kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siri Baba dan Nyonya ~ Merak, angsa, 
naga hiasi seramik

Makanan sudah dijamah, kuih sudah dirasai, namun satu yang menarik perhatian penulis ialah penggunaan perkakasan seramik yang begitu popular dalam kalangan masyarakat Baba Nyonya.


KENNY Loo menunjukkan perkakasan seramik yang terdapat di kedainya.

Tarikan ini sudah mula disedari ketika berada di Muzium Baba dan Nyonya apabila rumah yang dijadikan pusat pameran budaya komuniti tersebut dihiasi dengan pelbagai perkakasan daripada seramik termasuklah pinggan mangkuk serta pasu bunga.

Uniknya hiasan ini, ia mempunyai fungsi tertentu terutama warna yang banyak memainkan peranan dalam meraikan dan menghormati hari-hari tertentu.

Seorang pengusaha kedai barangan seramik berketurunan Baba Nyonya, Kenny Loo berkata, perkakasan ini sangat sinonim dengan masyarakat tersebut.

“Ini biasa sahaja, macam orang Melayu dan India yang gemar menggunakan pinggan kaca, plastik dan sebagainya.

“Cuma, menjadi tarikan pada seramik ini ialah coraknya yang 100 peratus buatan tangan dan berwarna-warni.

“Warna-warna pada seramik ini pula mempunyai maksud tersendiri dan mesti digunakan bagi meraikan ataupun menghormati hari-hari tertentu.
CORAK dan warna-warni turut menghiasi sudu seramik Baba Nyonya

“Misalnya, warna-warni yang ceria sesuai untuk pesta perayaan seperti sambutan tahun baharu, perkahwinan dan sebagainya.

“Manakala warna biru dan putih pula dikhususkan untuk perkabungan bagi menghormati kematian ahli keluarga,” jelasnya.

Sambil menunjukkan beberapa koleksi seramik di kedainya, Kenny turut memberitahu perkakasan tersebut berbeza dengan masyarakat Cina yang lain.

“Perbezaan seramik orang Cina dengan Baba Nyonya ialah warna dan corak. Lazimnya, orang Cina gemar warna biru dan putih, sedangkan kami tak boleh suka-suka guna warna tersebut.

“Sementara coraknya pula, masyarakat Baba Nyonya memilih burung phoenix (merak), angsa dan naga yang menjadi motif popular serta mempunyai maksud tertentu yang tidak sama dengan orang Cina.

“Itulah perbezaannya, meskipun diimport dari negara yang sama, namun seramik Baba Nyonya ini ditempah di kedai-kedai tertentu di negara China,” ujarnya.

Tags: etnik, kaum
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments