kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

‘Hutan’ dalam almari

TERSIMPAN rapi tanpa diancam pereputan, herbarium Institusi Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) menempatkan kira-kira 350,000 spesimen tumbuhan yang menjadikannya antara koleksi terbesar di rantau ini.

Herbarium merupakan pusat pengumpulan spesies tumbuhan yang dikering, diawet dan dikatalogkan dengan maklumat terperinci.

Tanggungjawab menyimpan dan mendokumentasi spesimen itu merupakan sebahagian daripada peranan yang dipikul FRIM sejak 1968.

Pada masa kini, koleksi artifak di herbarium itu termasuk 4,000 spesimen yang disimpan di dalam cecair spirit.

Ketua Program Biodiversiti Flora Bahagian Biodiversiti Hutan, Dr. Richard Chung berkata, herbarium berfungsi sebagai pusat rujukan yang menyediakan akses dan maklumat mengenai spesimen.


Beliau berkata, kewujudannya penting sebagai pusat penyelidikan biodiversiti tumbuhan, selain menyediakan bukti asal-usul sesuatu spesies.

“Fungsi herbarium sama seperti perpustakaan. Ia penting dalam penyelidikan ekologi, inventori, pertanian, pengurusan hutan dan pengecaman,’’ katanya kepada S2, baru-baru ini.

Richard selaku Pegawai Penyelidik Kanan di bahagian itu berkata, sejarah pengumpulan spesimen di negara ini sebenarnya bermula seawal tahun 1915 di Taiping, Perak.

“Sebelum pembinaan herbarium FRIM di Kepong, kita mempunyai sebuah herbarium di Taiping. Tetapi selepas Perang Dunia Kedua, ia dipindahkan ke Singapura.

“Apabila Singapura berpisah dengan Malaysia, simpanan itu kekal di sana. Ia satu ‘kehilangan’ yang sangat besar,’’ katanya.

Pada peringkat awal katanya, fokus utama pengumpulan artifak dan dokumentasi herbarium di negara ini melibatkan tumbuhan berkayu daripada jenis balak untuk memenuhi kehendak industri.

Katanya, menyedari keperluan sebuah herbarium yang lengkap, kerajaan mengangkat herbarium FRIM sebagai Herbarium Kebangsaan Malaysia.

Menceritakan secara ringkas proses penghasilan spesimen, Richard berkata, setiap spesies yang dikutip di lapangan akan dikeringkan di dalam ketuhar sebelum disejukkan, direndam di dalam larutan spirit dan disimpan.

“Bagi memastikan spesimen menepati kehendak sains, ciri-ciri penting pada sesuatu tumbuhan harus dipelihara dan dikekalkan.

Selepas proses pengawetan spesimen, setiap artifak akan dilampirkan bersama maklumat penting seperti jenis spesies, lokasi dan koordinat ditemui, nama penyelidik, warna dan saiz.

Proses seterusnya adalah penyimpanan spesimen ke dalam almari yang direka khas untuk memastikan artifak itu bebas daripada ancaman kemusnahan.

“Penyimpanan spesimen juga merupakan proses yang kritikal dan perlu dilakukan secara sistematik bagi membolehkannya dicari semula apabila diperlukan,’’ jelasnya.

Richard berkata, selain disimpan dalam bentuk fizikal, penyimpanan setiap spesimen turut direkod secara berkomputer menggunakan perisian khas iaitu Sistem Pengurusan Herbarium dan Penyelidikan Botani (Brahms) yang membolehkan rujukan dilakukan secara dalam talian.

“Sehingga kini, herbarium FRIM sudah memasukkan dan mengemaskini lebih daripada 20,000 koleksi ke pangkalan data Brahms.

“Kita jangka dalam masa lima tahun lagi, proses pengumpulan ini akan selesai,’’ katanya.

Richard berkata, selain menghasilkan artifak untuk koleksi herbarium FRIM, setiap spesimen akan dihasilkan sebanyak tujuh salinan untuk dihantar ke herbarium-herbarium yang menjalinkan kerjasama dengan herbarium FRIM.

Antaranya adalah herbarium Kuching, Sandakan, Royal Botanic Gardens Kew (United Kingdom), Herbarium Kebangsaan Leiden (Belanda), Arnold Arboretum (AS), Herbarium Tropika Australia dan Taman Botanikal Singapura.

“Selain untuk tujuan perkongsian, ia juga menjadi salinan pendua untuk tujuan keselamatan,’’ katanya.

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments