kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik-Bisik Awang Selamat

Apa selepas perhimpunan?

Perhimpunan Agung UMNO berakhir petang semalam dengan ucapan penggulungan Presiden UMNO, Najib Tun Razak yang cukup signifikan. Ternyata ucapan beliau tanpa teks (dan klip video) lebih menarik serta lebih meyakinkan berbanding ucapan dasar pada hari pertama.Apa selepas perhimpunan ?

Nama jalan dan Raja

Beliaulah yang sepatutnya bertukar kepada bidang sukan yang kurang tekanan seperti bola jaring.Seperti tahun lalu, Najib lebih menyerlah pada sesi penggulungan. Ternyata, beliau tidak mengecewakan malah menyuntik keyakinan kepada perwakilan di sebalik pelbagai tafsiran dan analisis politik yang berlegar. Bagi kedua-dua ucapannya itu Najib menjawab segala keresahan orang Melayu sambil mengekalkan keyakinan beliau terhadap realiti politik masyarakat majmuk bagi menjamin kejayaan UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Paling melegakan para perwakilan adalah penegasan Najib terhadap pengekalan Akta Hasutan 1948 sebagaimana dalam ucapan dasar. Begitu juga mesej lantang serta tegas bahawa agama Islam, Raja-Raja Melayu dan hak istimewa orang Melayu yang termaktub dalam perlembagaan tidak boleh dipertikaikan lagi.

Awang teruja apabila Najib menegaskan bahawa tiada lagi amaran bagi apa sahaja kenyataan dan insiden penghinaan terutamanya terhadap Islam dan Melayu seperti yang banyak terjadi sebelum ini. Semoga ia benar-benar diterjemahkan oleh pihak berkuasa dan agensi-agensi berkenaan supaya ia tidak sekadar tinggal sebagai retorik perhimpunan semata-mata. Ketegasan itulah yang selama ini didahagakan oleh majoriti rakyat. Jaminan Najib bahawa tanah rizab Melayu akan dilindungi dan dimajukan untuk kepentingan Melayu, juga cukup bermakna.

Awang bersyukur kerana perhimpunan agung kali ini sarat dengan semangat memeriksa diri dan penambahbaikkan dalam kalangan UMNO. Daripada persidangan tiga sayap, perbahasan perwakilan reaksi pemerhati hinggalah kepada ucapan Timbalan Presiden, Muhyiddin Yassin dan Najib. Sebagai Presiden, Najib telah mendengar segala keluh kesah dan kebimbangan orang Melayu dan masyarakat bumiputera. Persoalannya sejauh mana UMNO serius untuk melakukan perubahan drastik seperti yang sangat diharapkan oleh ahli-ahli UMNO dan majoriti orang Melayu yang menyokong parti tersebut?

Realiti dan cabaran UMNO adalah di luar, bukan di Dewan Merdeka. Inilah yang akan diperhatikan dan dinilai selepas ini. Jika dalam tempoh suku tahun pertama, tiada tanda perubahan meyakinkan dilakukan oleh UMNO maka parti itu akan berdepan dengan masalah krisis keyakinan dalam kalangan ahli dan para penyokongnya.Awang berharap Najib dengan dibantu oleh Muhyiddin akan melakukan banyak kejutan. Buatlah keputusan-keputusan yang berani, biarpun tidak popular demi masa depan parti. Najib tidak boleh lagi membenarkan dirinya diambil mudah sesiapa sahaja. Nada ketegasan beliau di Dewan Merdeka harus terserap dalam setiap tindakan tanduk mengukuhkan parti. Tentu beliau sedar pemimpin bukan sahaja dinilai dengan ucapan dan kata-kata, yang lebih penting hasil dan kesannya.

Antara yang diharapkan oleh ahli UMNO adalah rombakan di ibu pejabat parti, rombakan kecil Kabinet bagi menyuntik kesegaran, campur tangan di bahagian yang lesu dan bermasalah, membetulkan kelemahan kepimpinan UMNO negeri, gantikan pemimpin yang sudah tidak relevan, penambahan ahli dan daftar pengundi muda secara besar-besaran dengan kaedah tersusun, mewujudkan KPI kepada semua negeri dan bahagian yang dipantau rapi dan gerakan peremajaan parti secara lebih mikro.

Tentu yang lebih diharapkan, UMNO perlu ke hadapan menyalakan agenda menjayakan bumiputera dan Melayu dalam semua sektor dan bidang sebagaimana suara para perwakilan. Usaha tersebut harus digerakkan sebagai agenda nasional. Lagi pun orang Melayu telah membuktikan sumbangan besarnya memastikan kuasa politik Islam dan Melayu tidak tumbang pada pilihan raya umum lalu. Ketika UMNO dikhianati dan dimalukan ketika itu, orang Melayulah yang menjadi penyelamat. Ambillah iktibar dan terjemahkanlah penghargaan itu dengan penuh yakin dan tanpa sedikit pun gentar.

Nama jalan dan Raja

Langkah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menukar nama lapan batang jalan di ibu negara sempena nama Raja Melayu yang pernah ditabal sebagai Yang Di-Pertuan Agong, mencetuskan bantahan sebahagian pihak terutama DAP.

Pertukaran tersebut melibatkan Jalan Duta kepada Jalan Tunku Abdul Halim, Jalan Khidmat Usaha kepada Jalan Sultan Haji Ahmad Shah, Jalan Ipoh (antara Jalan Segambut dan persimpangan Jalan Pahang) kepada Sultan Azlan Shah, Persiaran Duta kepada Persiaran Tuanku Syed Sirajuddin, Jalan Khidmat Setia dan Jalan Ibadah kepada Jalan Sultan Mizan Zainal Abidin, Lebuh Raya Mahameru kepada Lebuh Raya Sultan Iskandar, Persiaran Mahameru kepada Persiaran Tuanku Jaafar dan Jalan Semarak kepada Jalan Sultan Yahya Petra.

Awang sedih dan cukup terganggu apabila Ahli Parlimen DAP Segambut Lim Lip Eng mahukan pungutan suara (referendum) di atas pertukaran tersebut. Begitu juga dengan reaksi penyokong DAP dan Red Bean Army (RBA) yang terzahir sebahagiannya menerusi laman sosial. Macam tidak percaya, langkah kerajaan DAP Pulau Pinang menukar nama jalan kepada tokoh seperti mendiang Karpal Singh di Pulau Pinang dibolehkan tetapi Ketua Negara dibantah. Apakah DAP merasakan pemimpinnya lebih besar dan agung berbanding Yang Di-Pertuan Agong?

Mana-mana warga negara Malaysia tidak sewajarnya mempersoalkan perkara tersebut. Di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung. Apa guna menjadi warga negara jika tidak menjunjung institusi raja. Sebarang bantahan dan tindakan serong bukan sahaja dilihat derhaka kepada Raja-Raja Melayu bahkan boleh dibaca sebagai membawa semangat untuk menjadikan Malaysia negara republik. Apa yang berlaku ini adalah satu lagi petunjuk jelas bahawa usaha menghakis kedaulatan Raja-Raja Melayu semakin ketara – ancaman yang tidak boleh diambil mudah.

Awang juga hairan dengan kenyataan dan komen yang mengaitkan pertukaran nama jalan itu kononnya dengan agenda Melayu. Ternyata ia hujah amat dangkal. Institusi Raja harus dilihat dalam konteks untuk rakyat semua kaum, bukannya Melayu semata-mata.

Pun begitu, Awang musykil dengan kenyataan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Senator J. Loga Bala bahawa pertukaran nama tersebut adalah sebagai memenuhi permintaan Majlis Raja-Raja. Setahu Awang, tiada permintaan seperti yang dinyatakan. Hal ini perlu dijelaskan supaya tidak menimbulkan salah faham dan kekeliruan seolah-olah Majlis Raja Raja mengharapkan itu semua. Di samping itu, DBKL perlu memastikan penggunaan nama Ketua Negara hanya melibatkan jalan utama. Apakah kesemua lapan batang jalan itu merupakan jalan utama dan bertaraf lebuh raya? Apakah Jalan Semarak dan Jalan Khidmat Usaha misalnya adalah jalan utama di Kuala Lumpur? Janganlah nanti jalan lain yang menggunakan pelbagai nama, kelihatan lebih prominen berbanding jalan nama Yang Di-Pertuan Agong. Dengan kata lain, penggunaan nama jalan itu mesti mencerminkan rasa hormat yang tinggi atas kedaulatan kepada institusi raja. Jika sekadar jalan kecil, jalan susur dan bukan jalan utama, lebih baik tidak perlu tukar kepada nama Raja.

Tahniah Harimau Malaya

Kejayaan Harimau Malaya menewaskan Singapura 3-1 dalam Piala Suzuki AFF yang berlangsung di republik itu malam tadi, adalah berita gembira buat rakyat Malaysia. Para pemain mempamerkan aksi yang cemerlang. Awang ucapkan tahniah kepada pasukan negara atas kejayaan tersebut, yang cukup manis. Ia memecahkan batas psikologi bahawa skuad Malaysia bukan sahaja sekadar mampu seri (selain kerap kalah). Apa pun, perjalanan masih jauh. Menjadi harapan agar kita menjuarai Piala AFF. Itu sebenarnya ukuran kejayaan yang lebih ditunggu.

Penyerang negara, Safee Sali turut bermain cemerlang malam tadi sehingga menyumbang satu gol. Syukurlah. Bagaimanapun Awang berharap beliau tidak lagi mengeluarkan komen yang keras terhadap peminat yang mengkritik prestasi hambarnya ketika tewas 2-3 kepada pasukan Thailand, baru-baru ini.

"Yang komen negatif kat sini pernah ke main di peringkat antarabangsa, kalau tidak pernah baik diam dan jangan hendak perlekehkan usaha orang menjaga maruah negara, jika berasa malu menyokong Harimau Malaya, lebih baik tukar bendera negara lain, '' demikian komen beliau menerusi Instagram seperti yang dipetik oleh akhbar.

Amboi kerasnya. Awang harap Safee menerima hakikat bahawa sukan tersebut menuntut pemainnya mempunyai minda yang lasak selain sentiasa menghargai peminat biar apa pun keadaannya.

Jika Safee tidak memahami prinsip tersebut, janganlah meminta peminat tukar bendera. Beliaulah yang sepatutnya bertukar kepada bidang sukan yang kurang tekanan seperti bola jaring.

Tags: sukan
Subscribe

 • Grades in high school to be a teacher?

  The subject above is related to an article entitled 70% of teachers have no more than 3A in SPM (FMT, 09/09/2021) I am called upon to give a little…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments