kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jangan tunggu setahun untuk jawab usul

MUKADIMAH : PEMBENTANGAN usul merupakan satu agenda terpenting dalam penganjuran Perhimpunan Agung UMNO setiap tahun kerana melalui usul itu hasrat dan suara rakyat yang diwakili pemimpin UMNO dapat diketengahkan. Sudah pasti setiap usul yang dibentang bukan sahaja perlu diambil perhatian malah harus disusuli dengan tindakan daripada pihak berkaitan. Tugas tersebut telah diamanahkan kepada Setiausaha Biro Perlembagaan dan Perundangan UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin di bawah pasukan khas usul. Bercakap pada wartawan Utusan Malaysia, SITI AIRUNNISA ALAUI, Rosnah berharap pasukan khas yang ditubuhkan itu mampu menjadikan UMNO sebagai sebuah parti yang sentiasa mendahulukan kepentingan rakyat seluruhnya.

Utusan: Mengapa pasukan khas usul diwujudkan dan apa peranannya?Adakah kami Wanita dan Puteri relevan .... lu jawab lah sendiri ... !

Rosnah: Perhimpunan Agung UMNO merupakan perhimpunan terbesar orang Melayu yang datang dari seluruh pelosok negara bagi membincangkan masa depan dan perjuangan parti.

Oleh itu, kita telah mengambil beberapa pendekatan baharu yang diperkenalkan oleh Jawatankuasa Penyediaan Usul Majlis Kerja Tertinggi (MKT) tahun ini dalam mengendali dan memperkemaskan usul-usul yang dikemukakan melibatkan sebanyak 191 bahagian serta usul-usul Perhimpunan Agung UMNO 2014 yang akan dibentang dan dibahaskan.

Ini bagi membolehkan usul-usul diterjemahkan dengan baik demi kemantapan organisasi seterusnya menjadi agenda besar parti.

Kewujudan pasukan khas itu pula bagi menyemak 638 usul yang di kemukakan oleh bahagian-bahagian UMNO pada tahun ini untuk tindakan segera oleh setiap kementerian, jabatan serta agensi kerajaan dan swasta.

Lazimnya, jawapan kepada usul-usul ini akan dibukukan oleh Ibu Pejabat UMNO dan dimasukkan ke dalam beg perwakilan di Perhimpunan Agung UMNO tahun depan manakala di peringkat bahagian-bahagian pula, mereka hanya mengetahui jawapan kepada usul mereka setahun dari tarikh Perhimpunan Agung UMNO setiap tahun.

Bagaimanapun, melalui pasukan khas usul ini, tindakan lebih proaktif terhadap usul yang diterima membolehkan UMNO di bahagian-bahagian merasai bahawa Majlis Tertinggi UMNO memberi perhatian terhadap setiap usul yang dikemukakan.

Sebagai individu yang diberi kepercayaan untuk mengetuai pasukan khas itu, apa peranan dan tanggungjawab Datuk?

Pasukan khas usul ini dipertanggungjawabkan untuk mengkaji setiap usul bagi mendapatkan maklum balas segera daripada pihak berkaitan.

Maklum balas dan jawapan kepada usul ini akan dibentangkan setiap kali MKT bersidang sebagai makluman dan seterusnya akan dimaklumkan kepada bahagian UMNO yang mengemukakan usul-usul tersebut dengan jawapannya sekali.

Melalui kaedah penambahbaikan ini, mereka tidak perlu menunggu setahun untuk mendapat jawapan mereka.

Adakah tempoh masa tertentu diberikan kepada kementerian atau pihak berkaitan untuk bertindak terhadap perkara yang dibangkitkan?

Tiada tempoh masa diberikan tetapi sebagai pasukan khas kita akan memohon agar setiap kementerian terbabit memberikan maklum balas segera bagi membolehkan sekretariat ini memberikan maklum balas kepada bahagian yang membentangkan usul itu secepat mungkin tanpa perlu menunggu hingga ke Perhimpunan Agung 2015.

Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments