kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Beban tugas guru SK elok diketahui umum


Surat 2010/04/02

SAYA menyambut baik penubuhan jawatankuasa khas bagi mengkaji beban tugas berlebihan ditanggung guru sekolah di seluruh negara, seperti diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 

Sebenarnya masalah beban kerja guru berlebihan atau lebih tepat lagi kerja-kerja perkeranian yang langsung tiada kaitan dengan tugas mengajar guru, sudah lama disuarakan. Kementerian Pelajaran, Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah dan pengetua saling berganding bahu mendidik guru menjadi kerani profesional tanpa memerlukan kos tambahan.


Malang buat guru di sekolah kebangsaan (SK) apabila sesi pengajaran dan pembelajaran sering terganggu akibat menurut kehendak pengetua yang begitu dedikasi melayan tuntutan keperluan data, borang, kertas kerja, segala dokumentasi, pertandingan keceriaan dan kebersihan daripada pelbagai pihak.

Lebih malang lagi apabila setiap kali keputusan peperiksaan awam diumumkan, guru SK akan dibandingkan dengan pencapaian guru sekolah jenis kebangsaan cina (SJKC). Perbandingan yang menjatuhkan moral guru SK tanpa membabitkan penilaian beban kerja guru SK dengan SJKC secara adil.


Penubuhan jawatankuasa khas bagi mengkaji beban tugas berlebihan yang ditanggung guru sekolah di seluruh negara harus disambut baik agar keadilan untuk guru dapat ditegakkan dan seterusnya mengembalikan profesyen perguruan ke landasan profesionalismenya dalam erti kata sebenar.


Untuk menyempurnakan hasrat murni ini, jawatankuasa khas ini harus berdepan sendiri dengan guru untuk mencungkil beban tugas sebenar guru. Jangan hanya mendapat laporan daripada Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah dan pengetua dengan menggunakan teknik ‘remote control’ kerana mereka ini langsung tidak mengerti, malah tidak tahu apa beban ditanggung guru.


Kumpul guru dan dapatkan permasalahan dan pandangan mereka secara terus tanpa melalui pihak perantaraan. Seluruh insan bergelar guru amat berharap penubuhan jawatankuasa khas ini akan memulakan siri baru pengkisahan guru kembali berkobar untuk mengajar, bukannya terus dipaksa menjadi kerani kepada ketua kerani sekolah.NORHISYAM MOHAMAD,
Pemuda Umno
Bahagian Kuala Kedah


Smber : Berita Harian Surat 2010/04/02


Subscribe

 • Minuman manakah yang terbaik untuk penghidratan?

  Apabila anda dahaga dan memerlukan minuman, minuman manakah yang terbaik untuk memastikan anda terhidrat ? Pasti, anda sentiasa boleh…

 • Menghormati Hari Ibu

  Hari Ibu ialah percutian menghormati keibuan yang disambut dalam pelbagai bentuk di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, Hari Ibu 2023 akan…

 • Mencari IKIGAI Anda

  Kita semua pernah mendengar pepatah, "Ikuti keghairahan anda," bukan? Baiklah, di sini adalah untuk memberitahu anda bahawa ia tidak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments