kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pengajaran tsunami dan banjir

UMAT Islam percaya bahawa Allah SWT berkuasa berbuat sesuatu sekehendak-Nya. Tetapi, tidak ada manusia yang tahu mengapa Allah melakukan sesuatu kejadian yang tertentu, seperti banjir di Kelantan. Manusia boleh melihat kepada keadaan sekeliling dan memberi pendapat seperti keadaan diburukkan oleh penebangan hutan dan lain-lain. Namun manusia tidak boleh menjawab mengapa Allah menurunkan hujan yang banyak di kawasan itu.Bandar Kota Bharu di Kelantan lumpuh apabila dinaiki air bah akhir bulan lalu.

Ada manusia yang cuba memberi alasan sendiri terhadap ‘soalan Tuhan’ itu. Maka dikemukakan teori ‘cubaan’, ‘balasan’ dan lain-lain. Tetapi, semua itu, adalah induksi sendiri. Tiada sesiapa pun, termasuk mereka itu sendiri, yang boleh membuktikan ianya betul atau tidak.

Maka, dalam keadaan sekarang, adalah lebih baik kita berhenti membuat induksi sendiri, terutama sekali jika ia dipengaruhi oleh pegangan politik dan kepentingan diri. Kita lihat kepada apa yang jelas dan nyata di hadapan mata kita dan cuba berfikir dengan rasional cara mengatasi masalah itu.

Apa yang kita lihat ialah kerosakan yang dahsyat dan kerugian berbilion ringgit. Kita tahu Kerajaan Pas Kelantan tidak mampu membangunkan semula negeri itu secara bersendirian. Solat hajat sahaja tidak dapat menyelesaikan masalah. Wang ringgit dan usaha yang banyak adalah diperlukan. Kerajaan Pas Kelantan sendiri tidak mampu mengadakannya.

Kerajaan-kerajaan sekutu Pas, Selangor dan Pulau Pinang tidak mahu atau tidak mampu membantu secukupnya. Parti-parti sekutu Pas, PKR dan DAP berdiam diri. Pemimpin-pemimpin besarnya juga tidak nampak kelibat. Ke mana pergi Majlis Peguam, sahabat baik Datuk Mujahid Yusof Rawa semasa menggubal Rang Undang-Undang Keharmonian Nasional tidak lama dulu? Kita juga tidak berapa nampak NGO-NGO bukan Melayu membantu mangsa banjir di Kelantan.

Yang nampak bertungkus lumus membantu adalah Kerajaan Pusat yang diterajui oleh UMNO dan BN, pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO yang pernah ‘dikafirkan’ oleh ulama-ulama dan pemimpin-pemimpin Pas dan NGO-NGO Me­layu/Islam termasuk Perkasa.

Itulah hakikat yang pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong Pas mesti sedar dan terima. Mereka patut sedar sekarang, semasa dalam kesusahan, siapakah yang tampil membantu mereka dan kepada siapakah mereka berpaling untuk meminta bantuan?

Saya merasa sedikit gembira kerana semenjak rencana pertama saya atas tajuk yang sama disiarkan oleh Utusan Malaysia, perkembangan yang menggalakkan mula dapat dilihat. Pemimpin-pemimpin UMNO dan Pas telah mula memberi sokongan kepada syor supaya UMNO dan Pas bersama-sama berganding bahu untuk memulihkan Kelantan. Emel yang saya terima daripada orang yang saya kenali dan tidak kenali juga menyokong saranan saya supaya UMNO dan Pas bekerjasama. Tetapi, semuanya menyuarakan bahawa Paslah yang susah dibawa berbincang dalam hal ini.

Memanglah, pemimpin-pemimpin UMNO dan Pas itu hanya memandang kepada usaha pemulihan akibat banjir itu sahaja. Biar apa pun, itu adalah satu petanda baik. Sementara UMNO mungkin sanggup berfikir lebih jauh dari itu, saya harap Pas tidak akan melihatnya semata-mata sebagai satu helah untuk mendapat bantuan tanpa perlu ‘berterima kasih’.

Pas telah lama mengajar pengikut-pengikutnya budaya ‘ambil dan lari’: ambil apa sahaja bantuan yang diberi tetapi undi Pas. Saya harap kali ini ulama-ulama dan pemimpin-pemimpin Pas akan mengajar pengikut-pengikut mereka supaya lebih berbudi, bukan semestinya untuk mengundi UMNO tetapi untuk bekerjasama demi Melayu dan Islam.

Sementara usaha segera untuk memulihkan Kelantan secara bersama itu diteruskan, saya mengulangi saranan supaya UMNO dan Pas berfikir untuk bekerjasama, sekurang-kurangnya di peringkat Persekutuan, bagi mengelak malapetaka yang lebih dahsyat kepada orang Melayu, anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan agama Islam.

Sebagai tanda keikhlasan, eloklah para ulama dan pemimpin Pas yang pernah ‘mengkafirkan’ ahli-ahli dan penyokong-penyokong UMNO menarik balik kata-kata mereka dan meminta maaf. Mereka patut berhenti berlagak atau beranggapan seolah-olah mereka adalah kumpulan Muslimin yang dipimpin oleh Rasul Allah manakala para pemimpin dan penyokong UMNO adalah ibarat kumpulan Musyrikin yang dipimpin oleh Abu Jahal dan Abu Suffian.

Penulis ialah bekas Ketua Hakim Negara. www.tunabdulhamid.com

Tags: bencana
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments