kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu-Isu Akhbar Cina

ADENAN, CHIENG JEN PERLU TUNJUK BELANG DI SEMENANJUNG

AKHBAR Nanyang Siangpau bertarikh 28 Oktober 2014 memuji Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem yang melawan arus apabila memberikan peruntukan kepada 14 sekolah menengah Cina di negeri itu semasa beberapa ahli politik dari Semenanjung mencadangkan supaya sekolah berkenaan ditutup.

Artikel bertajuk ‘Adenan Satem dan Chong Chieng Jen sepatutnya tunjuk belang di Semenanjung’ yang merupakan pandangan Koh Kok Wai dan disiarkan dalam ruangan Pendapat Yanlun halaman W3 telah menjadikan nama Ketua Menteri Sarawak itu masyhur, sekali gus melonjakkan namanya yang sebelum ini dianggap sekadar pengisi kerusi yang ditinggalkan oleh bekas peneraju negeri itu, Tun Abdul Taib Mahmud.

Kenyataan Adenan yang menyatakan cadangan ingin menutup sekolah Cina sebagai tindakan bodoh telah mendapat liputan hangat daripada akhbar-akhbar Cina, malah pemimpin-pemimpin DAP Semenanjung juga menyokong tindakan beliau itu.

Langkah itu mendapat sanjungan tinggi daripada pemimpin-pemimpin ‘roket’ Semenanjung, sekali gus mereka mengambil kesempatan memperli MCA, Gerakan dan UMNO. Namun tindakan ahli-ahli politik DAP itu semestinya bermatlamatkan politik, apa yang perlu ditunggu ialah reaksi pemimpin DAP Sarawak.KERATAN akhbar Nanyang Siang Pau bertarikh 28 Oktober 2014.

Sebenarnya, langkah Adenan itu bukannya satu petanda elok untuk DAP Sarawak kerana dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang lalu parti itu mengambil kesempatan daripada ‘angin membangkang’ masyarakat Cina terhadap Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) hingga menyebabkan DAP menang besar.

Pada PRN akan datang, adakah SUPP mampu kembali berkuasa, ia masih belum dapat dipastikan lagi, dan tidak tahu apa yang bakal terjadi nanti, tetapi cara Adenan mengambil hati masyarakat Cina, bagi pemimpin-pemimpin roket di Sarawak bukan satu perkara yang enak.

Jika pada PRN Sarawak akan datang, BN Sarawak mengambil contoh sanjungan pimpinan DAP Pusat terhadap sikap Adenan, pasti DAP Sarawak akan jadi bisu tidak terkata apa-apa, adakah mereka masih boleh gunakan isu pendidikan Cina untuk menghentam Adenan?

Dalam pada itu, penulis turut memperli Pengerusi DAP Sarawak, Chieng Jen yang hanya berani untuk memutuskan hubungan dengan Pas Sarawak tetapi tidak dengan Pas Pusat yang turut berada dalam pakatan pembangkang.

Mungkinkah disebabkan realiti politik, iaitu di Sarawak tiada UMNO dan pengaruh Pas pula seperti sifar?

PERSEDIAAN MENTAL 
UNTUK ANWAR KE PENJARA

Sementara itu, akhbar China Press bertarikh 28 Oktober 2014 mendakwa kehangatan kes mahkamah ‘kepala gerabak kereta api’ pakatan pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak seperti sebelum ini, seolah-olah menggambarkan semangatnya dan para pengikut semakin tidak bermaya.

Artikel bertajuk ‘Persediaan mental untuk Anwar Ibrahim ke penjara’ itu merupakan pandangan Lai Shao Kwang yang disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C15. Penulis mendakwa pemimpin itu seolah-olah mengetahui bahawa beliau akan dimasukkan ke dalam penjara berdasarkan beberapa petanda iaitu dalam kalangan pimpinan pembangkang sendiri tidak berani memberi jaminan memberangsangkan bahawa Anwar bakal terlepas.

Anwar juga dalam Facebooknya memaparkan gambarnya bermain dengan cucu lelaki dan menulis status seperti, adakah saya masih ada peluang untuk melihat cucu saya membesar? Semasa saya masuk penjara anak saya yang paling kecil hanya berumur 6 tahun, hari ini cucu saya juga berusia 6 tahun, mereka masih mahu penjarakan saya lagi.

Kali ini tidak nampak penyokong pembangkang memberi simpati kepada beliau, hanya beberapa hari lalu barulah kelihatan para penyokong mengadakan perjumpaan secara formal sahaja.

Malah sebelum ini, Menteri Besar Selangor yang juga orang nombor dua Parti Keadilan Rakyat, Mohamed Azmin Ali mengumumkan bahawa kontrak air negeri itu tidak perlu dibatalkan, sesuatu yang menjadi antara masalah dengan bekas Menteri Besar sebelum ini.

Sebagai reaksi segera, Anwar terus bersuara me­ngatakan jika kontrak tersebut hanya menguntungkan segelintir individu, Azmin sepatutnya menghentikan projek tersebut yang dipercayai beliau telah mengetahui siapakah yang dimaksudkan Anwar kerana kontrak perjanjian sudah berada dalam tangan.

Dunia politik itu tiada penghujungnya, aura Anwar pada bila-bila masa sahaja boleh berubah mengikut keadaan dan mampu mengalami ketandusan. Jika pimpinan pembangkang mengambil kesempatan sempena Anwar dipenjarakan, maka ia bakal menjadi titik tolak untuk bangkit kembali, sekali gus mampu menjadi model kepada satu perjuangan.

Umpama orang yang mengeluh miskin sema­kin mengeluh semakin menjadi miskin, orang yang bertekad mahu jadi kaya akan berusaha berterusan, pasti akan berjaya, ini adalah lumrah alam, ataupun hari kegelapan Anwar menjadi lampu suluh kepada pembangkang dan orang ramai.

Hindarkan perasaan dan sikap rasa sedih dan rasa teraniaya, barulah nampak mana satu anak kunci untuk membuka pintu. Jika tidak dapat keluar dari sikap dan perasaan rasa teraniaya, selamanya akan anggap diri kita adalah papa dan kedana. Utusan Rencana 30/10/2014

Tags: anwar, cina, politik
Subscribe

 • Apa itu republik ‘pisang’?

  Apabila seseorang menyebut tentang "republik pisang", mereka merujuk kepada sebuah negara kecil, miskin, tidak stabil dari segi politik…

 • Siapa yang betul?

  Bagi golongan yang realistik, yang berpendapat bahawa politik mempunyai piawaian etikanya sendiri, kita boleh menilai ahli politik yang korup…

 • Apa piawaian etika pegangan ahli politik?

  Dengan drama pemilihan kepimpinan, dan pengisytiharan bahawa "integriti penting" dalam politik, persoalan tentang piawaian etika yang…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments