kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

8 tip elak bazir elektrik

Ketika kos hidup kian meningkat, pasti ramai antara kita yang mencuba sedaya boleh untuk meminimumkan penggunaan elektrik dan air harian.

Secara amnya, menjimatkan penggunaan air adalah lebih mudah kerana tidak berkait penuh de­ngan keperluan perkakasan lain.

Berbanding elektrik, kita seolah-olah terikat dengan sumber tenaga yang satu ini dalam me­nyempurnakan keperluan perkakasan rumah.

Tidak kira peti sejuk, lampu, kipas, ketuhar gelombang mikro, penyaman udara, televisyen, pemanas air, telefon, waima periuk nasi dan cerek sekali pun memerlukan sumber elektrik untuk berfungsi.

Justeru, bagaimana hendak berjimat? Adakah kita perlu menjauhi semua peralatan ini?

Sebenarnya, banyak tip penjimatan dikongsi Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) untuk meringankan beban kos hidup rakyat yang kian terhimpit.

Sebagai langkah permulaan, anda boleh jadikan lapan tip utama berikut sebagai panduan harian.

1. Padamkan lampu dan perkakasan elektrik jika tidak digunakan, termasuk televisyen dan komputer yang sering ditinggalkan dalam keadaan 'sleep mode'.

2. Elakkan penggunaan penyaman udara pada suhu melampau. Selaraskan suhu antara 22 hingga 26 darjah Celsius untuk mencapai keselesaan optimum.

3. Jika kekerapan penggunaan penyaman udara tidak dapat dielakkan, pastikan penapis udara dalam keadaan bersih. Ini bagi mengelakkan unit penyaman udara menggunakan tenaga lebih untuk bekerja.

4. Pertimbangkan pemasangan langsir atau filem penapis haba pada cermin tingkap dan pintu bagi me­ngelakkan kemasukan cahaya matahari secara terus.

5. Pilih peti sejuk yang menepati keperluan keluarga serta mempunyai label tenaga. Label berkenaan adalah indikator penting untuk menilai kadar prestasi penggunaan sesuatu peralatan elektrik.

6. Elakkan menyimpan makanan yang masih panas ke dalam peti sejuk, kerana ia memaksa perkakasan anda untuk bekerja lebih keras.

7. Pertimbangkan penggunaan lampu LED untuk pencahayaan di dalam rumah kerana ia mampu menjimatkan tenaga elektrik sehingga 50 peratus.

8. Masak air menggunakan dapur gas kerana ia lebih murah dan efisien.

Selain tip di atas, anda juga boleh mengubah rutin harian seperti menggosok dan membasuh pakaian.

Umpamanya, seterika pakaian yang banyak sekali gus untuk mengelakkan pembaziran pemanasan semula seterika setiap kali digunakan.

Bagi kerja mencuci pakaian, anda mungkin patut membeli mesin basuh muatan depan sekiranya membasuh dengan kerap.

Ini kerana ianya 15 peratus lebih cekap tenaga dan menggunakan 40 peratus kurang air berbanding mesin basuh muatan atas.

Bagaimanapun, mesin basuh muatan depan lebih mahal daripada muatan atas. Selamat mencuba! myMetro Nuansa 24Oktober 2014

Tags: jimat
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments