kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siri Baba dan Nyonya ~ Kaya adat resam

Baba untuk lelaki manakala Nyonya pula perempuan. Itulah gelaran untuk komuniti yang terkenal dengan adat dan adab yang diamalkan dalam kehidupan seharian. Kewujudan kelompok masyarakat Baba Nyonya bukanlah suatu cerita baharu di Malaysia, bahkan komuniti ini cukup dikenali ramai sejak ratusan tahun lalu.

Dari aspek sejarah, kebanyakan pendatang Cina yang terawal berhijrah ke Tanah Melayu adalah daripada kelompok Hokkien. Justeru, kebanyakan Baba Nyonya berasal daripada etnik Hokkien dan mereka masih menganggap diri mereka sebagai orang Hokkien walaupun kebanyakannya tidak pandai bertutur dalam loghat Hokkien. Ada juga Baba Nyonya berasal daripada keturunan Kantonis, Hakka dan lain-lain.


Budaya Baba Nyonya dikenali ramai berasal dari Melaka tetapi Pulau Pinang dan Singapura (ketika itu dikenali Negeri-Negeri Selat) semakin berkembang, justeru banyak daripada mereka berpindah ke kedua-dua negeri itu terutama Singapura.

Dalam pada itu, Baba Nyonya hari ini bertutur dalam bahasa Baba iaitu sejenis dialek Melayu yang difahami oleh kebanyakan orang Melayu.


MASYARAKAT Baba Nyonya gemarkan perabot dan barangan hiasan dalam rumah bermotifkan corak burung Phoenix, naga, angsa dan sebagainya.

Bukan itu sahaja, masakan mereka juga dipengaruhi masakan Melayu, selain mereka biasa makan menggunakan tangan sebagaimana orang-orang Melayu.


Dalam pada itu, walaupun mereka telah lama terpisah daripada komuniti asal di China, namun pandangan hidup Baba Nyonya masih bersifat kecinaan.

Ini dapat dilihat dalam aspek kebudayaan seperti sistem kekeluargaan dan agama yang masih kekal, kecuali tocang yang dianggap sebagai lambang pengabdian kepada kerajaan Manchu, serta tradisi mengikat kaki kaum wanita yang dianggap sebagai adat yang tidak bertamadun.

Uniknya, masyarakat Baba Nyonya masih mengamalkan sebahagian adat resam budaya Cina yang tidak dihiraukan lagi oleh masyarakat Cina Malaysia yang lain seperti adat istiadat perkahwinan Cina tradisional yang memperlihatkan kedua-dua pengantin memakai pakaian indah dan berwarna-warni yang diwarisi daripada budaya Cina tradisional.Mengulas lanjut, generasi keenam komuniti peranakan ini, Cedric Tan, 49, berkata, amalan masyarakat Baba Nyonya adalah warisan asal dari negara China.

“Adab dan adat dalam kehidupan masyarakat kami telah diamalkan sejak zaman dahulu lagi.“Ia turut dipengaruhi oleh adat-adat tempatan seperti kepercayaan terhadap amalan orang Melayu contohnya anak dara tidak elok sering keluar rumah dan sebagainya.“Selain itu, kita juga mempercayai kebaikan pada hari Jumaat seperti diamalkan oleh orang Islam yang bersembahyang Jumaat.

“Tidaklah sampai kita ikut mereka ke masjid, cuma kami ada cara tersendiri untuk bersembahyang di rumah,” jelasnya ketika ditemubual S2.

Menambah lagi keunikan adab dan budaya komuniti minoriti ini, penulis berpeluang melawat muzium Baba Nyonya yang terletak di Jalan Tun Tan Cheng Lock di Bandaraya Melaka.Muzium tersebut merupakan rumah asal komuniti Baba Nyonya yang telah berusia ratusan tahun. Sambil melawat, penulis sempat berbual dengan seorang pembantu yang berketurunan Baba.

Cedric Tan

Menyokong kenyataan Cedric Tan, Penolong Kurator Muzium Baba dan Nyonya, Lee Yuen Thien, 27, menjelaskan adab dan budaya yang diamalkan mereka berasal dari negara China tetapi telah dipengaruhi oleh adat-adat masyarakat Melayu.

“Kalau ingin tahu budaya masyarakat Cina sebenar, lihat cara hidup Baba Nyonya sama ada dalam kehidupan seharian dan juga perkahwinan.


“Adab dan budayanya umpama protokol yang telah diamalkan oleh nenek moyang dahulu waima sejak berada di negara China.

“Ia meliputi kelahiran, perkahwinan, kematian dan juga perayaan,” ujarnya sambil membawa kru S2 melihat Muzium Baba dan Nyonya.

Tambahnya lagi, komuniti nusantara ini begitu menghormati adat-adat tempatan dan ia boleh diumpamakan “di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung”.

“Banyak adab dan tatacara orang Melayu turut diamalkan oleh masyarakat Baba Nyonya sebagai contoh pakaian, makanan dan juga budaya agama,” tambahnya.

Tags: etnik, kaum
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments