kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bagaimana bermula parti politik

KEWUJUDAN parti politik bukan bermula di zaman Greek (Yunani) kuno. Meskipun perkataan demokrasi berasal daripada perkataan Yunani iaitu ‘demos’ yang bermaksud rakyat dan ‘kratos’ yang bermaksud kekuasaan, pada masa itu tidak ada struktur parti politik seperti hari ini.

Parti politik juga tidak bermula di Rom kuno walaupun Rom mempunyai dewan senat dan dewan perhimpunan. Pada zaman Rom kuno, terdapat dua kumpulan yang mewakili rakyat dengan kepentingan berbeza.

Kumpulan Patrician mewakili keluarga bangsawan manakala Plebeian mewakili rakyat biasa, namun kedua-dua kumpulan ini biasanya membuat pengundian secara berasingan atas kepentingan masing-masing.


Kumpulan Patrician dan Plebeian ini bukan parti politik tetapi hanya pecahan kumpulan yang menyokong keluarga bangsawan dan rakyat kelas rendah. Buktinya, selepas kejatuhan kerajaan Rom pada 476 Masehi, masyarakat Eropah masih mempunyai sedikit suara dalam politik.

Parti politik sebenarnya bermula di England selepas Popish Plot pada 1678. Popish Plot merupakan cerita rekaan kononnya golongan Roman Katolik merancang membunuh Raja Charles II dan menyerahkan tampuk pemerintahan kepada adiknya, Duke of York, James II yang menganut fahaman Roman Katolik.

Walaupun rancangan pembunuhan itu sebenarnya hanya khabar angin yang tidak benar, Parlimen England telah meluluskan undang-undang yang melarang orang Roman Katolik menyertai perkhidmatan awam dan cuba merampas hak James II untuk mewarisi takhta.

Namun, Raja Charles II yang melihat tindakan Parlimen itu seperti cuba mencabar kuasa raja, telah mengarahkan supaya Parlimen dibubarkan. Ekoran arahan itu, wujud dua kumpulan, sama ada menyokong atau menentang tindakan Raja Charles II itu.

Kumpulan yang menyokong tindakan raja itu dipanggil Abhorrers kerana mereka tidak bersetuju dengan sebarang usaha untuk mengawal kuasa raja manakala kumpulan yang menentang tindakan Raja Charles II dan mendesak baginda memanggil Parlimen baharu digelar Petitioners. Tidak lama kemudian, dua kumpulan itu mendapat nama baharu dengan pihak yang menyokong dipanggil Tories manakala pihak yang menentang digelar Whigs.

Perbezaan antara kedua-dua kumpulan pada 1600-an adalah dari segi pandangan tentang fungsi dan kuasa sebuah kerajaan. Tories mahu sebuah kerajaan diketuai raja yang kuat manakala Whigs mahu rakyat biasa diberikan lebih banyak hak dan kawalan dalam kerajaan. Tories dan Whigs kemudian berkembang menjadi parti politik yang tersusun selepas Parlimen mempunyai kuasa lebih kuat dalam pentadbiran England dan United Kingdom (UK).

England mengamalkan sistem Raja Berpelembagaan yang kekal sehingga sekarang selepas Revolusi Glorious pada 1688 yang menyaksikan King James II diturunkan daripada takhtanya.

Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments