kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Malangnya nasib bahasa Melayu di Malaysia

ENTAH kali yang ke berapa keluhan tentang bahasa ini harus ditulis dan harus diluahkan tidak siapa dapat menjangkakan.

Rasanya harus lebih kerap kita menampakkan kekesalan tentang nasib bahasa kita di tanah air kita sendiri. Mungkin pada suatu ketika nanti ada juga mana-mana pemimpin atau pejuang bahasa akan sedar dan turut mengeluh bersama-sama kita. Mana tahu, semua boleh terjadi pada bulan-bulan yang dinamakan Bulan Bahasa Kebangsaan 2014.

Tahun 2014 menempa sejarah seolah-olah pihak berwajib bersungguh-sungguh mahu memperkasakan penggunaan bahasa Melayu bila Bulan Bahasa Kebangsaan dilancarkan dan disambut selama tiga bulan berturut-turut.

Kalau benarlah bagai di kata, bahasa Melayu akan megah akhirnya. Mungkin tahun hadapan sambutannya hingga enam bulan, dah tahun selanjutnya selama sembilan bulan. Akhirnya Bulan Bahasa Kebangsaan disambut sepanjang tahun.

Tetapi itu hanyalah cerita dongeng sahaja. Walaupun tahun 2014 ini sambutannya merangkumi bulan Ogos, September dan Oktober, terasa seperti tiada langsung apa-apa acara bahasa kebangsaan di mana-mana.

Media tidak pernah menyiarkan apa-apa aktiviti tentang bahasa kecuali ada persatuan penulis mengadakan suatu perjumpaan dan sambutan di Ulu Legong, Baling, Kedah. Itupun atas inisiatif mereka sendiri.

Nampaknya bahasa Melayu betul-betul menjadi anak tiri di negara sendiri. Diuar-uarkan ada Bulan Bahasa Kebangsaan, tetapi tiada satupun sambutan yang dibuat. Kononnya sambutan selama tiga bulan, hanya hari pelancaran itu sahaja yang disebut-sebut. Nasib kamulah bahasa Melayu.

Siapa mahu gunakan bahasa Melayu? Para pemimpin negara kamu? Rakyat negara kamu sendiri? Bangsa kamu sendiri?

Yang gunakan bahasa Melayu hanyalah orang-orang kampong yang rata-rata menjadi nelayan dan petani. Orang Melayu sendiripun, bila telah maju sedikit, bahasa Melayu ditolak tepi. Banyak gunakan bahasa Inggeris terutama dalam bidang-bidang usahawan dan perniagaan.

Seringnya di TV, mana ada segmen mempromosikan barangan dan produk dibuat dalam bahasa Melayu. Bahasa Inggeris yang kerap digunakan. Biar tergagap-gagap dengan bahasa penjajah itu, langsung tidak mahu beralih ke bahasa Melayu. Tontonlah segmen Detikniaga di TV3 kalau tak percaya .

Para pemimpin sendiri lebih mengutamakan bahasa Inggeris. Entah apa tujuannya penerangan tentang GST disampaikan dalam bahasa Inggeris padahal kumpulan sasaran adalah rakyat Malaysia sendiri yang ramainya berbangsa Melayu?

Kalau beginilah, biar sambut Merdeka kali ke-100, bahasa Melayu tetap akan layu malah boleh melayang begitu sahaja. Percayalah! Ilham Syakima Yan, Kedah Utusan/Forum/20140925

Tags: bahasa, melayu
Subscribe

 • Trapik Lait Ija ...

  Kite lalu depang Trafik lait … ija ija ija .. sini ija jugok Langkawi kalu jalang … ija dok ? … Ghase-ghasenye nye selughuh…

 • Mitok share ! Mitok share !

  Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh Mitok share kepade sumue oghang hok dengo voice ni ... gini ... Jighaen saye kepade jighaen saya kepade…

 • Apa yang anda ketawakan?

  Lebih dari sebelumnya hari ini , dengan begitu banyak tekanan pada kita semua, dan dengan begitu banyak penderitaan, kita semua memerlukan masa…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments