kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Memberi makna sebenar kepada kemerdekaan

DARIPADA sekian banyak kenyataan yang dilontarkan oleh sesetengah pemimpin, sebahagiannya tentang kebimbangan penghayatan kemerdekaan yang dikatakan semakin kurang dalam kalangan rakyat. Setiap tahun menjelang 31 Ogos, kenyataan yang sama disalin semula dan dilontarkan kepada rakyat. Maka kita yang sudah bertahun-tahun menelan kata-kata fotastat itu tertanya-tanya adakah benar penghayatan kemerdekaan sudah semakin cair?

Tidak dapat dipastikan apa kaedahnya yang digunakan untuk mengukur penghayatan kemerdekaan. Tetapi persoalan yang lebih besar ialah sekiranya benar rakyat sudah tidak mempedulikan erti kemerdekaan, apakah langkah yang telah dilakukan? Kalau ada langkah dibuat, kita kena tanya juga adakah sekadar 'satu program' tetapi yang tidak sampai ke jiwa rakyat kerana bau-bauan politiknya agak kuat.

Malam tadi ada tidak ada acara sambutan menjelang 31 Ogos di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. Semasa menyusuri suasana lengang di depan Bangunan Sultan Abdul Samad menjelang tengah malam, saya mengakui tahun ini tidak gah seperti sebelumnya. Tetapi memberi makna kepada kemerdekaan bukanlah diukur dengan lautan manusia yang mengerumuni konsert hiburan dan pertunjukan bunga api sempena ulang tahun merdeka.

Sejak awal lagi kita diberitahu bahawa tahun ini tidak ada pertunjukan bunga api dan konsert hiburan seperti kebiasaannya. Ini suatu yang mesti disambut baik kerana kedua-duanya tidak ada kena mengena dengan kemerdekaan. Kalau ada yang kata, kali ini sambutan tidak bersemangat sebab tidak ada konsert, bagi saya inilah masalahnya. Rakyat sejak lama dulu disogokkan makna kemerdekaan yang salah.

Tahun ini dilihat sebagai satu anjakan dalam memaknakan kemerdekaan. Tidak ada acara yang melonggokkan puluhan artis di Dataran Merdeka atau terpekik terlolong menjelang detik 12 malam. Ini sama dengan konsert hiburan di Hyde Park, London.Jadi, apa yang merdekanya? Sepatutnya acara sambutan kemerdekaan adalah program kenegaraan bukan konsert hiburan.

Tahun ini negara kita dilanda dua musibah besar yang boleh memberikan kesan kepada rakyat. Pertama kehilangan pesawat MH 370 sejak 8 Mac lalu dan kedua pesawat MH 17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai lalu. Keluarga mangsa kedua-dua tragedi ini masih dalam kedukaan dan berbahagi duka adalah satu sikap yang sangat perikemanusiaan.

Kesempatan ini wajar dimanfaatkan untuk membuat bedah siasat terhadap banyak program yang dilabelkan sebagai "kenegaraan". Kena mencari jawapan adakah program kenegaraan selama ini termasuk sambutan ulang tahun kemerdekaan berjaya membentuk penghayatan yang sebenar? Atau adakah mencurah berkarung-karung duit dengan sia-sia kerana tidak sampai kepada hati nurani generasi muda?

Tahun seterusnya diharapkan sambutan ulang tahun kemerdekaan akan lebih terarah, tidak ada bunga api dan konsert murahan di Dataran Merdeka. Memanglah kemerdekaan membawa kegembiraan, Tetapi cara meluahkan kegembiraan mesti berpaksi kepada kesedaran dan keinsafan.

Malah ulang tahun kemerdekaan perlu diberikan perspektif baharu. Kalau tidak, maknanya yang besar hilang begitu sahaja. Programnya sama seperti menggesa rakyat mengibar bendera. Kibar bendera bagus tetapi makna merdeka melampaui hal-hal luaran.

Saya percaya rakyat secara umumnya faham erti merdeka berbanding sesetengah pemimpin. Rakyat lebih menghargai kemerdekaan kerana nenek moyang sanggup mati kerana menuntut kemerdekaan. Sebab itulah mereka tidak ambil peduli sangat tentang apa sahaja tema atau logo hari kemerdekaan. Itu kosmetik bukannya isi.

Soalnya, adilkah rakyat yang tidak ambil tahu tentang hal-hal kosmetik ini boleh dianggap sebagai tidak ada penghayatan kemerdekaan? Adakah tema atau logo menjadi lebih besar daripada makna kemerdekaan itu sendiri? Sebenarnya tidak ada tema atau slogan yang lebih bermakna daripada ungkapan "31 haribulan Ogos tahun 1957". Ungkapan ini difahami daripada generasi kepada generasi. Inilah slogan, tema atau apa sahaja yang cukup besar, sangat bermakna dan tidak perlu dimaknakan lagi dengan ungkapan lain. Bagaimanapun mengadakan slogan dan logo tidak pula menjadi masalah asalkan makna kemerdekaan itu tidak diperkecilkan.

Lagi pun rakyat tahu bahawa sindrom slogan sudah lama bertapak dalam masyarakat. Seolah-olah semua kerja tidak jadi kalau tidak ada slogan, acara perasmian dan sebagainya. Orang kita, biasalah.

Tahun ini lagu nyanyian Sudirman dijadikan lagu tema ulang tahun kemerdekaan. Ini satu "pembaharuan" dan kita kena bersedia kalau lagu dangdut, rap atau heavy metal dipilih sebagai lagu tema. Saya tidak ada masalah. Semua boleh. Lagu Sudirman memang sedap didengar walaupun banyak lagi lagu patriotik yang lebih sesuai.

Daripada definisi mudah, merdeka adalah kebebasan kita mencorakkan negara berteraskan Perlembagaan. Kenapa ada pihak yang liat sangat untuk mendakwa pihak yang menghina Perlembagaan walaupun kuasa di tangannya?

Apakah yang dilakukan terhadap rakyat yang menghina lagu Negaraku menjadi Negara kuku? Apakah tindakan terhadap samseng politik yang menaikkan bendera berwarna merah putih 31 Ogos tahun lalu? Apakah tindakan kepada pihak yang menghina Islam sebagai agama Persekutuan dan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dalam Perlembagaan? Kalau merdeka kenalah kuatkuasakan undang-undang untuk kesejahteraan rakyat yang merdeka. Akta yang ada kenalah berhati-hati sebelum dipinda atau dipadam. Semua itu adalah hasil merdeka yang sangat mahal harganya.   Ku Seman Ku Hussain  kusemankh@gmail.com Utusan/Rencana/20140831

Tags: merdeka
Subscribe

 • Besar mangkuk ikan

  Ada pepatah lama yang menemui kehidupan baru dalam dunia perkongsian tular meme iaitu seekor ikan hanya akan membesar mengikut bekas mangkuk atau…

 • Ikan RM1 sekilo kurang 20% tak beban

  Ikan RM1 Alor Setar: Harga pasaran ikan kembung di negeri ini mencatat penurunan sehingga RM1 sekilogram (kg) berikutan berlaku lambakan akibat…

 • Sumpahan 
patin dan kerapu

  Benarkah manusia boleh dimakan sumpah? Misalnya, keturunan Laksamana Bentan akan muntah darah kalau menjejakkan kaki ke kawasan perkuburan Sultan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments