kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mencari bakat kumpulan Gang of Four

KUMPULAN Gang of Four, yang digembleng Mao Tse-tung semasa Revolusi Kebudayaan di China (1966-1976), diketuai oleh Jiang Ching dan tiga pemimpin komunis lain Zhang Chun-qiao, Yao Wen-yuan dan Wang Hong-wen. Jiang Ching, isteri keempat Mao, telah saya kisahkan dalam coretan saya minggu lalu.

Zhang Chun-qiao lahir di Juye provinsi Shandong (provinsi kelahiran Jiang Ching) pada Februari 1917. Dia seorang pakar teori politik dan penulis politik yang tajam di Shanghai pada tahun-tahun 1930-an. Zhang menyertai parti komunis selepas Kongres Parti Komunis China (PKC) di Yan'an pada tahun 1938. Setelah negara Republik Rakyat China ditubuhkan, Zhang menjadi lebih terkenal dalam dunia penulisan di Shanghai untuk memenuhi sasaran propaganda parti komunis. Semasa di Shanghai itu, Zhang mengetuai akhbar parti Liberation Daily (Jiefang Ribao). Di Shanghailah Zhang menemui Jiang Qing (sebelum dia berkahwin dengan Mao).

Nama Zhang Chun-qiao mula melonjak terkenal kerana sebuah artikel yang ditulisnya dalam majalah Jiefang (Liberation) keluaran Oktober 1958. Artikel itu, yang bertajuk "Destroy the Ideas of Bourgeois Legal Ownership" sangat bernas pada pandangan Mao Tse-tung hingga menyebabkan dia mengarahkan artikel itu disiarkan semula dalam akhbar parti Renmin Ribao (People's Daily). Apabila disiarkan, Mao sendiri telah mencatatkan "Editor's Note" mendampinginya, sebagai sokongan padu Mao terhadap artikel itu. Dalam kalangan pemimpin kanan PKC (termasuk Jiang Ching), nota peribadi Mao itu semacam memberi petunjuk bahawa Mao sudah mengiktiraf Zhang Chun-qiao sebagai salah seorang penyokong tegarnya dalam 'pergelutan' kuasa antara Mao dengan Lui Shao-chi yang telah dimulakan Mao seawal pertengahan tahun 1950-an.

Menurut Jung-Halliday, "…Zhang Chung-qiao had been a middle-ranking functionary in Shanghai who had caught Mao's eyes with his ability to churn out articles that dressed up Mao's self-serving deeds in Marxist garb. At the start of the Cultural Revolution (1966), Mao had jumped him to the top to perform the crucial job of packaging the Purge in ideological phraseology. Zhang was the person largely responsible for the texts that caused many people in China and abroad to entertain illusions about the true nature of the Cultural Revolution." (halaman 575).

Kata Zhung-Halliday lagi, "Zhang was reticent and reserved, and wore a face that colleagues found hard to read. He had been dubbed 'the cobra' by Lin (Lin Biao) and his coterie, partly because he wore glasses, and partly because of his snake-like qualities. Lin Biao had hated him because he was not his cronies, and because Mao, ever one to sow discord among his (Mao's) underlings, had told Lin that the cobra might one day succeed Lin when Lin got old." (halaman 575).

Seorang lagi ahli Gang of Four ialah Yao Wen-yuan. Yao lahir tahun 1931 di Zhuji, provinsi Zhejiang di selatan Shanghai. Dia berasal daripada keluarga intelektual yang mana bapanya, Yao Peng-zi ialah seorang penulis, penterjemah dan pengkritik sastera ternama di China.

Yao Wen-yuan memulakan kerjaya di Shanghai sebagai pengkritik sastera. Seperti bapanya, dia menjadi terkenal kerana kritikan-kritikan tajamnya dalam dunia sastera. Namanya melonjak dalam bulan Jun 1957 apabila dia menulis kritikan tajam terhadap akhbar Wenhuibao. Semenjak itu, Yao semakin menarik perhatian ahli-ahli politik 'kiri' di Shanghai, termasuklah Zhang Chung-qiao yang semasa itu mengetuai bahagian propaganda parti komunis bahagian Shanghai. Dia telah diperkenalkan kepada Jiang Ching oleh Ke Qing-shi, ketua parti komunis Shanghai, semasa Jiang melawat Shanghai pada pertengahan 1963 dalam misi 'mencari' bakat-bakat yang sesuai untuk kumpulan Gang of Four. Ke Qing-shi ialah pengikut Mao Tse-tung yang sangat setia dalam keadaan apa sekalipun yang dihadapi Mao.

Mengikut Dr. Li Zhi-sui dalam bukunya The Private Life of Chairman Mao, Jiang Ching, selepas lawatan ke Shanghai itu, telah memberi laporan kepada Mao Tse-tung bertajuk 'Conclusive Report on the Revolutionary Changes in Plays and Operas in Shanghai'. Mao telah mencatat ulasan-ulasan dalam laporan itu. Kata Dr. Li, Mao telah menunjukkan laporan itu kepadanya (Dr Li). " 'Take a look,' he said. We have established a socialist foundation in our economy, but the superstructure - the literature and art - has not changed ….. We have to study this problem. Even party members are enthusiastically promoting feudal and capitalist art, but ignoring socialist art.' " (halaman 405).

Laporan oleh Jiang Ching itu dikatakan telah disediakan bersama oleh Ke Qing-shi, Zhang Chun-qiao dan Yao Wen-yuan. Dikatakan juga, berikutan daripada itu, sebuah artikel tulisan Yao Wen-yuan yang disiarkan oleh akhbar Wenhuibao di Shanghai keluaran 10 November 1965 bertajuk "On the New Historical Beijing Opera 'Hai Rui Dismissed from Office", menandakan terlancarnya Revolusi Kebudayaan di China sebagai mengikut nafsu songsang dan gila Mao Tse-tung.

Artikel itu mengisahkan sebuah opera popular oleh Wu Han, yang memegang jawatan timbalan datuk bandar Beijing. Zhang Chun-qiao dan Jiang Qing menganggap opera itu bersifat counter-revolutionary, yakni menyindir perangai kalangan pegawai kerajaan di bawah pemerintahan komunis. Jalan ceritanya - watak Hai Ru, seorang pegawai kerajaan, bersikap menyebelahi kaum petani yang menentang pemerintahan diraja. Pegawai-pegawainya bersikap hipokrit menindas orang ramai tetapi, dalam masa sama, berpura-pura bersikap baik. Dalam Cerita itu, Hai Ru dibuang kerja kerana sikapnya itu. Yao Wen-yuan mengkritik bahawa jalan cerita itu sebetulnya adalah sindiran keras kepada Mao Tse-tung berhubung kes tahun 1959 apabila Mao memecat Peng De-huai, Menteri Pertahanan China semasa itu, kerana Peng telah mengkritik dasar Great Leap Forward Mao yang membawa malapetaka kepada rakyat China.

Mao sangat tertarik dengan kecerdasan akal fikiran Yao Wen-yuan, lantas memberi persetujuan kepada isterinya, Jiang Ching, melantiknya (Yao) menganggotai Gang of Four. Seorang lagi anggota kumpulan ini, Wang Hong-wen, akan saya kisahkan dalam coretan minggu hadapan. ABDUL RAHIM NOOR Utusan/Rencana/20140831

Tags: komunis, mao
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments