kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kuasai sains, matematik

Lahirkan ramai saintis supaya maju dalam bidang angkasa

Saat Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor menjejakkan kaki ke Stesen Satelit Antarabangsa (ISS) pada 10 Oktober 2007 merupakan catatan kejayaan besar Malaysia dalam menceburi ilmu angkasa dan penyelidikan saintifik.

“Harus diingat bahawa kejayaan Sheikh Muszaphar pergi ke ISS hanyalah sebagai penumpang dan jika tiada kemajuan yang dapat dicapai oleh rakyat kita, sampai bila-bila pun kita hanya sebagai penumpang,” katanya.Dr. Mahathir Mohamad melakukan gimik pelancaran Hari Angkasawan Negara Ke-7 sambil diperhatikan Dr. Noor Azlan Ghazali (kiri), Sheikh Muszaphar Shukor (tiga dari kiri), Chiaki Mukai (dua dari kanan), Salizhan Shakirovich Sharipov (kanan) dan Klaus-Dietrich Flade di UKM, Bangi, Selangor, semalam. – Utusan/JEFFRI IRAN

Kejayaan itu sewajarnya menjadi sejarah yang tidak akan dilupakan namun hakikatnya masih banyak yang perlu dipelajari Malaysia untuk menjadi sebuah negara maju dalam pelbagai bidang termasuk ilmu.

Menjelaskan perkara itu, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Malaysia masih perlu bekerja keras melahirkan lebih ramai saintis dalam bidang sains dan matematik untuk lebih maju dalam bidang angkasa jika tidak mahu terus ketinggalan.

“Angkasawan itu penting tetapi tidak kurang pentingnya orang yang berada di bumi ini bagi memastikan semasa Sheikh Muszaphar dihantar ke angkasa, dia tidak hilang dan kenderaan yang dinaiki boleh sampai dengan selamat ke ISS.

“Untuk melakukan perkiraan seperti itu memerlukan ilmu fizik, matematik dan sains yang tinggi sehingga tiada seorang pun rakyat Malaysia mampu mencapainya ketika ini,” katanya ketika berucap pada Hari Angkasawan Negara Ke-7 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini hari ini.

Yang turut hadir Naib Canselor UKM, Prof. Datuk Dr. Noor Azlan Ghazali; Pengarah Institut Perubahan Iklim UKM, Prof. Datuk Dr. Sharifah Mastura Syed Abdullah dan Sheikh Muszaphar.

Program bertemakan UKM Di Angkasa itu yang dibuat sempena kejayaan Sheikh Muszaphar berada di ISS turut dihadiri angkasawan wanita Jepun, Dr. Chiaki Mukai; angkasawan Rusia, Salizhan Shakirovich Sharipov dan angkasawan Jerman, Klaus-Dietrich Flade.

Dr. Mahathir berkata, untuk menjadikan Malaysia antara peneraju bidang ilmu, perkara asas adalah mendidik golongan muda agar dapat menguasai bahasa Inggeris dengan baik sejak dari peringkat sekolah.

Katanya, tanpa mengabaikan kepentingan bahasa Melayu, semua pihak perlu mengakui hanya dengan menguasai bahasa Inggeris barulah Malaysia mampu melahirkan cendekiawan atau saintis dalam bidang matematik, sains dan fizik.

“Dalam usaha menjadi negara maju, sepatutnya menyedarkan kita bahawa ilmu itu penting untuk dimiliki kerana dari situlah perkembangan yang signifikan mampu dicapai tidak kira bidang mana sekali pun.

“Harus diingat bahawa kejayaan Sheikh Muszaphar pergi ke ISS hanyalah sebagai penumpang dan jika tiada kemajuan yang dapat dicapai oleh rakyat kita, sampai bila-bila pun kita hanya sebagai penumpang,” katanya. RODELIO JUNJUN TAUCAN DAN FITRIE ZARIQ (PENGARANG@UTUSAN.COM.MY) Utusan Nasional| 21 Oktober 2014 3:33 AM

Tags: maths, sains
Subscribe

 • Kerja Kontrak atau Tetap

  Isu terkini di Malaysia selain politik, Covid-19 dan wabak yang semakin berleluasa adalah kakitangan ‘kontrak’ bergelar ‘pegawai…

 • Kerajaan Swasta

  Apabila kita berfikir tentang pemerintahan kerajaan , apa yang muncul di kepala kita? Bagi kebanyak orang, gambar Agong, PM, bangunan parlimen ,…

 • Angkuh dari wajah

  Selagi kita terus tersilap mengenai keyakinan untuk kecekapan, kita akan berakhir dengan terlalu ramai bertemu dengan mereka yang tidak cekap yang…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments