kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Harapkan pegar bukan pagar

ANTARA pepatah yang paling teruk disalah erti, salah eja dan salah makna ialah ‘bagai melepas batuk di tangga’. Ejaan sebenar dalam pepatah ini ialah ‘batok’ iaitu tempurung kelapa yang dijadikan gayung untuk mencuci kaki di rumah Melayu lama. Tiada kaitan langsung dengan masalah dada atau kerongkong.

Begitu teruknya pepatah ini disalah eja, disalah erti sebagai ‘batuk’ berzaman-zaman lamanya. Tidak tahu salah siapa. Tetapi saya tidak berminat mencari kesalahan. Samalah kekeliruan besar terhadap satu lagi bidalan iaitu ‘harapkan pagar, pagar makan padi’. Ini salah.Batok kelapa

Burung pegar


Yang betul ialah ‘harapkan pegar, pegar makan padi’. Pegar dalam pepatah ini bermaksud ‘Ayam Pegar’ yang merupakan sejenis burung kuang yang boleh didapati di Semenanjung Tanah Melayu, Borneo dan Sumatera. Nama saintifiknya ialah Lophira ignita.

Dua pepatah di atas telah dibincangkan dengan terperinci oleh pakar bahasa, A. Karim A. Bakar semasa menyampaikan kursus pemantapan bahasa kepada sidang ridaksi akhbar ini, sejak dua minggu lalu. Bagus juga dikemas kini perbendaharaan kata untuk warga Kumpulan Utusan, dalam usaha memastikan penggunaan kosa kata dan tata bahasa yang betul kepada para pembaca.

Mengulas lanjut perihal ‘batok’, sememangnya ia memberi cabaran kepada pelajar bahasa Melayu untuk benar-benar menjiwainya. Apatah lagi zaman ini, untuk mencari batok adalah sukar. Hari ini di kampung-kampung pun tidak banyak mengadakan tempayan dan batok untuk tujuan mencuci kaki. Mungkin risaukan wabak denggi, mungkin ramai sudah berkasut.

Tidak pasti siapa sebenarnya yang meliberalkan pepatah ini daripada batok kepada batuk. Diperhalusi makna tersirat, seseorang yang melepas batok di tangga bermakna seseorang yang tidak cermat untuk meletakkannya semula ke dalam tempayan dengan teratur. Ini menyusahkan orang seterusnya yang mahu menggunakan batok. Secara ringkas, definisinya ialah seseorang yang melakukan kerja dengan lewa.

Bila disongsangkan ejaan menjadi batuk, ia dikatakan bermaksud sama. Tapi logiknya bagaimana? Bila seseorang itu batuk di tangga, maka dia dilabel sebagai tidak cermat atau tidak bersungguh-sungguh? Apakah bila seseorang itu batuk di beranda atau bilik tidur, bermakna dia cermat? Jangan risau jawapannya, kita sudah sahkan ejaan yang betul ialah batok. Bukan batuk.

Begitu juga dengan ‘harapkan pagar’. Selama ini saya tidak tahu pun pepatah ini salah. Dalam imaginasi saya pagar-pagar ini menghempap pokok padi atau jagung, maka itu lahir bidalan orang dahulu kala berkaitan pagar. Kartun rupa-rupanya.

Bila belajar lebih mendalam dengan pakar bahasa, tersentaklah daripada lena berpurnama lamanya bahawa yang dimaksudkan bukan pagar tetapi pegar. Ini pun cabaran kepada pelajar masa kini terutama yang tinggal di bandar. Mana pernah dengar ayam pegar. Yang selalu dibaca, didengar ialah ayam segar. Siap dipotong, siap berplastik di pasar raya. Rupa ayam pun tidak pasti bagaimana. Apatah lagi untuk ditanya tentang ayam pegar?

Sejak awal pembelajaran Kesusasteraan Melayu di sekolah menengah sehingga ke kolej, dan dipraktikkan dalam kerjaya sekarang, saya pegang kepada prinsip keluhuran sesuatu bidalan, pepatah atau ungkapan bermesej tersirat Melayu lama. Malangnya, berlaku juga keculasan dan penyelewengan yang tidak tahu sama ada disengajakan atau tidak terhadap bidalan-bidalan lama, seperti contoh dua pepatah di atas. Ia mengambil masa lama untuk menyedarinya, itu pun setelah berkesempatan berkursus dengan pakar-pakar dari Dewan Bahasa dan Pustaka.

Faktor ini mendorong saya menjadikan misi penting dalam ruangan Merrepak hari ini agar pembaca yang belum tahu tentang pegar dan batok, tidak lagi terpesong dengan ejaan dan makna yang salah.

Atas faktor serupa, wujud keperluan untuk menasihatkan diri saya sendiri dan anda semua – yang bertutur dan menulis bahasa Melayu, yang menyayanginya sebagai bahasa ibunda dan menghormatinya sebagai bahasa kebangsaan agar sentiasa mengemas kini perbendaharaan bahasa Melayu anda.

Penggunaan perkataan yang salah, ejaan merapu, struktur tunggang-langgang dalam apa dokumen sekali pun, bukan hanya menggambarkan kedangkalan minda penulisnya tetapi juga memendekkan hayat bahasa Melayu.

Dalam surat-surat rasmi kerajaan sekarang pun, makin kerap menyaksikan penggunaan bahasa yang lemah. Ada yang tidak tahu apa dan bagaimana menggunakan perkataan Datuk dengan Dato’. Pangkat Datuk adalah dikurniakan oleh Yang di-Pertuan Agong dan empat negeri tidak beraja. Pangkat Dato’ pula adalah dari sembilan negeri beraja.

Jika rajinkan sedikit membelek buku etiket terbitan Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), kekeliruan seumpamanya tidak akan berlaku.

Terdapat juga individu-individu yang suka mengubah suai pepatah Melayu lama, mengikut gaya dan sedap mulut mereka sendiri. Memanglah cara mereka ini pantas menarik minat audiens tetapi dari segi jangka panjang, perlakuan mengubah suai pepatah Melayu lama hanya akan menghakis ketulenan dan maknanya. Apakah ini yang terjadi kepada pegar dan batok?

Subscribe

 • Letters to MalaysiaKini

  Accept others as they are Nit-picking is the surest way to ruin relationships so focusing on people's positive qualities will…

 • Surat Untuk Solidaritas

  Ahli Profesional Mana Yang Anda Harus Jumpa? Ahli Profesional Mana Yang Anda Harus Jumpa? Mencari ahli profesional kesihatan mental…

 • Surat kepada MalaysiaKini

  ULASAN | Iktibar dari kudeta Apa maksud rampasan kuasa di Myanmar. Azizi Ahmad⋅ ULASAN | Iktibar dari kudeta…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments