kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Memugar kembali nilai patriotik

Hari ini kita sama-sama menyambut ulang tahun kemerdekaan negara yang ke-57. Dalam usia kemerdekaan yang masih boleh dianggap muda ini, pastilah memerlukan setiap warga untuk kembali bermuhasabah dan menilai secara objektif akan makna kemerdekaan sebenar.

Yang pasti hari kemerdekaan yang disambut saban tahun bukan sekadar rutin tahunan tanpa makna dan haluan. Ia juga bukan setakat upacara riuh-rendah pengibaran Jalur Gemilang tanpa tujuan. Lebih malang lagi jika hari penuh bersejarah ini hanya dipenuhi dengan gegak-gempita pesta-pestaan yang tercabut akar budaya dan nilai-nilai keagamaan.

Persoalannya apakah selepas 57 tahun merdeka, rakyat benar-benar bebas daripada belenggu kongkongan dan penjajahan? Apakah kemerdekaan yang ditebus daripada penjajah Barat benar-benar telah membenamkan saki-baki jiwa hamba dalam diri setiap warganegara?

Dari satu sudut, masyarakat hari ini mungkin telah bebas daripada belenggu penjajahan fizikal, namun jiwa dan pemikiran kita kadangkala semacam masih lagi terbelenggu dan terjajah. Penjajahan Barat yang berlangsung lebih 400 tahun rupa-rupanya telah berjaya menanamkan sejenis jiwa hamba iaitu jiwa anak jajahan dalam kalangan sebahagian umat kita.

Jiwa hamba yang masih mencengkam inilah akhirnya memudahkan proses penjajahan budaya hingga terlahirnya generasi pengagum budaya bekas tuannya. Kecenderungan memartabatkan budaya asing lantas merubah watak dan cara hidup generasi muda kepada gaya hidup hedonistik melampau, keseronokan rakus, hiburan melulu hingga mengakar sikap materialistik dan individualistik dalam diri.

Natijahnya lahirlah manusia sintetik (tiruan) yang terhakis jati diri dan terputus akar agama dan tradisi. Pemikiran dan perawakan manusia sintetik ini lebih bercitrakan Barat hingga membudaya gaya hidup sintetik dalam pelbagai bidang - muzik, filem, fesyen dan lain-lain. Apa sahaja yang didatangkan dari Barat dianggap memenuhi citra kemodenan sebaliknya budaya sendiri diremehkan.

Tidak hairanlah jika hari ini wujud sikap memperlekehkan budaya hatta bahasa sendiri lantaran terlalu taksub pada pemikiran, gaya hidup dan cita rasa bekas penjajah. Budaya yang tidak lagi berakar kepada akidah turut membiakkan pelbagai gejala sosial dan keruntuhan akhlak yang serius dalam kalangan muda-mudi.

Dalam konteks sosioekonomi pula, masyarakat yang terjajah mindanya seringkali mengalami pelbagai konflik kejiwaan dan dilema pertentangan nilai yang parah. Gaya hidup materialistik dan individualistik bermodelkan kapitalis Barat jelas mengakar dalam masyarakat hingga menatijahkan pelbagai penyakit sosial seperti rasuah, pecah amanah dan jenayah profesional lain.

Semua ini berlaku lantaran ingin hidup mewah dan 'glamor' persis watak-watak cereka filem yang ditampilkan walaupun terpaksa berbelanja di luar kemampuan .

Dunia politik juga tidak ketinggalan menghadapi pelbagai kegawatan moral yang parah. Kerakusan terhadap kuasa, ketamakan kepada kekayaan dan kegilaan kepada kemasyhuran menyebabkan prinsip agama mudah dicabuli, hak-hak orang lain dinodai dan nilai-nilai perikemanusiaan turut diperkosai sewenang-wenangnya.

Lebih menggerunkan apabila kini kembali wujud watak-watak 'si kitol' yang sanggup menjadi alat kuasa luar hingga rela diperkudakan dengan membawa pelbagai fahaman dan ideologi asing yang hakikatnya lompong nilai dan bertentangan prinsip agama.

Dengan dibiayai dana-dana lumayan, golongan ini juga cuba merobek asas-asas negara sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan atas nama hak asasi dan kebebasan. Semua ini kerana terlalu dahagakan kuasa dan tamakkan kedudukan hingga agama dan maruah negara rela dipertaruhkan.

Menyedari kegawatan inilah maka usaha mencanai nilai patriotik berjiwa merdeka harus segera disemarakkan dalam kalangan generasi muda kini. Yang dimaksudkan dengan patriotisme di sini tentunya berintikan akidah dan suluhan syariat yang benar.

Kecintaan

Hakikat yang perlu difahami, patriotisme atau kecintaan kepada tanah air adalah satu naluri manusiawi bersifat fitrah yang diciptakan Allah dalam diri setiap insan. Sehinggakan Nabi Ibrahim AS sendiri menzahirkan kecintaan baginda pada tanah air seraya berdoa akan segala kebaikan kepada negara sebagaimana termaktub dalam al-Quran:

"Ya Tuhanku, jadikanlah negeri ini (Mekah) negeri yang aman. Dan jauhkanlah aku beserta anak cucuku daripada menyembah berhala-berhala." (Ibrahim:35)

Malah Nabi Muhammad SAW sendiri banyak digambarkan dalam hadis betapa nilai cintakan tanah air atau patriotik cukup menyebati dalam diri baginda. Hinggakan dirakam dalam satu hadis bagaimana baginda berdialog dengan bumi Mekah tatkala memulakan hijrah ke Madinah:

"Engkau wahai Mekah merupakan satu bumi yang baik dan paling aku cintai, sekiranya kaummu (pendudukmu) tidak mengeluarkan aku daripadamu, nescaya aku tidak akan tetap di mana-mana tempat selain daripadamu." (Riwayat Tirmizi)

Berasaskan dalil-dalil di ataslah maka pembentukan nilai patriotik harus dimulai dengan penjanaan generasi berteraskan doktrin tauhid. Umat Islam yang telah menjalani indoktrinasi tauhid pasti bebas daripada dibelenggu jiwa hamba. Ini kerana pengesaan kepada Tuhan bererti secara sedar dia telah menolak pengabdian kepada sesiapa selain Allah.

Hakikat inilah yang ditegaskan oleh Saidina Umar al-Khattab dalam mengungkapkan kata-katanya yang penuh bermakna: "Sesungguhnya kami dahulu ialah sehina-hina manusia, lalu Allah memuliakan kita dengan Islam, maka andainya kita cuba mencari kemuliaan selain daripada Islam, nescaya Allah akan menghina kita." (Kitab Al-Mustadrak 'ala al-Sahihain, bab Iman, Juzuk 1, ms. 214)

Doktrin tauhid yang menerasi Islam ini turut menumbuhkan generasi yang berorientasikan keilmuan yang cukup dinamik hingga menjadikan mereka bukan sahaja manusia yang mempunyai ketajaman fikiran malah hati mereka sentiasa terpaut pada ingatan kepada kebesaran Allah (zikrullah).

Integrasi antara unsur fikir dan zikir inilah yang merangsang jiwa merdeka dalam diri setiap individu. Generasi ini diistilahkan al-Quran sebagai generasi Ulul-Albab iaitu generasi yang terbina diatas asas keimanan kukuh dan keupayaan intelektual yang tinggi hingga mampu mencetuskan idea-idea baru yang kreatif dan inovatif sekali gus menterjemahkannya dalam bentuk tindakan yang praktis.

Bangsa yang berjiwa patriotik dan merdeka ialah bangsa yang sensitif dengan maruah dan martabatnya. Mereka tahu mahalnya harga maruah dan martabat hingga sanggup mempertahankannya. Bangsa berjiwa patriotik merdeka juga ialah bangsa yang kaya dengan cita-cita dan daya usaha. Mereka tahu apa yang harus dikerjakan tanpa dikerah, tanpa diperintah.

Masih belum terlambat untuk semangat patriotik yang pernah mencetuskan gelombang besar perjuangan bangsa satu ketika kembali disemai dan disemarakkan dalam kalangan generasi muda.

Perasaan cinta kepada negara yang lahir daripada jiwa merdeka berorientasikan agama dan adat tradisi yang Islamik pasti mampu menggerakkan setiap warga untuk berbakti setulusnya kepada agama, bangsa dan negara secara ikhlas dan penuh amanah.

Penghayatan kepada semangat patriotik berteraskan nilai-nilai Islam sejati juga berupaya menjelmakan natijah positif terhadap apa jua usaha untuk membangunkan negara. Malah kebimbangan kita semua terhadap kemungkinan berlakunya fenomena ketirisan mahupun pengkhianatan dalam upaya membangunkan negara juga mampu ditangani sekiranya setiap warga mempunyai iltizam dan komitmen padu untuk menjayakan sebarang misi dan visi negara.

Kepakaran dan ketrampilan sahaja tidak cukup bagi menjamin terciptanya suatu kejayaan. Sebaliknya elemen kepakaran harus diadun bersamanya nilai patriotik yang Islamik agar natijah yang lahir bukan sahaja manusia yang mempunyai kemampuan memacu dan menjana ekonomi negara dengan baik tetapi yang lebih mustahak tidak menjadi barah memporak-perandakan negara dan membinasakan masyarakat terbanyak.

Justeru, pada saat kita menyambut kemerdekaan negara yang ke-57 ini, usaha bersepadu harus disasarkan ke arah penjanaan modal insan yang punya nilai patriotik dan jiwa merdeka yang sejati.

Tanpa semangat patriotik berjiwa merdeka, sesuatu bangsa tidak akan mampu mencipta kegemilangan dalam sejarahnya. Malah impian menjadi negara maju berpendapatan tinggi dalam pengertian sebenar pasti tidak akan mampu dijelmakan jika pemikiran dan jiwa bangsanya masih terjajah.

Akhirnya yang tinggal hanyalah sebuah bangsa berkualiti buih yang rapuh dan tidak kekal lama sebagaimana terungkap dalam al-Quran: Adapun buih itu, akan hilang sebagai suatu yang tidak ada harganya; adapun yang memberi manfaat kepada manusia, maka ia tetap di bumi. Maka demikianlah Allah membuat perumpamaan-perumpamaan. (Ar-Ra'd:17)

Dr. Asyraf Wajdi Dusuki  ialah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim). Utusan/Rencana/20140831

Tags: patriotik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments