kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siapa sebenarnya rasis atau ekstremis?

Orang Melayu dan umat Islam sedang diadu-domba menerusi strategi rencam, terselaras dan sistematik yang digerakkan oleh pelbagai pihak beragenda jahat terhadap Malaysia. Gerakan ini dilaksanakan menerusi tohmahan kononnya beberapa organisasi pribumi, Melayu dan Islam di Malaysia adalah ekstremis dan rasis.


Ibrahim Ali Katak

Di peringkat awal, usaha ini hanya dilakukan oleh sekumpulan parti alternatif tertentu dan pelbagai portal berita propembangkang.

Mulai akhir tahun 2014, gerakan ini turut didukung oleh sekumpulan 25 eminent persons Melayu dan Islam yang pernah memegang jawatan tinggi dalam kerajaan.

Mereka menyerang Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) kerana kononnya mereka berpendirian liberal. Namun sebenarnya mereka jahil bahawa Perkasa mempertahankan kesucian Islam, keluhuran Perlembagaan Persekutuan, kedaulatan Raja-Raja Melayu, dan kesejahteraan sosio-ekonomi pribumi selaku bangsa teras di Malaysia.

Lebih jelas lagi, mereka jahil mengenai matlamat perjuangan Perkasa yang mempertahankan hak-hak pribumi dalam Perlembagaan Persekutuan dan menghormati hak-hak komuniti lain dalam perlembagaan yang sama.

Sebagai Presiden Perkasa sejak 2008, saya kemukakan soalan-soalan berikut. Siapakah yang mendalangi gerakan di atas? Tidakkah disedari bahawa gerakan ini menjejaskan perpaduan, kesejahteraan, keselamatan dan survival Malaysia yang majmuk?

Kenapakah kumpulan eminent persons hanya menghentam organisasi Melayu? Adakah dalang kepada gerakan di atas adalah organisasi anti-Islam, pertubuhan anti-Melayu, pendukung liberalisme universal, kapitalis domestik yang cuba mewujudkan imperialisme ekonomi terhadap pribumi Malaysia, atau kuasa-kuasa asing yang mahu menegakkan neoimperialisme politik di Asia Tenggara di abad ke-21?

Soalan-soalan ini saya timbulkan kerana istilah-istilah seperti di atas pernah digunakan oleh orientalis Barat untuk memecah-belahkan kumpulan nasionalis Nusantara yang memperjuangkan kemerdekaan tanah airnya daripada penjajah Eropah di Asia Tenggara.

Mula 1990-an, istilah-istilah demokrasi liberal, hak-hak asasi manusia sejagat dan kesamarataan total pula digunakan oleh pihak Barat untuk mengharu-birukan beberapa negara membangun, termasuk di Asia Tenggara.

Tetapi, waima siapa dalangnya, strategi rencam di atas memang sedang disasarkan kepada Malaysia – keluhuran Perlembagaan Persekutuan dicabar, kesucian Islam dipersendakan, kedaulatan Raja-Raja Melayu diperlekehkan, hak ekonomi pribumi dipertikaikan, dan amalan politik perkongsian kuasa pimpinan Barisan Nasional (BN) cuba diharu-birukan.

Buktinya, wujudnya media yang tergamak mengiklankan hidangan babi panggang yang dikaitkan dengan amalan berbuka puasa di bulan Ramadan? Wujudnya eminent persons yang menyifatkan kuasa negeri untuk mengurus dan menegakkan undang-undang Islam sebagai mencanggahi Perlembagaan Persekutuan? Terdapat segelintir parti politik alternatif, menyokong kalimah “Allah” digunakan dalam Bible versi Bahasa Melayu. Adanya percubaan untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 setelah mereka berjaya mempengaruhi BN untuk menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA?

Tetapi, walaupun fenomena di atas membahayakan Malaysia, pihak-pihak yang menggerakkannya pula menyifatkannya sebagai kelaziman akibat evolusi sosio-budaya, politik dan ekonomi.

Mereka beranggapan begitu supaya pemerintah Malaysia menitikberatkan kesamarataan, keadilan dan kesaksamaan mengikut piawaian universal, bukan berasaskan kemajmukan Malaysia yang dicipta oleh penjajah Inggeris.

Oleh itu mereka melaksanakan perang saraf dan strategi reversed psychology seperti mentohmah Perkasa sebagai ekstremis dan rasis. Tuntutan, tindakan dan kenyataan mereka yang mencanggahi status quo Perlembagaan Persekutuan pula digembar-gemburkan sebagai menepati prinsip hak-hak asasi manusia sejagat dan keadilan universal.

Fenomena di atas berbahaya kepada Malaysia. Ia berpotensi mencetuskan pertelingkahan kaum, konflik agama, keresahan budaya, pemberontakan ekonomi dan kekacauan politik; dan memudahkan campur tangan dalam politik dan lain-lain urusan domestik Malaysia.

Kelompok eminent persons serta puak liberal dan moderate inilah kelompok ekstremis dan rasis yang sebenar. Mereka bertopengkan pendirian sedemikian untuk menyembunyikan agenda ekstremis dan rasisnya daripada terdedah dan dikutuk oleh majoriti rakyat Malaysia.

Mereka tidak insaf bahawa gerakan mereka boleh menyebabkan BN hilang kuasa akibat kemerosotan sokongan bukan pribumi.

Kumpulan ini juga tidak sedar jika BN hilang kuasa, mudahlah kuasa-kuasa luar mencapai matlamat grand strategy mereka terhadap China, menerusi kekuasaan serta campur tangan dalam urusan domestik negara-negara strategik di Asia Tenggara, termasuk Malaysia.

Dengan ini, Perkasa akan terus memerangi kemunculan fenomena-fenomena di atas, biarpun ia turut didukung oleh kumpulan `eminent persons’. Perkasa tidak gentar. Hari ini Perkasa mempunyai ratusan ribu anggota berdaftar yang memiliki kad keahlian yang sah.

Ini bukti perjuangan Perkasa positif dan mempertahankan kepentingan rakyat dan negara. Oleh itu, Perkasa dianggotai golongan cerdik pandai, termasuk berkelulusan PhD, dan pernah menjadi eminent persons dalam kerajaan Malaysia, baik dalam jurusan pengurusan undang-undang, kepolisan dan ketenteraan.

Perkasa juga dianggotai kumpulan profesional pelbagai bidang dan didukung oleh generasi muda, termasuk berpendidikan di universiti terkenal di seberang laut.

Kini Perkasa merupakan antara pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berorganisasi dengan struktur terselaras, dan tidak rasis seperti klu-klax-klan di Amerika Syarikat (AS). Perkasa sentiasa berhemah dan tidak pernah terlibat dengan demonstrasi jalanan seperti perhimpunan BERSIH yang menendang terajang anggota polis, mencederakan pasukan Polis, dan memusnahkan aset polis.

Perkasa memperjuangkan perpaduan rakyat dan keselamatan negara. Perkasa menjadi tulang belakang penganjuran Kongres Ekonomi Bumiputera dan Konvensyen Perpaduan Nasional yang turut didukung oleh lain-lain NGO pribumi dan Islam Malaysia.

Perkasa bukan rasis. Sebaliknya pihak-pihak yang memusuhi pertubuhan inilah yang ekstremis dan rasis sebenar di Malaysia.

Ibrahim Ali yang merupakan bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan bekas Ahli Parlimen Pasir Mas, Kelantan ialah Presiden Perkasa Malaysia.

Tags: rasis
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments