kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Analisis Mingguan ~ Bisik-Bisik Awang Selamat

Banyak mesej

Muktamar Pas Ke-60 yang berakhir semalam, telah menyerlahkan siapa sebenarnya lebih berkuasa dan berpengaruh dalam parti itu - ulama atau Anwarinas. Terbukti, perwakilan yang membawa suara akar umbi ahli dan penyokong Pas memilih untuk terus memberi sandaran kepada golongan ulama. Maka cakap-cakap kononnya puak Anwarinas bakal menguasai dan mencorakkan muktamar tersebut mengikut agenda mereka, tidak kesampaian. Sebaliknya para perwakilan mengambil kesempatan mengkritik dan mempersoalkan para pemimpin Anwarinas yang cuba mengkhianati dasar dan perjuangan parti. Gelombang penentangan itu begitu jelas, yang seharusnya membuka mata para pemimpin 'berbadan' Pas tetapi 'berkepala' PKR dan DAP.

Sebenarnya terlalu banyak mesej daripada muktamar tersebut. Paling ketara Hadi dan Nik Aziz masih ada kawalan ke atas parti. Perwakilan juga mahukan Majlis Syura Ulama tidak lagi dicabar, dihina dan diperlekehkan sama ada oleh pemimpin DAP, PKR mahupun puak Anwarinas. Gerakan Anwarinas menubuhkan badan ulama serpihan, Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) turut ditolak selain menentang tindakan dua ADUN Pas di Selangor yang mengkhianati parti.

Mesej yang lain - mengkaji semula tahaluf siyasi (kerjasama) dengan PKR dan DAP; dan tidak mahu Pas dibuli serta dikawal oleh kedua-dua parti itu. Dengan perkembangan terbaharu ini, Anwar ada banyak sebab untuk resah. Pelaburan beliau dalam Pas menerusi Anwarinas nampaknya tergugat. Hadi dan Nik Aziz serta majoriti perwakilan tidak mengizinkan Pas terus dirobek dari dalam oleh penasihat PKR itu.

Kini yang dinantikan dalam masa terdekat apakah Pasma akan dibubarkan dan dua ADUN Pas berkenaan, menarik balik tindakan mereka. Awang tertanya-tanya apakah puak Anwarinas akan bertaut kembali sepenuhnya di bawah Presiden dan Majlis Syura atau bertindak balas dengan lebih membawa obor Anwar. Awang yakin berdasarkan sentimen perwakilan dan akar umbi, Pas tidak menghadapi masalah besar untuk menamatkan tahaluf siyasi. Tetapi cabaran lebih utama adalah untuk membersihkan parti itu daripada puak Anwarinas, yang kini sudah menjadi wabak. Bukan mudah malah ada tokoh Pas melihatnya sebagai agak mustahil. Itulah kejayaan Anwar.

Kastam dan rasuah

Sebagai rakyat Malaysia, Awang lega dengan tertangkapnya puluhan pegawai dan kakitangan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) ekoran rasuah dan salah guna kuasa.

Menyedihkan kerana gejala tersebut masih berleluasa dalam Kastam. Walaupun jabatan itu pernah digemparkan dengan rampasan jutaan ringgit yang turut melibatkan lima pegawai Kastam pada 2011, ia nampaknya tidak diambil sebagai iktibar.

Awang ucapkan tahniah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas kejayaan membongkar kegiatan tersebut yang turut melibatkan Pengarah Kastam Negeri. Semoga ia dapat membantu dalam usaha untuk membersihkan Kastam dan mengelakkan ketirisan. Khabarnya, lebih ramai pegawai terbabit menerima sogokan yang setakat ini tidak dapat dipastikan. Kadangkala terdetik untuk mencadangkan agar pegawai dan kakitangan beragama Islam bersumpah al-Quran untuk tidak melakukan rasuah, sebagai langkah tambahan. Walau apa pun, sokongan dan keyakinan Awang kepada Kastam tetap jitu. Majoriti pegawai dan kakitangan masih menjaga integriti. Janganlah hanya kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Menjadi harapan Awang juga agar SPRM dapat merisik dan menyiasat lebih agresif beberapa jabatan lain, yang dikatakan serius dilanda gejala rasuah. Ini termasuk ketua pengarah yang licik melindungi salah laku mereka. Apa jabatan itu? Tidak perlu Awang sebut, orang ramai pun boleh teka. SPRM tentu sudah menghidu tetapi janganlah lama sangat sampai penjawat bersara dengan kaya raya.

Makin teruk?

Awang sudah tidak larat geleng kepala dengan perkhidmatan teksi terutama di Kuala Lumpur dan sekitarnya. Kelmarin, beberapa pelancong dari Arab Saudi mengeluh pengalaman buruk menaiki teksi di ibu negara. Ditipu, dimaki dan diugut adalah perkara biasa. Menurut salah seorang daripada mereka, dia dikenakan caj RM50 dari pusat beli-belah KLCC ke Pavillion, yang tidak sampai 10 minit perjalanan. Ada lagi teruk. Seorang pelancong mendakwa dipaksa membayar RM200 ketika menaiki teksi dari Subang ke KL Sentral.

Sebenarnya banyak lagi aduan berkaitan perbuatan 'potong leher' segelintir pemandu teksi. Itu belum kisah pemandu berpakaian selekeh, bersubang, berSMS ketika memandu, teksi yang berbau busuk dan memilih penumpang.

Ketika khidmat teksi di negara-negara lain semakin berkualiti, berwibawa dan selamat, Malaysia seperti berundur ke belakang. Imej perkhidmatan teksi Malaysia merudum teruk dan menjadi bahan sinikal ramai pelancong asing. Salah satu yang Awang selalu dengar. "Negaranya menarik, pelbagai dan makmur tetapi waspada dengan pemandu teksinya.'' Begitu juga dengan ungkapan; "Singapura, Indonesia, Thailand, Vietnam dan Filipina jauh lebih baik." Masalahnya, pihak penguat kuasa kita tidak efisien dan tindakan bermusim. Lebih berorientasikan menunggu aduan. Kalau beginilah caranya, Awang tidak nampak jalan keluar kepada masalah pemandu teksi kita. Biarlah merudum lagi!

Dilihat bersih

Siapa bakal Menteri Besar Selangor yang baharu akan diketahui dalam masa terdekat sebelum upacara angkat sumpah pada Selasa ini. Tiga nama telah disenarai pendek dengan didahului Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan dua Exco daripada Pas iaitu Iskandar Samad dan Dr. Ahmad Yunus Hairi.

Difahamkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memanggil mengadap ketiga-tiga calon berkenaan dalam proses terakhir melihat calon terbaik Menteri Besar Selangor bagi menggantikan Khalid Ibrahim.

Cuma Awang berharap sesiapa sahaja yang dilantik mesti kelihatan bersih dari segi moral dan integriti. Itu harus menjadi prinsip utama dalam pelantikan menteri besar. Tiada kompromi dalam soal tersebut. Jika tidak, ia akan memberi isyarat yang salah kepada semua.

Apatah lagi, Selangor bukan sebarangan negeri dan institusi kesultanannya disanjung tinggi.

Isterinya sahaja

Sudah hampir pasti, Presiden boneka PKR, Wan Azizah Wan Ismail tidak akan dilantik sebagai Menteri Besar Selangor walaupun Penasihat PKR, Anwar Ibrahim masih berdegil mahukan jawatan itu untuk isterinya. Kepada Anwar dan Wan Azizah, terimalah realiti. Elaklah daripada terus dilihat menderhaka kepada Sultan Selangor. Letakkan kepentingan umum mengatasi nafsu politik untuk diri dan keluarga. Ternyata Langkah Kajang yang digerakkan oleh Anwar hanya makan tuan dan menambah liabiliti kepada PKR dan pakatan.

Sepatutnya Anwar segera memohon maaf kepada ahli-ahli PKR, pakatan dan rakyat terhadap segala mudarat daripada Langkah Kajang (yang asalnya beliau mahu menjadi menteri besar). Sudah tentu juga memohon ampun kepada Sultan Selangor tanpa syarat ekoran keingkarannya ke atas titah baginda.

Berdasarkan laporan media semalam, Anwar tidak berubah nafsunya. Beliau membayangkan PKR dan DAP akan mengasak supaya akhirnya diadakan pilihan raya negeri biarpun jika Azmin daripada PKR dilantik sebagai menteri besar. Dengan kata lain, selagi isterinya tidak menjadi menteri besar, misi beliau tidak akan berhenti. Awang melihat nilai Azmin sekadar budak suruhan Anwar, bukan pemimpin kepercayaan. Hebatnya nepotisme Anwar dan kasihan orang seperti Azmin.

Terima kasih Khalid

AWANG ingin terlebih dahulu merekodkan penghargaan dan tahniah kepada Khalid atas sumbangannya kepada negeri dan rakyat Selangor. Walaupun ramai Menteri Besar Selangor termasuk beliau dilanda kontroversi sebelum kejatuhan atau pengunduran mereka, namun Khalid boleh berbangga dengan rekod bersih dan pencapaiannya.

Khalid juga menteri besar pertama diwajibkan melafaz ikrar secara terbuka sewaktu mengangkat sumpah jawatan bagi penggal keduanya di Istana Alam Shah, pada 14 Mei 2013. Upacara yang berlangsung di hadapan Sultan Selangor itu dilihat unik dan merupakan sesuatu yang baharu. Menteri besar akan memegang Sang Buana - sebatang tombak yang matanya berbalut kain kuning dan melafazkan 10 aku janji untuk dilaksanakan sepanjang tempoh perkhidmatannya.

Daripada pemerhatian Awang, ternyata Khalid telah berpegang kepada aku janji tersebut bagi penggal kedua perkhidmatannya. Jangan sesekali melanggar aku janji Sang Buana. Khabarnya upacara itu tidak boleh diambil mudah kerana ada 'ikatan dan rahsia' tersendiri demi menjaga kepentingan negeri dan rakyat. Wallahualam.   Utusan/Rencana/20140921

Tags: politik, rasuah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments