kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jangan sampai rakyat meluat

MUKADIMAH : Setiap tahun UMNO mengadakan perhimpunan agungnya, pelbagai agenda dibentangkan, namun kadang kala ia dilihat tidak ke mana. Ramai pemimpin parti masih dengan sikap lama walaupun dalam pilihan raya rakyat sudah memberi isyarat sebagai tindak balas terhadap sikap mereka. Selain itu, UMNO juga dianggap semakin tidak lantang bercakap perjuangan Melayu dan Islam, persoalan benarkah pandangan itu? Kenapakah semakin berani sesetengah pemimpin komponen Barisan Nasional (BN) mahu `mengajar’ UMNO bagaimana mahu bercakap? Menyentuh perkara itu, Pengerusi Perhubungan UMNO Perak, DATUK SERI DR. ZAMBRY ABD. KADIR secara tegas memberikan pandangan beliau kepada wartawan Utusan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR, SAYED HISHAM IDRIS dan SYUKRI SHAARI dalam wawancara di kediaman rasmi beliau di Ipoh, Perak, Jumaat lalu. Menteri Besar Perak itu juga secara terbuka mahu UMNO memperbaiki kelemahan termasuk melihat diri sendiri bagi meningkatkan sokongan rakyat.

Utusan: Ketika merasmikan dua konvensyen UMNO di Johor dan Selangor, Datuk Seri Najib Tun Razak bercakap soal sikap khususnya pertelingkahan sesama pemimpin UMNO yang masih tidak berkesudahan, apa komen Datuk Seri?

Dil To Pagal Hai .... kami tahu rakyat tidak meluat pada UMNO tapi meluat pada barisan yang dok bagi mampuih UMNO ....Tum ! Tum ! Tum !

DR. ZAMBRY: Ia merupakan peringatan berterusan. Kalau dalam konteks agama pun disuruh memperingatkan sepanjang masa, atas semangat Surah Al-‘Asr, saya fikir tiada kelainan apabila seorang pemimpin memperingatkan ahli-ahlinya supaya sentiasa sedar, berada pada kedudukan dan tidak mengambil mudah ancaman sekeliling.

Kita tahu peringatan yang diberikan ini perlu dilakukan bagi mengajak ahli-ahli UMNO supaya lebih bersedia secara mental, fizikal dan secara rohaninya bagi menghadapi cabaran ini. Yang keduanya, kita melihat berada dalam zon selesa akan menyebabkan parti tidak dapat bertahan. Keberanian seorang pemimpin ialah untuk memperingatkan ahli-ahlinya. Walaupun ada kritikan yang mengatakan keadaan tidak banyak berubah, ahli parti tidak mengambil peduli arahan dikeluarkan, keadaan tetap sama seperti dulu, program peringkat cawangan dan bahagian tiada, tapi yang paling penting peringatan yang berterusan perlu dilakukan.

Sejauh mana keberanian pucuk kepimpinan dan peringkat negeri untuk menyingkirkan pemimpin yang dirasakan ditolak rakyat?

Kita jangan lupa, dalam soal keberanian saya fikir ini dapat dibuktikan pada setiap kali proses pilihan raya. Walaupun orang kata berlaku proses cah keting, sabotaj di antara satu sama lain, tapi dalam masa sama keberanian itu ada untuk membuat perubahan.

Sebagai contoh, dalam konteks Perak, kalau saya tidak melakukan beberapa pertukaran calon, walaupun kita tahu dalam kalangan mereka ada yang memberikan perkhidmatan yang baik dan masih dapat berfungsi berbanding umurnya, tetapi dari segi tahap sokongan sudah tiada, maka kita perlu membuat perubahan itu. Kalau kita masih tidak membuat perubahan, maka kebencian akan timbul dan rakyat akan meluat.

Mereka meluat dengan kita akibat tingkah laku kita yang masih tidak berubah. Sedangkan kita tahu rakyat tidak boleh menerima soal peribadi seseorang atau mereka yang tidak mempunyai kualiti. Keberanian untuk melakukan perubahan sangat penting bagi UMNO, kalau mahu terus berjaya pada masa depan. Selama ini pun UMNO buktikan berani melakukan perubahan. Dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), saya melihat bagaimana perubahan itu dilakukan sepanjang masa dengan memberikan ruang kepada individu yang mempunyai potensi memberi kemenangan kepada BN dan UMNO.

Tetapi masalahnya masih ramai dalam kalangan pemimpin UMNO merasakan mereka masih relevan sedangkan rakyat sudah memberikan isyarat yang jelas dalam pilihan raya umum lalu?

Kita perlu keberanian untuk penilaian sebenar, maksudnya etika kita membuat penilaian terhadap orang, kita juga perlu membuat penilaian terhadap diri sendiri. Kita jangan lupa, kita sangka bahawa kadang kala orang suka pada kita dengan melihat dari segi sambutan yang diberikan kepada kita, sedangkan sama ada sokongan tersebut bersifat ceremonial atau tidak atau menggambarkan kita disukai atau tidak, yang itu pun perlu diambil kira.

Ketika mana kita membuat tafsiran penilaian orang itu sudah tidak diterima dan sebagainya, kita sendiri tidak membuat penilaian terhadap diri kita. Seperti mana kita membuat pentafsiran tentang faktor umur umpamanya, kadang kala kita lupa, kita pun sudah sepatutnya sampai ke peringkat persaraan, tapi kita tidak menerima hakikat itu. Kita mengatakan orang lain, kita tidak. Fenomena ini sebenarnya agak bahaya kepada survival parti apabila kita merasakan tafsiran tentang perubahan-perubahan ini hanya untuk orang lain.

UMNO perlu melihat aspek ini iaitu apabila kita bercakap tentang agenda perubahan, kita perlu melihatnya dalam konteks menyeluruh. Saya tiada masalah dalam konteks saya, saya sudah sebut berkali-kali, kalau sudah dianggap sudah tua, kalau dianggap tidak berfungsi dan kepimpinan UMNO sendiri merasakan saya tidak lagi boleh melaksanakan tugas dengan efisien, tidak efektif, maka saya akan mengundurkan diri. Saya tiada masalah.

Tetapi masalahnya ada orang terus merasakan dia tetap relevan. Ini yang jadi masalah apabila seseorang menjadikan agenda perjuangan peribadi. Yang sebenarnya dia tutup, dia selaputi perjuangannya dalam konteks atas nama perjuangan Melayu. Kononnya dialah pejuang itu, pejuang ini, tetapi di belakang, orang kata ibarat ‘telunjuk lurus, kelingking berkait’. Ini amat berbahaya kepada parti.

Pemimpin UMNO sering bercakap meremajakan UMNO, memberikan peluang kepada golongan muda, tetapi sejauh mana perkara ini boleh direalisasikan?

Kita perlu mempunyai keberanian kerana zaman ini mahu tidak mahu adalah zaman generasi muda dan UMNO perlu memberi ruang. Dan perkara ini kita cakap berkali-kali. Tiap-tiap kali Perhimpunan Agung UMNO, kita kata bagi peluang kepada orang muda. Tapi bagi saya tidak salah. Jangan kita kecewa. Harapan itu perlu terus diberikan kerana zaman ini zaman orang muda, bukan lagi kita mengambil pendekatan ‘orang muda tunggu dulu’. Ini zaman pendekatan ‘orang muda sekarang.

Ini adalah zaman mereka, jadi berilah ruang kepada mereka lebih luas. Kalau dahulu zamannya mengikut proses evolusi kepimpinan kerana suasananya yang ada berlainan, tetapi hari ini dengan kebangkitan kesedaran politik dunia yang ada, kita melihat pelaku-pelaku utamanya adalah orang muda. Bayangkan sesebuah parti kekeringan orang muda, apa akan berlaku? Parti itu akan kehilangan idealismenya. Proses peremajaannya tidak berlaku dan ia akan kering kontang. Orang muda akan lari, takut, merasakan parti ini tidak ada harapan bagi mereka. Saya yakin UMNO perlu bersedia dalam menyediakan ‘talent scouting’.

Mungkin selama ini kita membi­carakan beri ruang, tapi bagaimana? Sekarang ini UMNO perlu berfikir bagaimana untuk memberi ruang itu. Saya tidak menyalahkan pemimpin di peringkat Bahagian atau Cawangan. Mungkin mereka mencari apa pendekatan bagaimana caranya. Saya harap pihak pimpinan pada kali ini mencari dan memberikan jawapan persoalan ‘bagaimana’ itu dan ‘bagaimana’ ini. Itu tidak bermaksud segala-galanya untuk orang muda. Dan kita kena tentukan orang muda itu siapa? Dalam lingkungan siapa? Umurnya berapa? Apa pengalamannya? Apa kemahirannya? Semua persoalan ini perlu kita ketengahkan dan diperhalusi dan mesti ada satu tindakan yang konkrit daripada pihak kepimpinan pusat dan negeri untuk menyediakan satu pelan tindakan yang menyeluruh supaya UMNO menjadi tempat golongan muda.

UMNO adalah tempat di mana orang muda menyandarkan harapan. Saya fikir kalau kita lihat dalam konteks kepimpinan BN masih ada ruang kepada orang muda, tetapi kita kena jawab persoalan yang saya sebutkan tadi iaitu ‘bagaimana’, itu sangat penting.

Sejak kebelakangan ini ada keberanian yang agak luar biasa dalam kalangan komponen BN sendiri mempertikaikan perkara berkaitan orang Melayu dan agama Islam? Apa pandangan Datuk Seri?

Apabila orang melihat kita lemah, itulah jadinya. Sebab itu tiba-tiba ada pihak yang nak menunjukkan jalan kepada kita. Apa yang perlu kita buat? Apa yang tak perlu kita buat? Apa yang sepatutnya kerajaan negeri buat? Dan ini termasuk dalam hal ehwal yang menyentuh Islam dan Melayu.

Puncanya mudah sahaja, ialah kerana orang melihat orang Melayu hari ini kedudukannya semakin lemah, berpecah-pecah, sama ada perpecahan parti atau di peringkat dalaman. Inilah bagi saya yang merupakan antara perkara yang menyebabkan perkara itu berlaku. Sepatutnya mereka memahami sensitiviti ini. Saya pergi ke satu peringkat lagi di mana orang boleh melakar dalam bentuk karikatur, dalam bentuk super-impose gambar-gambar dengan meletakkan gambar seseorang duduk di atas Kaabah. Ini menggambarkan penghinaan sampai begitu sekali. Kalau kita bertindak, ada yang mengatakan kita tak sepatutnya bertindak begitu.

Seperti dalam isu program menyentuh anjing, kita tahu dia mungkin perkara berpandangan mazhab, tapi kita perlu lihat sebaliknya, sehingga berlakunya satu perdebatan terbuka antara sesama kita, bukan sahaja dengan golongan yang menganjur. Orang melihat ini kelemahan yang ada pada orang Islam sehingga orang melakukan apa sahaja. Malah ada orang boleh menegur apa yang UMNO boleh bicarakan ‘mind your words’ umpamanya. Siapa dia untuk menegur UMNO untuk membicarakan perkara yang mereka sewajar­nya bicarakan dalam perhimpunan agung mereka? ‘Who is he’? Apakah selama ini UMNO bersidang menjadi platform ‘membalun’ orang, kita mengkritik golongan bukan Melayu?

Setiap kali Perhimpunan Agung UMNO, seluruh perbahasan tidak pernah diselaputi dengan unsur perkauman, mengkritik orang bukan Melayu. Kadang kala mungkin ada satu dua tersasar, tapi yang tersasar itu digambarkan UMNO ini sebagai parti paling rasis. Kita tahu itu bukan cara UMNO dan itu dijadikan sebagai landasan kononnya ‘mind your words’ kali ini.

Mungkin tindakan seumpama itu disebabkan mereka mahu menjadi juara untuk kaum mereka?

Bagi saya permainan untuk menjuarai kaum dengan menghentam rakan dalam komponen atau mahu menjadi juara kaum tak kira dari parti komponen atau tidak, ini tidak boleh pakai lagi. Orang mahu melihat setiap parti dalam komponen pergi jauh memikirkan isu-isu lebih besar. Kalau kita bermain dengan sentimen-sentimen, ia akan menyebabkan satu penyakit yang kita cipta dalam diri sendiri dan kita percaya itu sahaja jalan penyelesaiannya. Sedangkan dunia di luar sudah berubah.

Pendekatan sudah berubah, sedangkan cara orang mengkritik UMNO pun sudah berubah. Cara orang mengkritik dan berwacana pun sudah berubah, Apakah dengan mengkritik sesuatu kaum akan mengembalikan semula sokongan kepada BN? Saya fikir ia tidak akan berlaku kerana isunya lebih besar dan komprehensif yang berhubung kait antara satu sama lain.

Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments