kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Saya anak Malaysia! Selamat Hari Malaysia!

HARI ini 16 September, Hari Malaysia.

Menariknya bumi bertuah bernama Malaysia ini kerana kita menyambut Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos lalu - iaitu hari pembebasan negara daripada belenggu penjajah.

Dan hari ini seluruh negara meraikan satu lagi tarikh yang cukup bermakna iaitu detik penggabungan Sabah dan Sarawak dengan Tanah Melayu yang memungkinkan kewujudan nama Malaysia.

Tidak kiralah bagaimana cara kita meraikannya, sama ada turut serta dalam acara sambutan yang dianjurkan, menyaksikan lintas langsung di kaca televisyen atau mengambil kesempatan daripada cuti umum dengan keluar beriadah bersama teman dan keluarga mahupun sekadar lepak-lepak di rumah - yang pastinya kita ialah warga yang merdeka dan bebas berbuat apa sahaja (asalkan tidak menyalahi undang-undang negara).

Tidak seperti kita, malang bagi rakyat sesetengah negara kerana tidak mengecap erti merdeka. Penduduk Palestin di Gaza, Rohingya di Rakhine, Myanmar, etnik Uighur di China dan penganut Ahli Sunnah Wal Jamaah di Iraq, ialah antara yang tidak mengenal erti kebebasan hidup sebagai warganegara.

Tanah air mereka bukan milik mereka. Kampung halaman bahkan rumah mereka bukan lagi syurga. Ramai yang terpaksa hidup sebagai pelarian di negara sendiri.

Kita bersyukur kerana selepas 57 tahun merdeka dan 51 tahun membentuk Malaysia, negara tercinta ini terus aman dan makmur di bawah pemerintahan yang stabil berpayungkan Perlembagaan Persekutuan.

Walaupun ada episod berdarah yang menggugat keamanan dan kestabilan negara, Malaysia berjaya membentengi dan mempertahankan ibu pertiwi daripada terjebak ke kancah pergolakan.

Justeru sebarang anasir jahat yang cuba mengancam keselamatan negara baik secara fizikal seperti tragedi Lahad Datu mahupun secara lisan dan maya seperti cadangan jahat mahu mengeluarkan Sabah dari Malaysia, perlu ditentang habis-habisan.

Culprit atau pelakunya perlu diheret ke muka pengadilan. Jika pelakunya rakyat Malaysia, dia ialah pengkhianat negara. Jangan ada pula sesiapa yang cuba mempertahankan tindakan puak-puak pengkhianat ini.

Soal keselamatan dan kedaulatan negara tidak boleh dikompromi apatah lagi diperlekeh dan diperjudikan.

Setiap rakyat Malaysia bertanggungjawab mempertahankan negara daripada sebarang ancaman. Tidak kiralah dalam bentuk lisan yang cuba mencemar dan menghina negara termasuk di laman-laman sosial, apatah lagi secara langsung keluar dari mulut atau dalam bentuk fizikal.

Walau di mana kita berada, jangan malu mengaku sebagai anak Malaysia. Jangan pula hanya patriotik apabila berada di bumi Malaysia tetapi menjadi 'kacang lupakan kulit' apabila berada di luar negara.

Seorang teman yang sedang mengembara di benua Eropah meluahkan betapa sakit hatinya bertemu rakyat Malaysia yang bermastautin di sana, malu mengaku Malaysian malah berpura-pura pula menjadi warganegara lain. Selepas puas berborak, terbongkar juga asal-usulnya.

Lebih malang apabila ada rakyat Malaysia yang pergi ke seberang laut sama ada menyambung pengajian atau bertugas, mengutuk negara 'sampai tak ingat dunia'. Sedangkan pemergian mereka ke sana adalah atas tajaan kerajaan mahupun agensi berkaitan.

Tidak kiralah apa pun fahaman politik kita, apa salahnya menunjukkan kesetiaan sebagai rakyat Malaysia. Bagaimana hendak mempertahankan negara jika kita sendiri yang sama-sama menjadi 'gunting dalam lipatan' mencemarkan reputasinya?

Nama Malaysia sejak sekian lama harum di merata dunia sebagai antara negara yang paling pesat membangun, stabil dari segi sosioekonomi dan politik selain menjadi negara Islam contoh termasuk kepada negara-negara Arab.

Jadi kenapa pula kita sebagai rakyat tidak berbangga bahkan lebih jelik mahu menjadi orang yang melempar najis ke rumah sendiri?

Jika bukan kita sebagai warga yang mempertahankan Malaysia, siapa lagi?

Jangan tunggu sehingga nasi sudah menjadi bubur baharu hendak bertindak. Jangan selepas Malaysia hanya tinggal nama baru hendak menyesal. Ketika itu segalanya sudah terlambat.

Marilah kita memperkuatkan semangat patriotik dan nasionalisme demi ibu pertiwi yang tercinta.

Selamat Hari Malaysia! Coretan Marhaen Utusan/Rencana/20140916

Tags: malaysia
Subscribe

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • What students need to know

  Unwrapping standard is a simple strategy for teachers to identify the skills and content knowledge needed in a lesson to ensure students are…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments