kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

'Aspirasi Muda' I

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammu'alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

TEKS UCAPAN DASAR KETUA PUTERI, DATUK MAS ERMIEYATI SAMSUDIN PADA PERSIDANGAN PERGERAKAN PUTERI UMNO 2014

umno_pres_a

Y.Bhg. Puan Pengerusi Tetap

Y.Bhg. Puan Timbalan Pengerusi Tetap

YAB/YB Wakil Majlis Tertinggi UMNO

Y.Bhg. Naib Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia

Y.Bhg. Penolong Setiausaha Pergerakan Puteri UMNO Malaysia

Y.Bhg. Ketua Penerangan Pergerakan Puteri UMNO Malaysia

YB/YBhg. Barisan Exco dan Ketua Pergerakan

Puteri UMNO Negeri-Negeri

Para Perwakilan, Pemerhati dan rakan-rakan media yang dikasihi

Turut dialu-alukan bekas-bekas Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia,

Seterusnya saudari-saudari sidang perwakilan, dif-dif jemputan sekalianKETUA PUTERI, DATUK MAS ERMIEYATI SAMSUDIN

1. Terima kasih diucapkan kepada semua perwakilan di atas semangat, komitmen dan dedikasi untuk memastikan Puteri terus kekal utuh, disegani lawan dan disenangi kawan.

Melangkah itu mudah namun,

Mencari arah itu yang terkadang payah

Mencari jalan itu mudah namun,

Memahami destinasi itu yang susah

Menyusuri susur itu mudah namun,

Menuju noktah itu pasti mendatangkan lelah

PUTERI...

P - Penyambut tetamu - layak jadi penyambut tetamu sahaja

U - Usang - sudah usang, lemah tiada wadah, tiada hala tuju perjuangan

T - Takut - tiada keberanian untuk bertindak

E - Ego - berlagak, bodoh sombong

R - Remeh - suara kita diremehkan, dianggap sudah tidak relevan

I - Ikut - sekadar jadi pengikut

Itulah label yang diberikan kepada PUTERI yang saya dengar. Sebagai ketua sudah pasti terasa sakitnya. Tetapi, biarlah, pada saya semua itu harus diterima secara positif. Kita tidak harus lemah dengan pandangan sebegitu, sebaliknya kita mesti pandang ke hadapan. Yang saya mahu kita semua lebih positif selepas ini.

P - Pejuang

U - Unik

T - Tekad

E - Elit

R - Realistik

I - Intelek

Rakan-rakan seperjuangan,

Saya mahu selepas ini kita dikenali dengan label itu. Dalam kelembutan, Puteri ada gaya, kematangan dan ketegasan apabila bertindak. Dalam kecomelan kita, kemanjaan kita, ada keberanian sebagai pembuat keputusan. Walau kita muda, dianggap masih baru dalam UMNO, kita wanita muda yang intelek. Itulah Puteri UMNO selepas ini. Imej, fizikal, minda, buah fikiran kita dihormati, disegani oleh kawan dan lawan.

2. Alhamdulillah, saya bersyukur, Puteri UMNO masih di sini, tetap teguh berdiri meneruskan perjuangan, mendukung dan mempertahankan parti keramat ini. Puteri UMNO masih relevan. Semangat perjuangan wanita muda dalam Puteri tidak pernah luntur. Walau dilabel dengan pelbagai tanggapan negatif, kita tidak mahu mudah melatah. Kerja untuk parti mesti diteruskan.

3. Hakikatnya semangat juang Puteri tidak pernah mati. Kita tahu peranan kita sebagai platform untuk orang muda aktif berpolitik. Generasi baru akan muncul dalam kalangan orang-orang Melayu. Mereka ini mempunyai pelbagai tuntutan. Maka kita sebagai kumpulan yang mewakili mereka harus memahami apa orang muda mahu. Kita harus bersedia menangani cabaran semasa dan menjuarai isu-isu melibatkan orang muda.

4. Tetapi terlebih dahulu, kita harus selesaikan masalah dalaman yang ada supaya tidak menggangu kerja parti. Kalau ada yang masih berkecil hati kerana tewas pada pemilihan lalu. Lupakanlah semua itu. Kerana tanggungjawab kita adalah kepada parti dan orang Melayu. Ini harus jadi keutamaan kita.

5. Kita harus melihat ke hadapan. Gerak kerja kita untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang mesti digerakkan. Kita perlu beri perhatian kepada permasalahan orang muda untuk diketengahkan. Ini tanggungjawab kita. Puteri perlu aktif mendampingi orang muda. Jika tidak dilaksanakan ia kerugian kepada parti kerana mereka adalah pengundi untuk PRU akan datang. Jentera Puteri mesti digerakkan lebih aktif dan tersusun dari sekarang.

Rakan-rakan yang dihormati,

6. Dan jangan pula mengharapkan ganjaran daripada usaha kita itu. Jangan juga kita bekerja hanya apabila ada liputan media atau apabila ada pemimpin atasan yang memerhati. Sebaliknya, mari, kita turun padang, dampingi orang muda dengan ikhlas demi kelangsungan parti dan orang Melayu.

7. Puteri UMNO ada suara. Wanita muda Melayu ada suara. Kita tarik perhatian pihak berkaitan terhadap masalah, isu dan keperluan wanita yang perlu diselesaikan. Kita tingkatkan kesedaran dan keyakinan wanita Melayu muda tentang kedudukan mereka. Yang mereka ada tempat sebagai pembuat keputusan. Kita kuatkan jaringan dalam kalangan pertubuhan wanita bagi memperkukuhkan lagi taraf dan kedudukan wanita dalam bidang sosio ekonomi.

8. Saya yakin jika bergerak bersama-sama kita boleh laksanakan semua itu. Kita boleh dapatkan undi orang muda. Saya yakin kita boleh. Marilah kita laksanakan amanah ini.

Bersambung ... Apsirasi Muda II

Tags: politik
Subscribe

 • Minuman manakah yang terbaik untuk penghidratan?

  Apabila anda dahaga dan memerlukan minuman, minuman manakah yang terbaik untuk memastikan anda terhidrat ? Pasti, anda sentiasa boleh…

 • Menghormati Hari Ibu

  Hari Ibu ialah percutian menghormati keibuan yang disambut dalam pelbagai bentuk di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, Hari Ibu 2023 akan…

 • Mencari IKIGAI Anda

  Kita semua pernah mendengar pepatah, "Ikuti keghairahan anda," bukan? Baiklah, di sini adalah untuk memberitahu anda bahawa ia tidak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments