kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pantai asal Kuala Pak Amat kini ‘laut’

PANTAI Kuala Pak Amat yang terletak di Pengkalan Chepa, Kota Bharu pernah merakam detik sejarah penting 73 tahun dahulu. Di situ bukan sahaja menjadi lokasi pendaratan dan serangan pertama Jepun di Tanah Melayu, malah merupakan permulaan Perang Dunia Kedua di kawasan Pasifik pada 8 Disember 1941.Zakaria Hussein

Pada tengah malam itu, Mejar Jeneral Hiroshi Takumi, yang mengetuai bala tentera hampir 6,000 orang terdiri daripada pelbagai unit dengan lapan buah kapal iaitu lima kapal perang dan tiga kapal pengangkut memilih kawasan pantai itu sebagai lokasi pendaratan sebelum berjaya menakluk Kelantan sepenuhnya setelah pasukan tentera Briged India Kelapan di bawah pimpinan Jeneral B. S. Key berundur ke Singapura.

Menurut salah seorang penduduk kampung, Zakaria Hussein, 71, sungguhpun pantai tersebut pernah meninggalkan kesan sejarah seperti kubu-kubu pertahanan British, namun kesemuanya sudah tidak kelihatan. Kubu-kubu kebal yang pernah menjadi monumen penting sudah ‘bersemadi’ di dasar laut akibat hakisan pantai. Pinggir pantai asal juga telah ditenggelami Laut China Selatan.Serangan Jepun di Pantai Kuala Pak Amat di sini, hari ini.

Serangan Jepun di Pantai Kuala Pak Amat di sini, hari ini.


Fenomena alam itu turut mengakibatkan banyak rumah yang dibina di beberapa perkampungan berhampiran persisiran pantai ditenggelami air menyebabkan penduduk kampung asal terpaksa mencari penempatan baharu.

“Ini kerana tanahnya sejauh beberapa kilometer dari pantai ‘ditelan’ air laut. Begitu juga dengan pokok-pokok dan sawah padi telah dimasuki air masin menyebabkan penduduk tidak dapat menanam padi seperti dahulu.Banyak perubahan berlaku akibat hakisan pantai yang amat teruk.


Sisa-sisa rumah yang musnah akibat hakisan di pantai Kuala Pak Amat.

“Penempatan yang masih ada walaupun tidak ditenggelami air laut namun, fenomena air pasang besar pernah berlaku empat tahun lalu menyebabkan kawasan perumahan mengalami banjir,” katanya.

Dalam pada itu, rumah kediaman milik Omar Senik, 87, yang asalnya terletak di Kampung Pulau Pak Amat sudah lama ditenggelami air. Di kampung tersebut terdapat kira-kira 40 buah rumah kediaman, namun kesemuanya sudah tiada.

“Hakisan pantai menyebabkan keseluruhan pulau sudah ditenggelami laut. Dahulunya terdapat daratan kini sudah bertukar menjadi lautan. Penduduk tidak mempunyai pilihan selain berpindah ke tempat lain,” katanya.

Tags: sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments