kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ambil iktibar kerapuhan hak asasi manusia

PARTI Konservatif yang kini memerintah Britain telah mengumumkan pada minggu pertama awal bulan ini mengenai rancangan baharu menghapuskan Akta Hak Asasi Manusia 1998 (“HRA 1998”) dan menggantikannya dengan ‘Bill of Rights and Responsibilities” menjelang akhir tahun ini.

Tindakan ini akan mengecualikan Britain dari tertakluk pada bidang kuasa dan Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi Manusia. Ini mencetuskan siri perbahasan menarik dan mengundang respon pantas para peguam hak asasi manusia dan kumpulan-kumpulan pembela.

Bagi kita di Malaysia, ada iktibar yang boleh diambil, khususnya dalam mendepani sikap golongan yang terlalu mengagungkan fahaman barat dan mengenepikan kedaulatan negara dalam keghairahan memenuhi tuntutan hak asasi manusia.

Dari satu sudut, pihak Liberty menyifatkan rancangan Parti Konservatif tersebut sebagai ‘buta undang-undang’. Bermacam-macam bukti tentang kebenaran pendapat ini didedahkan secara terperinci. Jika rancangan Parti Konservatif itu buta undang-undang, maka sebaik-baik andaian adalah bahawa ini adalah suatu helah politik untuk meyakinkan para penyokong tentang sentimen bahawa mereka tidak berpihak kepada Eropah.

Di sisi lain pula, pihak yang menyokong HRA 1998 melihat bahawa jika tindakan itu dapat menghasilkan pembentukan kerajaan di bawah pentadbiran Parti Konservatif selepas pilihan raya umum pada Mei tahun depan, besar kemungkinan langkah-langkah akan diambil untuk melemahkan perlindungan undang-undang terhadap hak asasi manusia di Britain.

Tekanan politik untuk berbuat demikian akan meningkat lagi sekiranya kerajaan perlu bergantung pada sokongan golongan Pewaham Eropah dalam kalangan Ahli Parlimen untuk mendapatkan bahagian majoriti dalam Dewan Rakyat. Sama ada ini suatu helah politik ataupun tidak, ramai penganalisis berpendapat kerajaan pimpinan Parti Konservatif berkemungkinan besar akan membuat perubahan terhadap undang-undang hak asasi manusia selepas pilihan raya umum kelak.

Pada hemat penulis, sebarang percubaan untuk menentang tindakan sedemikian atas sebab-sebab institusi sudah semestinya akan gagal. Suara hati Britain amat kurang bersimpati terhadap institusi-institusi Eropah. Kenyataan rambang berasaskan sejarah memanglah berbahaya, tetapi tidaklah keterlaluan jika dihujahkan bahawa penglibatan Britain dengan Eropah lebih beralasan pragmatisme berbanding dengan idealisme.

Majlis Eropah, dan kemudiannya Kesatuan Eropah (EU), adalah beberapa kaedah mencegah peperangan dan mendapatkan laluan memasuki pasaran-pasaran Eropah. Ini tidaklah pula bermaksud mencadangkan bahawa institusi sedemikian tidak layak dipertahankan, tetapi wujud pandangan bahawa desakan supaya warga Britain menyokong Konvensyen Eropah mengenai hak asasi manusia semata-mata demi pertubuhan EU tersebut adalah sesuatu yang tidak wajar.

Percanggahan hujah-hujah antara pihak Parti Konservatif dan pihak Liberty menunjukkan betapa rapuhnya konsensus mengenai hak asasi manusia di Britain. Pada hakikatnya, hak asasi manusia dalam peradaban barat memang rapuh kerana tidak begitu jelas apa tujuannya. Di Britain kerajaan Parti Buruh yang menggubal HRA 1998 juga khususnya bertanggungjawab.

Bagi kerajaan Tony Blair, akta tersebut menjadi cara menghalang Britain dari melanggar Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah, dan bukannya penyelesaian yang baharu segi perlembagaan bagi ‘Kerajaan Buruh Baharu’ dan ‘Britain Baharu’. Akta itu adalah suatu strategi institusi dan undang-undang, dan dalam hal hak asasi manusia, sama seperti hal-hal lain berkaitan pentadbiran kerajaan, perdebatan mengenai institusi dan undang-undang kurang diutamakan. Ini tidaklah pula menganggapnya sebagai kurang penting tetapi sebaliknya, mengiktiraf bahawa institusi dan undang-undang memenuhi nilai-nilai politik, dan nilai-nilai itu perlu dinyatakan dahulu.

Di Britain, wujud pandangan mereka yang pro hak asasi manusia bahawa para pembela perlindungan undang-undang hak asasi manusia perlu mengaitkan hujah-hujah mereka dengan tradisi perlembagaan dan memastikan kesan balasnya terhadap masyarakat negara tersebut. Pilihan Raya Umum Britain pada tahun depan akan diadakan sebulan sebelum ulang tahun ke-800 perjanjian Magna Carta, iaitu apabila Raja John dipaksa menandatangani suatu pakatan di Runnymede untuk membendung kuasanya.

Bagi penganalisis, debat mengenai hak asasi manusia boleh dime­nangi dengan menghubungkan go­­longan Baron (bangsawan) di Runnymede, dengan kumpulan Suffragette (pejuang hak mengundi wanita) di Penjara Holloway, dengan setiap rakyat Britain hari ini, yang mungkin bergantung pada pertikaian kuasa pemerintah negara untuk menjamin kebebasan mereka. Menurut perspektif beberapa penganalisis, hak asasi manusia di Britain yang rapuh ini memerlukan sesuatu yang melebihi institusi dan undang-undang. Pada mereka, pembentukan nilai-nilai tersendiri hak asasi manusia Britain perlu disuarakan dengan tegas.

Apakah iktibar perkembangan ini buat Malaysia? Sebahagian masyarakat Britain menunjukkan kehendak untuk memelihara kedaulatan sesebuah negara diberikan keutamaan lebih tinggi dari kehendak pencapaian hak asasi manusia mutlak semata-mata. Kewujudan undang-undang mengenai hak asasi manusia belum tentu dapat menjamin perlindungan hak asasi manusia yang sebenar, sekiranya tidak didasarkan pada latar belakang keagamaan, sejarah, budaya dan nilai-nilai sesebuah negara.

Di Malaysia khususnya, perbahasan serta penerimaan nilai-nilai hak asasi manusia harus dibentuk menurut acuan Islam dan sejarah kebudayaan bangsa Melayu yang menjadi teras pembentukan Perlembagaan Persekutuan, di samping mengambil dengan serius hakikat kewujudan kepelbagaian kaum yang menghormati kerangka Perlembagaan Persekutuan.

Hanya dengan nilai-nilai yang kukuh berdasarkan kehendak Perlembagaan Persekutuan dan realiti sosio-politik, Malaysia akan dapat menjauhkan diri dari risiko dan dilema yang dihadapi Britain, yang setelah semenjak sekian lama menerima pakai Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah, akhir-akhir ini mula menolak peranan Konvensyen tersebut dalam menentukan nilai-nilai dan kedaulatan negara, dan sebaliknya beriltizam membentuk jati diri dan acuan sendiri hak asasi manusia negara tersebut. AZRIL MOHD. AMIN ialah seorang peguam dan pengarah eksekutif, Pusat Penyelidikan dan Advokasi Hak Asasi Manusia (CENTHRA). Utusan malaysia Rencana 30/10/2014

Subscribe

 • Tidak ada cara yang betul untuk melakukan perkara yang salah

  Idea yang salah dan betul dalam perspektif setiap orang hari ini sangat berbeza antara satu sama lain. Begitu juga dengan isu ‘Timah’ ,…

 • Anda kebencian

  Kebencian telah menjadi perkataan dan tindakan kegemaran dibawa secara politik dulu. kini dan mungkin selamanya. Yang menarik perhatian adalah…

 • Bersihkan

  ‘Anda mesti membersihkan rumah anda terlebih dahulu sebelum anda memberitahu orang lain bahawa mereka tidak melakukannya dengan betul’ - Dan Webster…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments