kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Keciciran kaum perlu diatasi

KESEDARAN mengenai masa depan diri dan keluarga yang lebih cerah menyebabkan ramai masyarakat Bajau Laut memilih tinggal secara tetap di daratan.

Kampung Bangau-bangau merupakan perkampungan Bajau Laut yang terbesar di Semporna.


Ahmat Daud Awang Damit

Bagaimanapun, keputusan itu tidak semudah disangka apabila mereka terperangkap dalam masalah dokumen pengenalan diri diri.

Timbalan Pengerusi Persatuan Kebajikan Bajau Laut (Pala’u) Semporna (Perkebal), Ahmat Daud Awang Damit berkata, ketika tinggal nomad di laut, mereka kurang terdedah mengenai kepentingan memiliki dokumen pengenalan diri.

“Anak-anak tidak didaftarkan sebaik sahaja lahir menyebabkan keciciran pelajaran kerana tidak mempunyai sijil kelahiran. Akibatnya, mereka mengalami masalah buta huruf sekali gus menyukarkan untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik,” katanya.

Justeru, komuniti itu perlu dibantu di dalam usaha mendaftarkan pengenalan diri dan mendapatkan dokumen identiti yang sah kerana mereka sudah lama berada di Sabah.

“Di Kampung Bangau-Bangau misalnya dianggarkan hampir 10,000 penduduk kaum Bajau Laut namun, kira-kira 45 peratus belum mempunyai dokumen pengenalan diri,” katanya.

Kampung Bangau-bangau merupakan perkampungan Bajau Laut yang terbesar di Semporna.

Pembukaan kampung tersebut diasaskan datuk kepada Ahmat Daud, iaitu Panglima Atani seorang pemimpin Bajau Laut yang dilantik pemerintah British.

Tags: etnik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments