kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Misi lahirkan pelajar serba boleh

Sepanjang 2014, dunia pendidikan negara tidak lekang dilanda isu panas yang sedikit sebanyak mencalarkan institusi pendidikan negara.

Biarpun ada beberapa isu kurang menarik dalam pendidikan negara, masih ada peristiwa sebaliknya.

Antaranya, kejayaan semua Universiti Penyelidikan memperbaiki kedudukan dalam QS World University Rankings, sekali gus menutup episod sedih kejatuhan kedudukan pada tahun-tahun sebelumnya.

Turut tercatat ialah usaha bersungguh-sungguh KPM mentransformasikan sektor pendidikan negara melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM).

Pelbagai pembaharuan bakal dilaksanakan antaranya peningkatan profesionalisme guru baru dan sedia ada serta penggunaan sistem pembelajaran dalam talian.

Turut mewarnai dunia pendidikan negara ialah isu pemansuhan UPSR dan PMR namun akhirnya Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membuat keputusan UPSR tidak akan dimansuhkan manakala PMR diganti dengan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang tidak hanya memberi fokus pada pencapaian akademik semata-mata.

Mungkin belum nampak impak yang Kementerian Pendidikan inginkan tetapi tokoh pendidikan yakin PT3 akan menjadikan pelajar lebih fokus kepada bidang lain, tidak hanya kepada mata pelajaran semata-mata.


Gem Lake Reflections, #1.
Marilah mari kita mengundi - Gambar hiasanGem Lake Reflections, #2.
SEBAHAGIAN pelajar masih mampu mencerna keputusan cemerlang kepada pelajar. - Gambar hiasanGem Lake Reflections, #3.
PT3 yang pertama kali diadakan mengundang pelbagai kontroversi kepada semua pihak. - Gambar hiasan


Gem Lake Reflections, #4.
KPM bersungguh - sungguh melaksanakan anjakan dunia pendidikan negara menerusi PPPM. - Gambar hiasan


Vernon at Gem Lake
WALAUPUN terpaksa menduduki UPSR dua kali, namun keputusan pelajar tetap membanggakan. - Gambar hiasanGem Lake Reflections, #5.
BIARPUN dianggap sebagai kes terpencil, namun kes buli yang berlaku di sekolah menyebabkan ramai pihak semakin gusar dengan masalah disiplin pelajar. - Gambar hiasanPolemik yang berlaku sejak PT3 diperkenalkan membuktikan ibu bapa dan guru amat prihatin dengan sebarang perubahan yang dilakukan kerajaan untuk kebaikan pelajar.

Walaupun penukaran nama baru kepada PT3 berlaku pada saat akhir, ia akhirnya diterima semua pihak termasuk ibu bapa dan guru.

Cuma apa yang berlaku ialah ibu bapa kurang mendapat maklumat mengenai PT3 sehingga mereka membuat pelbagai andaian yang kurang tepat.

Memang diakui keputusan dalam PT3 yang diumumkan, baru-baru ini sedikit 'meresahkan' ibu bapa dan guru tetapi mereka yakin itu hanya diperingkat permulaan dan selepas ini, keputusan menjadi lebih baik.

Cuma dikesalkan, ada menggunakan isu PT3 sebagai modal politik padahal mereka sepatutnya memberi buah fikiran dan idea bagi meningkatkan sistem pembelajaran di negara ini.

Kementerian Pendidikan turut menafikan PT3 dijadikan medan uji kaji pelajar terhadap sistem peperiksaan baru itu.

Kebanyakan ibu bapa di negara ini terlalu berorientasikan pendidikan, mereka tidak boleh menerima idea baru yang lebih baik untuk kepentingan anak-anak mereka. Jika terlalu mementingkan pendidikan saja, akhirnya pelajar akan menjadi jumud.

Inilah falsafah yang cuba dirungkaikan PT3 untuk melahirkan pelajar serba boleh dalam bidang pendidikan, sahsiah, kepemimpinan dan jati diri.

Memang tidak dinafikan, kebocoran soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dalam dua subjek iaitu Sains dan Bahasa Inggeris menjadi isu nasional.

Kebocoran itu menyebabkan 460,407 calon terpaksa mengambil semula peperiksaan hingga ada pihak beranggapan ia mampu menjejaskan emosi serta tumpuan pelajar.

Pencapaian keseluruhan keputusan UPSR sedikit merudum dengan hanya 36,305 calon memperoleh Gred A.

Selain isu panas akademik, isu salah laku pelajar turut meningkatkan keperihatinan masyarakat terhadap tahap disiplin serta keselamatan golongan berkenaan.

Antaranya, kes buli membabitkan pelajar di sebuah asrama anak yatim di Perlis yang menjadi viral di media sosial.

Justeru, 2015 diharap lebih memberi kejayaan kepada sektor pendidikan negara, sekali gus 'memadamkan' memori pahit sepanjang 2014.

Tags: assessment, pendidikan, pentaksiran
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments