kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

'Kemudahan' bank mudahkan warga asing tinggal lama

Kisah pendatang asing tanpa izin (PATI) dan warga asing yang ada permit kerja tidak akan berkesudahan. Nampaknya ada sesetengah tindakan kita bagaikan hangat-hangat tahi ayam. Kita suka guna perkataan gempur tetapi hasilnya tidak seberapa. Biasanya kalau kita kata ‘gempur’, tindakan yang diambil mestilah menghapus secara besar-besaran. Namun apa yang kita lihat, di sebaliknya yang berlaku. Apabila berlaku sesuatu peristiwa nasional yang agak besar, begitu cepat pihak berkuasa kita beralih kepada isu tersebut dan buat-buat lupa terhadap isu PATI yang belum berkesudahan.

Sebab itu saya agak terkilan apabila membaca laporan khas tentang pendatang asing di Cameron Highlands, Pahang dilihat tidak gentar untuk terus beroperasi di tanah tinggi itu walaupun pihak berkuasa telah menjalankan serbuan besar-besaran sebelum ini. Apa yang kita baca di dalam laporan Utusan Malaysia baru-baru ini ialah pendedahan taktik baharu pencerobohan tanah oleh pendatang asing di Cameron Highlands menerusi penemuan ladang-ladang yang terselindung di lereng bukit.

Kisah lambakan warga asing yang bergerak bebas dan melakukan aktiviti perniagaan dan perkhidmatan serta terlibat dalam kegiatan tidak bermoral sebenarnya belum ditangani dengan berkesan.

Kalau kerajaan tidak tunjukkan kesungguhan yang jitu dalam memerangi isu yang rakyat pun resah dan gelisah dibuatnya, jangan salahkan orang awam jika mereka menanam persepsi mungkin pihak berkuasa kita terlibat dalam melindungi PATI terbabit.

Selain persepsi itu, ada perkara yang kita sendiri biarkan ia berlaku di depan mata. Hal ini tidak pernah dibangkitkan oleh sesiapa. Sebab itu dalam ruangan ini beberapa minggu lalu saya katakan kita sendiri memudahkan PATI atau warga asing ‘berkeliaran’ di dalam negara ini dengan bebas. Akhirnya kita sendiri yang tidak dapat mengawalnya.

Sebab, semua pihak hanya memikirkan soal keuntungan dan perniagaan. Soal kegiatan atau urusan itu melibatkan keselamatan dan pengawalan terhadap kebanjiran warga asing kurang diberikan perhatian.

Sebagaimana biasa saya menerima e-mel daripada pembaca. J’mal, seorang juruaudit atau auditor di sebuah bank berkaitan kerajaan (bank GLC) berkata punca sebenar yang memudahkan kehidupan warga asing dan PATI di negara kita adalah kerana kemudahan melakukan transaksi perbankan.

Terlalu mudah untuk mereka membuka akaun simpanan dan menghantar wang ke negara asal. Barangkali untuk mem­buka akaun memerlukan syarat tertentu seperti seseorang yang memperkenalkan penyimpan kepada bank berkenaan, tetapi bagaimana pula dalam urusan kiriman wang ke luar negara yang begitu mudah diuruskan oleh pihak bank atau ejen kiriman wang termasuk oleh syarikat pengurup wang?

Kelalaian

Kelemahan sistem perbankan kata J’mal, berpunca daripada ke­la­laian dan sikap tidak apa pi­hak pengurusan dan pegawai bank. Mereka tidak bersungguh-sung­guh mengenal pasti status warga asing sama ada mempunyai permit kerja atau berstatus PATI ketika membuka akaun bank.

Warga asing dan PATI ini boleh hidup di Malaysia (mungkin sukar di negara lain) kerana sudahlah mereka dapat bekerja secara haram berterusan, malah tidak perlu risau tentang keselamatan wang mereka. Wang yang disimpan dalam akaun atau dikirim ke negara asal mereka sudah cukup menjamin ke­se­lamatan dan tempoh mereka tinggal di sini.

Yang peliknya, akaun simpanan mereka banyak dibuka dengan bank-bank GLC. Agak susah ba­gi warga asing dan PATI untuk mem­buka akaun simpanan dalam bank yang dimiliki oleh tauke Cina. Cu­ba anda fikir, mengapa?

Kebanyakan warga asing dari rantau Asia Selatan seperti India, Pakistan dan Bangladesh begitu ju­ga China amat mudah mempunyai akaun simpanan dalam bank GLC. Visa lawatan sosial yang dikeluarkan oleh Imigresan Malaysia tidak membenarkan mereka bekerja di negara ini, dan visa kerja pula hanya membenarkan bekerja dalam sektor tertentu. Tetapi transaksi perbankan yang mereka lakukan tidak mencerminkan tahap pekerjaan mereka.

Sebagai contoh, mana mungkin warga asing yang pegang visa (permit kerja) sektor perladangan boleh berada di kawasan perniagaan Jalan Masjid India di Kuala Lumpur dan melakukan banyak transaksi harian yang bernilai puluhan ribu ringgit dalam tempoh berbulan-bulan lamanya.

Mana mungkin ‘pelajar asing’ dari Afrika dan Asia Barat yang diragui status mereka sebagai pelajar, boleh melakukan pemindahan wang ratusan ribu ringgit?

Tidakkah transaksi ini wujud unsur-unsur penyucian wang aktiviti haram (money laundering)?

Kemudahan perbankan seperti ATM, CDM dan perbankan Internet menyebabkan penyeliaan kawalan sistem perbankan di Malaysia diperlekehkan. Mereka menggunakan kemudahan-kemudahan ini sehinggakan bank tidak dapat mengesan aktiviti salah laku money laundering.

Kegiatan ini semua tidak berlaku sekiranya pihak bank mematuhi kawalan selia Bank Negara Malaysia (BNM). Pihak BNM sepatutnya membuat satu arahan kepada bank tempatan untuk mengehadkan tempoh akaun simpanan warga asing. Kalau untuk pelajar asing, akaun simpanan mereka patut ditutup oleh bank setelah tamat tempoh pengajian seperti tertera dalam surat pusat pembelajaran mereka.

Kebanyakan Awang Hitam Afrika datang sebagai pelajar dan dapat membuka akaun simpanan kerana atas permintaan pusat pembelajaran mereka. Masalahnya, pusat pembelajaran mereka ini bukannya kolej atau universiti tetapi hanya pusat pembelajaran yang menawarkan kursus jangka pendek seperti program/kursus Bahasa Inggeris, pelancongan dan masakan. Tetapi mereka berjaya menetap lama di negara kita kerana wang kegiatan haram mereka terjamin dalam simpanan bank sebelum wang itu dipindahkan ke negara luar.

Selagi ada kemudahan bank dan memudahkan warga asing menyimpan wang, selagi itulah mereka akan tinggal lebih lama dan melakukan kegiatan pelik-pelik yang membebankan rakyat tempatan.

- Azman Anuar Utusan Malaysia Rencana 11 Januari 2015
Tags: pati
Subscribe

 • Raja, rakyat dan perlembagaan

  TIDAK berapa lama dulu seorang diplomat Thai memberitahu bahawa saya tidak perlu menunjukkan pembesar dan pemimpin Thai berinsut di lantai ketika…

 • Perlembagaan Persekutuan bukan saluran pecat pemimpin

  SAYA terpanggil untuk berkongsi pandangan perundangan mengenai isu ini kerana sejak akhir-akhir ini, ada yang menyatakan pandangan dan tafsiran…

 • Hak kebebasan berhimpun

  DALAM masyarakat demokratik, rakyat memainkan peranan penting menyemak dan mengimbangi (check and balance) cabang-cabang kerajaan supaya tidak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments