kumpulan lain. Tiada kepelbagaian.

9. Peminat tegar

Peminat K-Pop menyedari fakta-fakta di atas tetapi bertegas enggan mengendahkannya. Peminat tegar, kental dan setia. Rambut pun diwarnakan ungu. Sanggup belajar bahasa Korea. Kumpul duit untuk melawat Pulau Namiseom. Apa bezanya keghairahan remaja terdahulu kepada Hollywood, Bollywood dan Hong Kong? Sama saja.

10. Yoo Jae-suk

Jae-suk boleh dikatakan tonggak dalam Running Man. Kalau dia tidak beraksi, Running Man jadi hambar. Dengan cermin matanya dan rambut The Beatles, Jae-Suk adalah ironi kepada kegilaan artis Korea melakukan pembedahan plastik.

Semasa hangat berdiskusi beramai-ramai dalam WhatsApp, seorang rakan menghantar gambar saya yang dikembarkan dengan Jae-suk untuk tontonan ramai. Hakikat dia sanggup mengambil masa untuk menyunting dan mengolah gambar itu, amat melucukan. Tunggu. Ada lori ada bas. Esok hari, kita balas. Johardy Ibrahim Utusan/Rencana/20140831

Tags: budaya
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments