kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jangan pakai topi keledar jika kepala sekeras keluli!

SALAH satu perangai pelik penunggang dan pembonceng motosikal di negara ini ialah malas memakai topi keledar dan yang paling jelek sanggup pula diletakkan dalam raga, mungkin bagi menjaga keselamatan ‘raga’ itu daripada tercalar berbanding kepala sendiri.

Itu belum dikira penunggang dan pembonceng motosikal yang melakukan aksi berani mati merempit tanpa memakai topi keledar, seolah-olah kepala mereka diperbuat daripada besi keluli dan tidak lut sekiranya terhentak pada jalan raya.

Secara puratanya ketebalan tengkorak lelaki dewasa mencapai sekitar 6.5 milimeter (mm) manakala wanita sekitar 7 mm yang bermakna anggota badan manusia yang mempunyai kulit kepala dan rambut itu tidaklah begitu kebal sekiranya terhantuk. Semestinya, tengkorak yang turut mempunyai otak itu akan pecah atau sekurang-kurangnya retak apabila terhempas atau terseret apabila kenderaan yang dinaikinya itu terbabas.

Pada masa ini semacam sudah menjadi trend kepada ibu bapa yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah de­ngan motosikal tidak memakai topi keledar, mungkin alasannya jarak dekat tetapi perlu diketahui bahawa malang itu tidak berbau seperti buah durian yang dari jauh sudah dapat dihidu semerbaknya, ini bermakna kecelakaan boleh berlaku dalam sekelip mata.

Dalam kes ini, amat adil jika semuanya termasuk ibu atau bapa dan anak-anak tidak memakai topi keledar yang bermakna risiko kebarangkalian berlakunya kecederaan ‘secara adil’ adalah amat tinggi. Namun, apa yang kurang menyenangkan dalam kebanyakan kes, penunggangnya sanggup pula memakai topi keledar tetapi pada masa sama membiarkan anak-anak mereka dalam keadaan ‘dogol’ tanpa alat keselamatan itu. Adakah ibu bapa spesies ini tidak sayangkan anak-anak mereka?

Tidak perlu penulis untuk menjawabnya, terpulanglah kepada pembaca untuk memberikan jawapan seikhlas mungkin.

Menurut statistik Jabatan Keselamatan Jalan Raya, penunggang dan pembonceng motosikal ialah penyumbang utama kemalangan maut dengan 4,294 daripada 6,000 kematian di jalan raya pada tahun lalu melibatkan golo­ngan berkenaan. Sebanyak 1,300 mangsa di bawah umur 20 tahun.

Sekiranya penunggang motosikal di negara ini masih berkeras enggan memakai topi keledar, disarankan agar menuntut ‘ilmu kepala keras’ daripada seorang ahli gusti profesional Amerika Syarikat, John Ferraro yang turut ter­kenal dengan nama gelanggangnya, Gino Martino.

Beliau yang berasal dari Boston bukan sahaja hebat dalam gelanggang tetapi turut mampu memecahkan pelbagai objek keras dengan hanya menggunakan kepalanya, malah pernah menunjukkan demonstrasi mengetuk paku sepanjang sembilan inci hanya menggunakan dahinya.

Pada 19 Ogos 2010, Ferraro muncul dalam rancangan televisyen Stan Lee’s Superhumans. Menerusi program itu, tengkorak Ferraro diperiksa dengan mesin Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) oleh pakar dari Harvard Medical School selepas menunjukkan aksi ngeri, hasilnya adalah tengkoraknya begitu istimewa iaitu mencapai ketebalan 16 mm, tiga kali ganda lebih tebal berbanding manusia biasa.

Selain perangai ‘segan’ memakai topi keledar, perangai pelik lain penunggang motosikal di negara ini yang sewajarnya diubah adalah:

 Tabiat memakai topi keledar tetapi tidak pandai mengikatnya. Jika terlibat dalam kemalangan, kecederaannya sama seperti mereka yang tidak memakai topi ke­ledar.

 Menyarung jaket secara terbalik semasa menunggang. Bahagian zip atau butang jaket itu secara paksa diletakkan di bahagian belakang badan yang boleh menyebabkan kibaran jaket yang tidak disisip dengan kemas tersangkut pada kenderaan lain atau cermin sisi kereta semasa ‘mencilok’.

Maslahat di sebalik undang-undang pemakaian topi ke­ledar adalah bagi menjaga kepala daripada tercedera. Walau semahal mana harganya tetapi jika tidak diikat dengan kemas, bermakna roh undang-undang itu tidak kesampaian.

Akhir sekali, jagalah kepala anda kerana tempurungnya tidak dijual di mana-mana kedai.   TARMIZI ABDUL RAHIM Utusan Malaysia Rencana  30 Oktober 2014

Tags: keselamatan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments