kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siri Baba dan Nyonya ~ Warna-warni perkahwinan

Ramai yang menyangka bahawa warna merah adalah pembawa tuah, kebahagiaan dan kekayaan dalam masyarakat Cina.PASANGAN Baba dan Nyonya mengenakan pakaian tradisional mereka dan dihiasi dengan perhiasan emas.

Namun hakikatnya, warna merah itu sejarahnya berasal dari seorang maharaja pemerintah negara China suatu masa dahulu yang suka dengan warna tersebut.

Lantaran itu, komuniti Baba Nyonya tidak terlalu fokus pada warna merah sewaktu melangsungkan hari-hari perayaan terutamanya majlis perkahwinan.

Menurut Penolong Kurator Muzium Baba dan Nyonya Melaka, Lee Yuen Thien, 27, majlis perkahwinan komuniti mereka merupakan acara penting dan mempengaruhi masa hadapan sesebuah keluarga.

“Sebagai sebuah majlis yang penting, ia seharusnya disambut dengan penuh kemeriahan dan mengikut kepercayaan agama kami iaitu Taois.

“Justeru, rumah pengantin akan dihiasi dengan perhiasan yang berwarna-warni, tidak semestinya kena padankan dengan warna merah sahaja.

“Pada hari tersebut juga tidak dibenarkan meletak warna-warna yang melambangkan kematian seperti warna biru-putih, hijau-putih, hitam dan warna-warna suram lain,” katanya kepada S2.

Jelasnya lagi, uniknya perkahwinan Baba Nyonya ini, bakal pengantin lelaki tidak pernah melihat wajah bakal isterinya.

“Ini adalah satu adat yang hampir mustahil untuk diamalkan pada zaman ini. Yalah...kata orang tak kenal maka tak cinta. Ia sebenarnya bertujuan menjaga maruah kedua-dua keluarga sebelum anak mereka berkahwin.

“Beberapa bulan sebelum berkahwin, keluarga bakal pengantin lelaki akan datang merisik di rumah pihak perempuan.

“Tetapi, bakal pengantin perempuan tidak boleh berjumpa pihak lelaki melainkan ibu bapa mempersembahkan hasil jahitan manik yang dipelajarinya kepada pihak lelaki.

“Kata orang tua-tua, jika cantik dan halus hasil jahitan manik maka baik rupa paras dan pekerti penjahitnya,” sambil menunjukkan jahitan manik pada selipar Nyonya.

Tambahnya lagi, dalam meraikan pasangan pengantin, terdapat beberapa pantang larang yang perlu dipatuhi terutama ahli keluarga.

“Dalam tempoh beberapa hari sebelum dan selepas majlis perkahwinan, rumah pengantin tidak boleh dihias dengan warna-warna yang suram.

“Pengantin dan ahli keluarga tidak boleh melawat upacara pengebumian dan berkabung. Selain itu, ahli keluarga perlu berhati-hati sewaktu berada di rumah untuk mengelak daripada berlaku sebarang kemalangan sama ada pinggan pecah dan sebagainya.

“Ini kerana, perkara tersebut dipercayai mengundang nasib malang pada keluarga dan pasangan pengantin,” katanya.

Terdapat seperkara lagi yang menarik tentang komuniti minoriti ini, apabila masuk hari ke-12 perkahwinan, pasangan pengantin akan balik ke rumah keluarga pihak lelaki dan menghidangkan nasi lemak.

Nasi lemak turut menjadi sebahagian daripada pengaruh Melayu yang diterima dalam adat serta budaya Baba Nyonya.

Tags: etnik, kaum
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments