kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Memupuk keberanian sebagai prinsip kehidupan

Pemimpin terkenal Britain, Sir Winston Churchill pernah berkata bahawa keberanian adalah kemampuan untuk berdiri dan menyuarakan pendapat bahkan keberanian juga dituntut untuk duduk diam dan mendengar. Saya ingin berkongsi pemikiran saya tentang tajuk 'keberanian' ini, iaitu nilai yang sangat berkait rapat dengan etika dan integriti mana-mana insan atau organisasi.

Fokus saya adalah pada keberanian moral bukan keberanian fizikal dan saya juga akan rujuk kepada pengalaman peribadi dalam mengamalkan keberanian yang kemudiannya akan membawa saya bercakap mengenai bagaimana keberanian dapat dipupuk sebagai prinsip kehidupan.

Penulis, Ambrose Redmoon melihat keberanian bukannya sebagai kehilangan rasa takut, tetapi lebih kepada pertimbangan ke atas sesuatu yang lebih penting daripada rasa takut. Ketika Mark Twain melihat keberanian sebagai halangan kepada rasa takut, Samuel Johnson pula menganggapnya sebagai prinsip kehidupan teragung melainkan sekiranya kita tidak mempunyai nilai ini, maka kita tidak akan berupaya memelihara prinsip kehidupan yang lain. Seiring dengan pendapat cendekiawan tadi mengenai keberanian, saya ingin membuat refleksi ke atas pengalaman peribadi saya dalam menangani rasuah.

Ini adalah untuk memberi inspirasi kepada pemimpin sekolah untuk menerima dan mengamalkan prinsip keberanian, kejujuran dan integriti. Pada tahun 1996, saya ditugaskan memulihkan Sekolah Menengah Teknik Tawau. Sekolah ini hanya berupaya mendapat 28.28 peratus lulus dalam Peperiksaan Sekolah Menengah. Dengan keputusan sebegitu teruk, ini dengan jelas menunjukkan bahawa pengurusan sekolah secara keseluruhannya memerlukan perekayasaan. Saya begitu memerlukan semangat dan keberanian untuk berkhidmat di sekolah itu dan pada masa yang tidak boleh buat sebarang jangkaan.

Insiden ditawar komisen

Saat paling mencemaskan ialah apabila didatangi seorang lelaki yang menuntut pihak sekolah membuat pembayaran kepadanya untuk barangan yang tidak pernah dihantar ke sekolah dan juga projek yang tidak pernah dilaksanakan. Dia bercakap begitu kasar sambil menekan-nekan dua jarinya di atas meja. Dengan rasa kehairanan, saya bertanya kepadanya maksud dia berbuat begitu.

Menurutnya, itulah isyarat yang dia akan gunakan untuk menawarkan komisen kepada saya sekiranya saya membuat pembayaran kepadanya. Dengan menunjukkan dua jari saya seolah-olah isyarat 20 peratus tadi, saya terus berteriak menyatakan bahawa ia adalah 'duit haram'. Setelah melihat saya tidak termakan pujukannya, dia menjadi ganas dan mengancam akan membunuh saya dalam dialek Hakka 'ngai sart ngi!'

Pada ketika itu, saya mengumpulkan kekuatan untuk membalasnya secara agresif. Saya bingkas bangun dari kerusi untuk memenuhi cabaran itu dan terus beraksi seolah-olah saya akan membuka langkah kungfu (seni bela diri Cina) dan berteriak 'SART! (Bunuh!) Lalu saya berkata: "Ingat kita ada polis dan mahkamah. Paling penting, tuhan memerhati apa yang anda lakukan kepada saya!" Terkejut melihat reaksi saya, lelaki itu meninggalkan pejabat dengan tergesa-gesa tetapi dia menghentam meja, kerusi dan pintu sambil mencarut mengeluarkan kata-kata kesat dengan kuat dan lantang ketika keluar.

Keberanian moral yang positif

Analisis insiden itu membuktikan bahawa tuhan akan melindungi saya daripada penjahat dengan melalui pelaksanaan keberanian moral yang positif. Apabila berhadapan dengan keadaan yang bahaya, ugutan dan godaan, saya berjaya menggunakan keberanian untuk mempertahankan integriti Kementerian Pendidikan Malaysia serta prinsip pengurusan kewangan sekolah yang betul.

Sekiranya kelakuan buruk tidak ditangani, ia akan terus menjadi-jadi dan akan bertambah buruk. Kita akan sukar untuk berhadapan dengan perkara sebegini sekiranya kita membenarkan diri melupakan atau tidak menghiraukannya. Oleh itu, keberanian bukan saja harus dipraktikkan di medan perang, tetapi juga dalam kehidupan dan kerjaya lazimnya. Seseorang itu mesti ada naluri menegakkan keadilan moral apabila berurusan dan berhadapan dengan kelakuan tidak beretika. Sekiranya saya terima rasuah lelaki itu, saya sememangnya akan dicaj untuk rasuah!

Stephen Covey pernah mengatakan, kesabaran itu ibu kepada kebijaksanaan, manakala keberanian adalah bapa kepada kebijaksanaan kerana nilai ini wujud dalam harmoni bersama nilai teras lain seperti amanah dan kejujuran. Kini, kita memasuki era globalisasi dan dunia hari ini sangat berbeza.

Kita menghadapi pelbagai cabaran dan kerumitan baharu, bukan saja dalam kehidupan peribadi bahkan juga dalam hubungan bersama keluarga, rakan dan komuniti terutama di tempat kerja. Dalam buku bertajuk Memperkukuhkan Penyampaian Khidmat Awam (Strengthening the Public Delivery Service) yang disunting oleh Datuk Dr Malek Mohamad Yusof, bekas Pengarah INTAN, adalah jelas dinyatakan bahawa keberanian itu diperlukan dalam setiap organisasi. Kita perlukan keberanian untuk membawa perubahan, membuat keputusan penting yang perlu walaupun tidak popular, bersuara, berdiri berseorangan apabila berlaku salah faham untuk mengatakan 'tidak' dan juga memohon maaf.

Saya berasa bangga dan rasa hormat, apabila Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin, memohon maaf kepada rakyat Malaysia ekoran kebocoran kertas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang disifatkan sebagai aib nasional.

Merujuk kepada buku Jim Collins' bertajuk Good to Great (Bagus kepada Hebat), Muhyiddin memaparkan keperibadian pemimpin yang hebat iaitu apabila sesuatu masalah timbul, beliau akan menghadapi kesukaran realiti itu dan mengambil tanggungjawab ke atasnya. Memohon maaf, terutama kepada seluruh negara, bukannya sesuatu yang mudah dan hanyalah pemimpin hebat berupaya sedemikian. Memohon maaf bukan sekadar rendah hati atau kesopanan, tetapi juga memerlukan keberanian, tekad dan ketabahan tinggi untuk membuat apa saja yang perlu untuk meningkatkan kredibiliti kepada sistem.

Lebih-lebih lagi, beliau telah menggabungkan budaya disiplin bersama etika profesional apabila memohon maaf dan ini adalah sesuatu yang berharga kepada negara terutama Kementerian Pendidikan, kerana Timbalan Perdana Menteri sendiri menekankan nilai moral yang penting buat semua guru dan pelajar.

Keberanian moral adalah sesuatu yang jarang dilihat dan berasal daripada pendirian kukuh pada diri seseorang. Menegakkan prinsip kendiri memerlukan keberanian moral dan etika terutama apabila berhadapan dengan kesusahan, bahaya, ataupun ketidakpastian. Sebagai pemimpin di dalam organisasi tersendiri, kita wajib memainkan peranan yang berkesan dalam memberi tunjuk ajar kepada pekerja bagaimana keberanian itu boleh dipraktikkan.

Berani untuk tujuan baik

Dalam melaksanakan keberanian, ada peringatan yang perlu dinyatakan di sini. Paradok yang wujud daripada penyemaian nilai haruslah diperjelaskan dan diurus dengan baik. Keberanian hanya diterima sebagai nilai positif apabila ia digunakan untuk tujuan baik dan mulia seperti mempertahankan maruah dan integriti negara, ataupun untuk tujuan perkembangan dan pembangunan. Keberanian boleh menjadi sesuatu yang buruk sekiranya digunakan untuk tujuan peribadi yang jahat seperti menipu, rasuah atau mengamalkan aktiviti tidak bermoral seperti gangguan seksual, mencuri, membunuh, rogol dan sebagainya.

Kesimpulannya, keberanian adalah teras kepada nilai murni dan rasional dan ia harus dipraktikkan hanya dengan keperibadian positif dan kesedaran diri yang betul. Oleh itu, sebagai pemimpin organisasi, kita harus menggunakan keberanian sebagai nilai untuk memperteguh dan mengangkat integriti perkhidmatan awam dan negara. Mary Yap Kain Ching ialah Timbalan Menteri Pendidikan I Berita Harian Rencana 30/10/2014

Tags: berani
Subscribe

 • Knowledge and skills

  WHAT kind of knowledge and skills do our children need in the 21st century? What type of hobbies can be recommended and how do we encourage and…

 • Digital technology in our classroom

  The ‘digital classroom’ is now the talk of our education system but schools with PAK-21 classes were funded with the cooperation of the…

 • Teachers, learners need emotional intelligence

  Alhamdulillah, my short writing on 'emotional intelligence is shared and edited in The STAR Educate August 6, 2017. This writing came out in the…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments