kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Anjakan baharu kepimpinan Indonesia

BIARLAH kali ini kita membicarakan secara jujur tentang Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) yang baharu lebih sebulan menjadi orang nombor satu di negara jiran kita itu.Presiden Indonesia itu juga sepanjang masa dilihat lebih menggemari baju batik rekaan tempatan berbanding mengenakan suit yang berjenama antarabangsa.

Sengaja saya mengajak pembaca akhbar ini ber­­bincang secara terus-terang tentang Jokowi kerana pe­­mimpin yang menjadi bahan perbincangan ini dikenali sebagai seorang yang jujur.

Imej Jokowi digambarkan sebagai seorang pemimpin yang sangat merendah diri dan tidak gemar berlebih-lebihan dalam menonjolkan dirinya di hadapan khalayak.

Gambaran kesederhanaan Jokowi yang dipaparkan di media massa sangat terkesan di hati rakyat Indonesia.

Minggu lalu, Jokowi dan isterinya, Iriana memilih menaiki pesawat Garuda kelas ekonomi ke Singapura un­tuk memberi sokongan dan berkongsi kegembiraan pada hari konvokesyen anak bongsu pasangan itu, Kaesang Pangarep.

Presiden Indonesia itu juga sepanjang masa dilihat lebih menggemari baju batik rekaan tempatan berbanding mengenakan suit yang berjenama antarabangsa.

Jokowi tidak pernah terpengaruh dengan kemewahan dan keistimewaan sekalipun pada kedudukannya hari ini beliau mampu untuk memilikinya.

Sebaliknya, kebajikan rakyat adalah keutamaan dalam kepimpinannya dan tugas itu akan terus dilaksanakan sebagaimana ikrarnya semasa mengangkat sumpah sebagai Presiden Indonesia ketujuh.

Barangkali, kerana beliau ialah Presiden Indonesia yang datang daripada keluarga sederhana dan bukannya keluarga bangsawan atau elit menjadikan beliau senang didekati sesiapa sahaja kerana terdapat keserasian.

Seperkara lagi, dalam usaha mendekatkan diri dengan rakyat dari pelbagai lapisan pula, bekas Gabenor Jakarta itu juga memperkenalkan amalan turun padang atau di Indonesia dikenali sebagai ‘blusukan’.

Dalam aktiviti ‘blusukan’, Jokowi sering mengadakan tinjauan secara mengejut yang bertujuan untuk mendengar masalah rakyat dan pada masa sama berusaha mencari penyelesaian tanpa menunggu lama.

Inilah formula kejayaannya kerana selama ini masyarakat sudah begitu bosan dengan janji-janji yang dibuat oleh ahli politik. Ada masanya janji hanya tinggal janji, penyelesaian kepada masalah tidak pernah ditunaikan.

Populariti ‘blusukan’ turut mendapat perhatian penga­sas laman sosial popular Facebook, Mark Zuckerberg yang menyertai Jokowi turun padang di pusat beli-belah popular, Tanah Abang ketika berkunjung ke Jakarta pertengahan Oktober lalu.

Dasar pemerintahan Jokowi - Jusuf bagi penggal 2014 -2015 juga meletakkan rakyat di kedudukan paling teratas dan hasrat kedua-dua pemimpin ini ialah mengubah nasib penduduk di negara itu.

Menyedari nasib orang mis­kin seramai lebih 28 juta di Indo­nesia harus dibela, Jokowi mem­perkenalkan Kad Indonesia Pintar (KIP), Kad Indonesia Sihat (KIS) dan Kad Keluarga Sejahtera (KKS).

Pengenalan ketiga-tiga kad ini ini diharap Jokowi akan memberi akses pendidikan dan kesihatan serta kesejahteraan rakyat Indonesia khususnya dalam kalangan yang kurang mampu.

KIS bertujuan untuk meri­ngankan beban masyarakat mis­kin terhadap kemudahan kesihatan sementara KIP pula memperuntukkan bantuan ke­pa­da keluarga miskin yang tidak mam­pu membayar yuran pengajian anak-anak mereka.

Sementara KKS pula diperke­nalkan untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat yang kurang mampu atau dalam erti kata mudah bantuan kewangan.

Sebetulnya, dalam tempoh lebih sebulan memimpin negara yang mem­punyai penduduk Islam paling ramai di dunia ini, terlalu awal untuk kita merumuskan pencapaian Jokowi.

Kalau ada kesimpulan sekalipun, tanpa perlu teragak-agak kita boleh memberi jaminan dengan imej kesederhanaan serta tumpuan utama beliau terhadap kebajikan rakyat, Jokowi diyakini akan membawa Indonesia ke fasa baharu sebagai sebuah negara kuasa besar di rantau ini.

Dengan sumber alam yang luar biasa selain kedudukannya sebagai sebuah negara kepulauan, Jokowi awal-awal lagi sudah melihat potensi negara yang dipimpinnya itu berupaya membawa kemakmuran yang bukan sedikit kepada rakyat Indonesia khususnya bahkan juga buat negara-negara jirannya.

Justeru, pengenalan dasar pemerintahannya yang mahu memajukan Indonesia sebagai negara maritim se­hingga meningkatkan penguatkuasaan di perairan negara itu adalah manifestasi terhadap keseriusan Jokowi dan Naib Presiden, Jusuf Kalla untuk benar-benar memastikan hasil laut dimanfaatkan sepenuhnya.

Sebagai seorang presiden yang memiliki latar belakang perniagaan, Jokowi turut tidak terlepas daripada memasarkan Indonesia sebagai pusat pelaburan dan perdagangan kepada pelabur-pelabur asing.

Pada kesempatan berucap pada forum perniagaan yang diadakan sempena Kerjasaa Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di Beijing baru-baru ini, Jokowi membuktikan kemampuan (di sebalik kelemahan penguasaan bahasa Inggeris) beliau sebagai seorang Ketua Eksekutif yang dinamik dan memiliki hala tuju.

Ketika sebilangan pengkritik begitu skeptikal dengan kemahiran Jokowi menguasai bahasa komunikasi utama dunia itu, namun Pesiden Indonesia itu membuktikan beliau bukan ketua negara yang boleh diperkotak-ka­tik­kan.

Apa lagi dengan aspirasinya untuk memastikan pemerintahannya mampu menghasilkan pertumbuhan ekonomi sebanyak tujuh peratus dicapai berbanding sasaran pemerintahan sebelum beliau yang menyasarkan sekitar enam peratus untuk tahun ini dan tahun hadapan.

Jokowi ialah pemimpin baharu untuk rantau ini dan beliau juga rakan akrab bagi negara kita Malaysia.

Subscribe

 • Put your stand: Academic or Co-Curricular

  In most writings, many would be undecided whether to go for academics or for sports and games or extra-curricular activities. Balancing between…

 • Importance of academic writing

  As I was clicking the e-portal on the Curriculum Topic to share with my students, few of them stopped me and asked me to slow down on the scrolling.…

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments