kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Akta Hasutan perlu dikekalkan, gunalah cara berhemah

Ada pihak mendesak kerajaan supaya memansuhkan Akta Hasutan 1948. Kata mereka, akta ini sudah lapuk dan mencabul hak asasi manusia. Desakan mereka sebelum ini sudah berjaya apabila Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Ordinan Darurat 1969 dan Akta Kediaman Terhad telah dimansuhkan pada 2011 walaupun kerajaan mengatakan itu bukan kerana desakan tetapi satu 'transformasi'.

Pihak yang lain pula melihat Akta Hasutan 1948 tetap relevan untuk mengekang anasir-anasir yang membangkitkan isu-isu menyentuh empat teras dalam Perlembagaan meliputi hak keistimewaan orang Melayu, agama Islam, bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan Raja-raja Melayu. Isu yang menyentuh teras ini ibarat bom jangka yang boleh meletup apabila disentuh suisnya.

Saya seperti majoriti rakyat negara ini berpendirian bahawa Akta Hasutan 1948 perlu dikekalkan. Sebabnya selepas berlaku tsunami politik, golongan proanarki bertindak melampau menyentuh perkara yang menjadi teras Perlembagaan. Ini menggugat kestabilan politik dan kaum apabila kedudukan orang Melayu, Raja-raja Melayu dan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan dicabar.

Majoriti rakyat tidak terganggu dengan akta ini. Tetapi ada puak minoriti yang memberi alasan mereka terganggu dan tiada kebebasan kalau Akta Hasutan 1948 terus dikekalkan. Walaupun kewujudan akta ini tidak mengganggu kehidupan rakyat tetapi kalau ditiadakan mereka akan menerima kesannya. Maka yang perlu difikirkan sebelum membuat keputusan memansuhkan Akta Hasutan 1948 ialah kepentingan majoriti rakyat bukannya segelintir yang mempunyai agenda tersembunyi.

Pihak yang mendesak supaya Akta Hasutan 1948 dimansuhkan sebahagiannya ada kepentingan tertentu. Mereka ini menggunakan bermacam-macam hujah terutama kebebasan bersuara dan hak asasi manusia untuk mewajarkan akta berkenaan dimansuhkan. Tujuannya apabila sudah dimansuhkan, kerja-kerja onar mereka yang menyentuh empat teras dalam Perlembagaan itu terlepas daripada tindakan undang-undang.

Tetapi pada masa yang sama Akta Hasutan 1948 perlu digunakan secara berhemah, tidak melulu hingga menimbulkan persepsi ia dikekalkan untuk tujuan kelangsungan politik pihak tertentu. Perkara ini perlu diberi perhatian kerana persepsi yang tidak tepat juga boleh mencetuskan ketegangan dalam kalangan rakyat. Persepsi ini tercetus daripada cara bagaimana undang-undang itu digunakan dan tujuannya.

Misalnya ada sesetengah kes, bertali arus pertubuhan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis dan mendesak supaya Jabatan Peguam Negara mengambil tindakan. Ini kerana hasutan individu tertentu boleh menggugat kestabilan politik dan kaum di negara ini. Tetapi seperti kura-kura, lambat untuk diambil tindakan. Malah ada yang langsung tidak diambil tindakan.

Satu contoh klasik kes budak Cina, Wee Meng Chee atau Namewee yang menyiarkan klip video mencerca seorang guru Melayu di Johor yang didakwa menyuruh seorang muridnya seorang Cina balik ke China. Klip video itu satu provokasi kaum dan polis sudah menyiasat kes ini di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 pada 2010. Tetapi sehingga kini habuk pun tidak ada. Saya berprasangka baik, Jabatan Peguam Negara sedang mengumpul fakta walaupun hampir empat tahun lamanya.

Tetapi ada sesetengah kes pula tindakan diambil terlalu pantas dan sedikit tergesa-gesa. Salah satunya kontroversi penahanan pensyarah undang-undang Universiti Malaya, Dr. Azmi Sharom di bawah Akta Hasutan 1948. Dr. Azmi ditahan kerana memberi kenyataan dalam sebuah portal berita pada Ogos lalu yang bertajuk, Take Perak crisis route for speedy end to Selangor impasse, Pakatan told. Namewee empat tahun senyap, tiba-tiba kes ini pantas sangat. Baguslah bertindak pantas.

Tetapi yang menjadi persoalan ialah selepas dituduh, Pejabat Peguam Negara berjanji akan menyemak semula tuduhan yang dikenakan ke atas Dr. Azmi. Dalam satu kenyataan media, Peguam Negara, Gani Patail berkata, menyemak semula pertuduhan ke atas seseorang individu adalah prosedur biasa. Eh, macam itu pula? Tetapi saya sangat meragui ini satu prosedur.

Saya harap semua pihak jelas bahawa saya tidak memperjuangkan Dr. Azmi. Tolong jangan mempolitikkan saya. Pertuduhan yang dibuat mesti disertakan fakta yang kukuh. Sebab itulah menjadi persoalan apabila Gani berjanji menyemak semula selepas mendapat banyak bantahan. Ini memberikan persepsi bahawa akta itu digunakan secara tidak berhemah. Walaupun Gani menganggap bahawa menyemak semula selepas didakwa adalah "prosedur biasa" tetapi bagi bekas Peguam Negara, Abu Talib Othman, Gani memberi gambaran keputusan mengenakan tuduhan dibuat tanpa pertimbangan teliti dan serius terhadap semua fakta yang ada.

Tambah beliau kepada portal itu, "Mendakwa seseorang adalah perkara yang sangat serius kerana ia memberi kesan kepada kredibiliti, kedudukan dan maruah tertuduh. Ia akan menyebabkan tertuduh terganggu emosi. Malah, jika pertuduhan ditarik balik pun, kerosakan sudah berlaku."

Saya membangkitkan perkara ini kerana mempertahankan Akta Hasutan 1948. Sebabnya gelombang mendesak dimansuhkan Akta Hasutan 1948 semakin kuat. Jumaat lalu dalam mesyuarat agung luar biasa Majlis Peguam mengambil ketetapan mendesak dimansuhkan akta tersebut. Walaupun kita tahu Majlis Peguam memihak kepada fahaman politik tertentu tetapi tetap memberikan tekanan kepada kerajaan. Janganlah ditambah pula dengan misteri "semak semula" yang membuka ruang kepada pihak tertentu menjadikan hujah bahawa akta ini disalah guna. Bacalah yang tersirat, bukan tersurat.   Ku Seman Ku Hussain Utusan/Rencana/20140921

Tags: akta
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments