kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

UPSR bocor: Empat guru ditahan di Pulau Pinang, Perak

KUALA LUMPUR: Polis menahan empat guru, masing-masing tiga di Pulau Pinang dan seorang di Parit Buntar, Perak hari ini berhubung kes kebocoran kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi subjek Sains dan Bahasa Inggeris.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng, berkata tiga guru lelaki dan seorang guru wanita itu ditahan dalam operasi yang bermula kira-kira jam 3.30 petang tadi.

"Sepasukan polis daripada Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur (IPPKL) membuat serbuan di kawasan utara dan menangkap empat orang guru iaitu tiga lelaki dan seorang wanita.

"Semua mereka berumur dalam lingkungan 30 hingga 54 tahun. Tiga ditahan di Pulau Pinang dan seorang di Perak. Polis turut merampas gajet komunikasi dalam serbuan itu untuk siasatan lanjut," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Setakat ini, seramai 10 individu sudah diambil keterangan yang terdiri daripada enam pegawai Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM), seorang wartawan dan tiga guru.

Berikutan kebocoran itu, kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dibatalkan selepas murid menduduki peperiksaan itu Khamis lalu manakala kertas peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 turut ditangguhkan.

LPM menetapkan 30 September ini sebagai tarikh baharu bagi peperiksaan kedua-dua kertas itu.

Susulan itu, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan Pengarah LPM, Dr Na'imah Ishak dan Timbalan Pengarah Operasi LPM, Dr Wan Ilias Wan Salleh digantung tugas sehingga siasatan mengenai kebocoran kertas peperiksaan itu selesai. Berita Harian Jenayah AHAD, 14 SEPTEMBER 2014 @ 6:56 PM

Tags: upsr
Subscribe

 • Big issues over riot in Little India

  Singaporeans hold contrasting views over whether this is an isolated incident or the tip of an iceberg of grievances coming to the fore. A BUNCH of…

 • Polarisasi politik di Thailand

  PEMBUBARAN Parlimen dan mengadakan pilihan raya umum Februari depan bukanlah penyelesaian kepada krisis politik yang melanda Thailand ketika ini.…

 • Masyarakat kian alami polarisasi

  SEBELUM ini kita sering membicarakan tentang polarisasi kaum, seperti yang berlaku di institusi pengajian tinggi umpamanya, iaitu ketika kaum…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments