kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Analisis Mingguan ~ Bisik-Bisik Awang Selamat

Lagi provokasi, penghinaan

Adalah tidak masuk akal bagi mana-mana individu dan pihak mendakwa atau mengaitkan Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) dengan penyebaran fahaman ekstrem. Apatah lagi menuduh fahaman itu disebarkan pada setiap hari Jumaat yang boleh ditafsir sebagai khutbah ketika solat Jumaat. Inilah pertama kali dalam sejarah ada dakwaan sedemikian terhadap Jakim. Awang hairan bagaimana peguam hak asasi, Eric Paulsen boleh membuat kenyataan fitnah dan berbau hasutan itu menerusi Twitter. Jika khutbah Jumaat yang dimaksudkan, beliau sudah melampau dan salah. Buatlah kajian, khutbah Jumaat yang disediakan oleh Jakim selama ini sentiasa menyeru umat Islam kepada kesederhanaan, perpaduan, saling menghormati sesama agama dan kaum serta nilai-nilai murni sejagat biarpun kerap menyentuh soal menjaga kesucian Islam dan akidah. Malah bagi beberapa sarjana Islam tempatan, khutbah Jakim dilihat agak 'lembut' dan adakalanya tidak reflektif kepada tekanan yang dihadapi oleh umat Islam. Lalu Awang tertanya-tanya apa motif Paulsen dan siapa di belakangnya? Apakah beliau mahu menguji sejauh mana reaksi umat Islam dengan provokasi berbahaya seperti itu? Maka tiada sebab untuk Paulsen menggesa kerajaan menangani Jakim berhubung dakwaannya itu. Jakim bukan organisasi militan seperti Boko Haram di Nigeria, yang mengganas lagi semalam. Sebaliknya yang sepatutnya ditangani segera ialah diri beliau. Kalau di Singapura, tidak perlu tunggu esok hari, pihak berkuasa sepantas unit tindakan khas bergegas mencari individu seperti  itu sebaik-baik sahaja kenyataan hasutan terdedah kepada umum. Pada Awang, kenyataannya itu sendiri sudah ekstrem atau melampau yang datang daripada pemikiran ekstremisme. Ini satu lagi penghinaan ke atas Islam di negara ini, yang tidak boleh diterima sama sekali. Bagi mengelakkan sebarang kemudaratan, sememangnya beliau perlu disiasat oleh polis di samping tampil memohon maaf secara terbuka. Awang berharap Paulsen tidak terlepas dan mesti mengambil tanggungjawab terhadap kenyataannya itu. Beliau seharusnya faham tentang sensiviti agama dan mengambil pengajaran dalam banyak insiden termasuk yang terbaharu di Paris. Awang berpegang kepada keyakinan semua bentuk keganasan perlu dikutuk dan ekstremisme pula ditolak. Namun provokasi yang keterlaluan terutama menghina agama boleh mengundang tindak balas yang akhirnya boleh juga bertukar menjadi keganasan. Tolong jangan undang dan percikkan keganasan di negara yang aman dan harmoni ini.

Jiwa Tunku Azizah

Bencana banjir yang melanda Pantai Timur menyaksikan keprihatinan rakyat Malaysia terutama gerakan sukarelawan dalam membantu mangsa-mangsa banjir. Kini, kawasan-kawasan yangpernah ditenggelami air dan pusat-pusat penempatan mangsa banjir terutama di Kelantan dan Pahang dibanjiri pula dengan rombongan sukarelawan daripada pelbagai pihak. Awang tersentuh dan bersyukur. Ia mencetuskan harapan baharu ke arah membudayakan kesukarelaan atau gotong-royong dalam kalangan masyarakat negara ini. Salah seorang yang Awang tabik kerana jiwa kesukarelaannya ialah Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimumah Iskandariah. Penglibatannya konsisten sejak dulu lagi dan sudah sinonim termasuk dengan kerja-kerja memasak dan mencuci. Tidak kira musim banjir mahupun masa-masa lain. Di Pahang, nama Tunku Azizah selalu menjadi sebutan penduduk negeri. Penampilannya sederhana, merendah diri dan mudah mesra dengan orang kampung. Agaknya kerana sudah biasa melakukan kerja-kerja kesukarelaan bersama rakyat, Tunku Azizah tidak kelihatan kekok membantu mangsamangsa banjir di Pahang. Ini termasuk ketika memasak dan menyediakan makanan di pusat pemindahan Paloh Hinai, Pekan, baru-baru ini. Banyak mangsa banjir dan petugas di situ terharu dengan pembawaan baginda sambil teruja menikmati air tangan masakannya. Walaupun berstatus Tengku Puan Pahang dan memang berasal daripada keluarga diraja, baginda begitu ringan tulang seolah-olah tiada istilah mencemar duli dalam jiwanya. Semoga baginda menjadi inspirasi buat kita semua – untuk menjadi insan yang lebih prihatin.

Contohi Indonesia

Tiada apa yang menggemparkan dengan tindakan pihak berkuasa Indonesia baru-baru ini yang meletupkan sebuah bot nelayan Malaysia yang didakwa menceroboh perairan negara itu di Selat Melaka pada Disember lalu. Bot itu diletupkan sebagai sebahagian daripada proses menenggelamkannya, yang insiden itu mendapat liputan meluas media di Indonesia. Awang melihat ia sebagai hal biasa. Di Malaysia, terdapat juga bot nelayan asing yang selepas didapati bersalah oleh mahkamah kerana menceroboh, dimusnahkan atau ditenggelamkan, cuma dilakukan tanpa heboh. Ia lebih kepada soal pematuhan terhadap perundangan di bawah negara masing-masing. Maka tiada sebab untuk memberikan reaksi berlebihan yang boleh mencetuskan sentimen ketegangan. Isu-isu melibatkan Malaysia-Indonesia selalunya cepat menjadi panas, lebih-lebih lagi ada pihak yang suka menangguk di air keruh dan mahu melihat hubungan dua negara serumpun itu tegang serta bergolak. Pun di sebalik insiden itu, ada hikmah yang perlu kita renungkan. Belajarlah daripada Indonesia dalam memperlihatkan ketegasan terutama dalam soal kedaulatan. Tiada kompromi walaupun menyentuh sensitiviti negara jiran. Lain pula cerita di negara kita. Selama ini, bumi Malaysia menjadi sasaran jutaan warga asing termasuk dari Indonesia dengan pelbagai salah laku antaranya kemasukan tanpa izin,  pencerobohan nelayan dan jenayah. Penguatkuasaan lemah dan bermusim selain adakalanya kendur kerana mengambil kira bantahan negara jiran. Awang harap pihak berkuasa kita buka mata, kedaulatan Malaysia tidak lagi boleh diambil mudah oleh warga asing. Tirulah Indonesia yang bersungguh-sungguh utamakan kedaulatan. Kenapa tidak kita, ini negara kita dan kedaulatan kita.

Alwi, balak dan suruhanjaya

Ketika berada di Kelantan barubaru ini, Awang terserempak dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kok Lanas merangkap Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA), Md. Alwi Che Ahmad. Beliau yang sibuk dengan kerja-kerja membantu mangsa banjir sempat bercerita tentang tunggul balak yang terdampar di depan balai polis simpang pekan Lakloh,Kuala Krai ketika musibah banjir, baru-baru ini. Tunggul balak itu adalah antara banyak batang balak yang dibawa arus banjir, dipercayai akibat hakisan di kawasan pembalakan dan penerokaan tanah secara berleluasa di Kelantan. Selepas keadaan banjir pulih, pada 2 Januari lalu, Alwi membawa tunggul balak besar seberat empat ton itu dengan menggunakan kenderaan pengangkut ke kawasan rumahnya. "Saya sedang memikirkan kemungkinan untuk menjadikannya seumpama tugu peringatan banjir 26.12.14,'' kata Alwi bersahaja tetapi jelas kesungguhannya mahu musibah tersebut dijadikan pengajaran oleh semua pihak. Beliau turut membangkitkan soal lumpur dan selut tebal kesan banjir, yang menghantui fikiran penduduk Kelantan terutama mangsa banjir. Bukan di Kelantan sahaja, di Pahang, itu juga keadaannya. Kerja-kerja membersihkan rumah, masjid, sekolah dan premis lain berdepan dengan cabaran lumpur. Inilah akibat kita enggan bersahabat dengan alam apatah lagi mengkhianatinya dengan jenayah seperti penggondolan hutan dan penerokaan kawasan bukit secara keterlaluan. Awang sudah bosan dengan retorik demi retorik. Hakikatnya kerakusan terus menjadi-jadi disebabkan kegagalan penguatkuasaan dan kelemahan kerajaan negeri serta banyak faktor lain. Kalau di negara-negara Barat, pihak yang memberikan kelulusan dan pihak yang gagal menjalankan penguatkuasaan terhadap pengurusan alam yang membawa mudarat, dihadapkan ke mahkamah dengan cepat. Di Malaysia, golongan ini nampaknya bernasib baik. Mereka terlepas dan bebas. Sudahlah begitu, tiada pula suruhanjaya siasatan diraja. Inilah putaran ganas yang menjadikan isu pokok berkaitan alam sekitar tidak dapat diselesaikan malah berulang makin buruk. Peringatan kayu balak yang banyak hanyut dan limpahan lumpur nampaknya tidak cukup untuk diambil iktibar yang serius. Sampai bilakah begini...

- Awang Selamat Utusan Malaysia Rencana 11 Januari 2015
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments