kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bahasa , Perkahwinan dan Agama Chetti

Pegang teguh ajaran agama

HINDU adalah agama yang menjadi pegangan utama buat komuniti Chetti dan mereka sangat berpegang teguh kepada amalan-amalannya sama seperti masyarakat India yang lain.

Walaupun mengamalkan sikap keterbukaan terhadap bangsa dan penganut agama lain, namun mereka tidak pernah ketinggalan untuk meraikan beberapa perayaan penting sebagai seorang beragama Hindu.

Cuma budaya dalam sambutan perayaan itu menjadikan kaum Chetti ini begitu unik dan berbeza dengan masyarakat India lazim.

Sama seperti komuniti India, masyarakat Chetti juga meraikan hari-hari penting dalam kalendar mereka seperti perayaan Pongal, Thaipusam, Festiaval Navarathiri, Deepavali dan sebagainya.

Menurut seorang pemuda Chetti T. Sithambaram Pillay, 28, cara sambutan perayaan oleh orang Chetti berbeza sedikit dengan masyarakat India lain.

“Mengenai sambutan perayaan, saya ambil contoh daripada sudut makanan. Banyak makanan orang Melayu turut menjadi warna-warni dalam budaya masyarakat Chetti seperti nasi lemak, kuih bangkit, koya kacang, dodol, wajik, urap kelapa dan sebagainya.

“Jadi, cara kita sambut perayaan juga dengan menghidangkan makanan seperti pada Hari Pongal. Kami akan hidangkan makanan antaranya nasi lemak kukus, kuah terung, sambal timun, acar cili, sambal taik minyak.

“Semua hidangan akan disediakan beberapa hari sebelum sambutan Hari Pongal dan ia akan dilakukan dengan teliti kerana kami tidak mahu sebarang kecacatan dalam kemeriahan sambutan hari tersebut,” katanya ketika ditemui S2 dalam majlis berinai di hari perkahwinannya.
Tinjauan masyarakat Chetti di Melaka baru-baru ini . Gambar : Zakaria Idris / Pemberita : Ahtir-S2

Berbicara tentang perkahwinan masyarakat Chetti, pasangan komuniti unik ini akan melalui upacara yang sama seperti penganut Hindu lain.

Beliau yang mesra disapa sebagai Jivan menjelaskan walaupun melalui upacara yang sama, namun terdapat perbezaan dari segi pakaian dan beberapa adat lain.

“Kita komuniti archipelago mempunyai budaya yang hampir sama dengan masyarakat Baba Nyonya dan mempunyai pengaruh budaya orang Melayu tempatan.

“Justeru, ketika majlis perkahwinan berlangsung, kedua-dua mempelai akan mengenakan pakaian tradisional masyarakat Chetti yang sama dengan Baba Nyonya iaitu baju Melayu labuh, kain sarung serta talapa (penutup kepala) bagi lelaki dan kebaya labuh bagi wanita. Kedua-dua pakaian tersebut diperbuat daripada kain songket.

“Kemudian, selepas ‘Thali’ diikat pada pasangan pengantin, mereka akan bermain congkak dan siapa yang kalah akan disuapkan dengan pisang,” seloroh Jivan yang baru melangsungkan perkahwinan dengan isterinya berketurunan Baba Nyonya.

Tambah beliau lagi, suatu perkara penting dalam masyarakat Chetti ialah hal-hal berkaitan kahwin campur.

“Isteri saya berketurunan Baba Nyonya, jadi dia perlu melalui beberapa upacara dipanggil ‘masuk Hindu’ sebelum dibenarkan berkahwin.

“Pasangan kita perlu melalui upacara penyucian di kuil khususnya Kuil Sivan bagi pengikut Dewa Siva kemudian perlu melakukan upacara ‘Sadanggu’ iaitu ritual bagi seorang gadis yang telah mencapai akil baligh. Begitulah uniknya komuniti kecil Chetti ini,” ujarnya.Kahwin Campur amalan Chetti

LAZIMNYA kahwin campur selalu mendapat tentangan oleh ahli keluarga terutama dalam kalangan masyarakat Melayu beragama Islam.

Pantang orang tua mendengar kalau ada anak mereka menjalin hubungan mesra dan berhasrat untuk berkahwin dengan pasangan yang berlainan agama, bangsa ataupun negara.
Pengantin lelaki Chetti berkahwin dengan pasangannya berketurunan Baba Nyonya pada 1960an. -

Hal ini bukan sahaja berlaku dalam kalangan masyarakat Melayu, malah bangsa-bangsa lain turut berfikiran sedemikian. Mungkin sukar bagi mereka untuk menerima ‘orang asing’ menjadi sebahagian daripada keluarga.

Walau bagaimanapun, amalan kahwin campur ini tiada masalah bagi dua komuniti unik di Malaysia iaitu Chetti dan Baba Nyonya, malah mereka amat menggalakkan ahli keluarga untuk mencari pasangan daripada bangsa yang berbeza.

Penduduk Kampung Chetti, S. Thuraisingam Pillay, 64, memberitahu amalan kahwin campur merupakan sejarah penting bagi komuniti tersebut.

“Wujudnya masyarakat Chetti ini sebab para pedagang dari India datang ke Tanah Melayu dan berkahwin dengan wanita tempatan yang dipanggil archipelago.

“Kemudian anak-anak mereka ada yang berkahwin dengan wanita tempatan lain serta para pedagang dari India yang baharu sampai ke Tanah Melayu.

Justeru, melihat nenek moyang kami mengamalkan kahwin campur lantas menunjukkan penerimaan amalan ini dalam masyarakat Chetti dan tiada masalah bagi kami untuk menerima bangsa lain menjadi sebahagian daripada ahli keluarga,” katanya ketika ditemubual S2 sewaktu majlis perkahwinan anaknya di Kampung Chetti baru-baru ini.Tinjauan masyarakat Chetti di Melaka baru-baru ini . Gambar : Zakaria Idris / Pemberita : Ahtir-S2

Beliau menambah, tiada halangan dari segi agama, adat dan budaya serta keturunan untuk membenarkan generasi Chetti berkahwin dengan pasangan berbangsa dan agama yang berlainan.

“Masyarakat Chetti, rata-ratanya beragama Hindu terutama yang tinggal di perkampungan ini, justeru dalam amalan agama kami memang tiada masalah untuk berkahwin dengan pasangan beragama lain.

“Isteri saya sendiri pun berketurunan Baba Nyonya yang jelas berbeza agama, tetapi kami boleh berkahwin dengan melalui upacara-upacara tertentu termasuklah menukar agama.

“Bagi anak Chetti yang ingin berkahwin dengan orang yang bukan beragama Hindu, pasangan tersebut perlu memeluk agama Hindu terlebih dahulu serta melalui upacara-upacara tertentu sebagai saudara baharu.

“Kecuali pasangan mereka beragama Islam, kalau anak kami hendak berkahwin dengan wanita Muslim, mereka harus memeluk agama Islam. Walaupun berbeza agama, keluarga tetap terus menjadi keluarga,” ujar bapa kepada pengantin lelaki, T. Sithambaram.Tidak Bertutur Bahasa Tamil

MUNGKIN faktor pernah tinggal sementara di Sumatera, Indonesia sebelum tiba di Tanah Melayu menjadikan masyarakat Chetti yang datang dari Kalinggapatinam, India ini fasih berbahasa Melayu.

Lantaran itu, sesuatu yang mengejutkan ialah komuniti kecil beragama Hindu ini tidak fasih berbahasa Tamil malah sebahagian mereka pun tidak tahu menulis nama sendiri dalam tulisan Tamil.

Meskipun mereka fasih berbahasa Melayu, namun terdapat perbezaan dalam beberapa perkataan diucapkan seperti ‘engko’, ‘ateh’ dan ‘mama’ yang merujuk kepada ‘awak’, ‘mak cik’ dan ‘pak cik’.S. Kanajalingam Pillay

Menurut seorang komuniti Chetti, S. Kanajalingam Pillay (gambar), 50, bahasa yang digunakan dalam perbualan harian adalah bahasa Melayu.

“Memang kami sekeluarga tidak pandai berbahasa Tamil, malah nenek moyang saya dahulu pun bertutur dalam bahasa Melayu.

“Mungkin faktor perkahwinan dengan orang tempatan menjadikan masyarakat Chetti lebih banyak bertutur dalam bahasa Melayu kerana hendak bercakap dengan isteri atau suami,” ujarnya kepada S2.

Bercerita lebih lanjut mengenai bahasa campuran dipanggil ‘kreol’ ini, terdapat kelainan sedikit dalam cara percakapan mereka seperti bunyi-bunyi yang agak sengau.

Kurator Muzium Chetti, Valliammai A. Sinnaperumal berkata, faktor perubahan pertuturan dari bahasa Tamil kepada Melayu menjadikan beberapa perkataan disebut secara berbeza.

“Beza cara sebutan kami ialah apabila menyebut ‘sampai’, ‘limau’, ‘ramai’, ‘engkau’ dan ‘kalau’ yang menjadi ‘sampe’, ‘lemo’, ‘rame’, ‘engko’, dan ‘kalo’.

“Selain itu, banyak lagi perkataan-perkataan lain yang berbeza cara sebutannya. Kalau awak berbual lama dengan orang Chetti mesti perasan perbezaannya, bukan pelik tapi unik.

“Kalau berbual pula, selain sebutan yang berbeza, kami turut menggunakan bahasa kiasan dalam menegur” jelasnya.

Tambah beliau, faktor utama kaum itu tidak boleh berhasa Tamil ekoran ibu bapa tidak menghantar anak-anaknya ke sekolah Tamil.Perkakasan dapur daripada tembaga seperti periuk, pinggan dan mangkuk antara barang dagangan masyarakat Chetti satu ketika dahulu.

“Sebagai contoh, bahasa pertuturan saya di rumah bahasa Melayu.

“Emak dan ayah juga tidak pernah menghantar saya dan adik-beradik lain ke sekolah Tamil, jadi kami ke sekolah British dan diajar pula bertutur bahasa Inggeris,” katanya.

Menurut beliau lagi, kreol Chetti ini semakin dilupakan oleh anak muda yang lebih terdedah dengan bahasa Melayu asal dan Inggeris.


Kampung di ancam pembangunan

PEMBANGUNAN tanpa kawalan di sekeliling Kampung Chetti boleh melenyapkan kampung tersebut satu hari nanti.

Pengerusi Persatuan Komuniti Chetti Melaka, K. Supramania Pillay, berkata, kebimbangan penduduk sangat berasas jika situasi semasa diambil kira.

“Saya tidak faham, kerajaan sudah wartakan penempatan ini sebagai Kampung Warisan lebih 10 tahun lalu, tetapi pengiktirafan itu seolah-olah dipandang sepi pihak berkenaan.

“Di sebelah kuil dalam kawasan ini, akan dibina beberapa buah rumah dan kedai dua hingga lima tingkat, menjadikan Kampung Chetti semakin kecil setiap hari.

“Jadi bila dihimpit bangunan tinggi, lama-kelamaan hilanglah tanah dan tinggalan sejarah yang kami pertahankan selama ini,” tegasnya kepada S2.

Tambah beliau, akibat pembangunan tersebut, tahun lepas beberapa kali Kampung Chetti dilanda banjir kilat.

“Justeru, saya menyeru semua pihak bertanggungjawab hentikan aktiviti pembangunan dan bantu kami pelihara warisan sejarah negara ini,” ujarnya yang sudah lebih 70 tahun tinggal di Kampung Chetti.

Tags: budaya, etnik, kaum
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments