kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Selagi Melayu berpecah

Selagi orang Melayu ber­pecah belah, selagi itulah orang akan buat macam-macam dekat kita dan agama Islam.’’ Reaksi spontan itu diberikan oleh seorang teman yang semakin rimas menyaksikan dari semasa ke semasa seolah-olah wu­jud keberanian luar biasa dalam kalangan sesetengah pihak untuk menguji kesabaran orang Melayu dan umat Islam.

Mungkin majoriti orang Melayu berasa kecewa dan kesal dengan apa yang berlaku termasuklah tindakan-tindakan yang dilihat menyentuh sensitiviti mereka – satu perbuatan yang suatu ketika dahulu begitu 
asing bagi rakyat negara ini.

Tetapi sekarang senario sudah berubah, orang Melayu bukan la­gi dilihat kelompok digeruni. Ke­wu­judan kumpulan-kumpulan ter­­tentu yang kononnya memperjuangkan kebebasan dan kesamarataan atas nama demokrasi menyulitkan lagi keadaan. Malangnya, mereka juga terdiri daripada orang Melayu dan sudah berasa nikmat hasil perjuang­an orang Melayu.

Lebih buruk lagi ada pula yang berbuat demikian terdiri dalam ka­langan pemimpin politik parti Me­layu yang sepatutnya dalam apa keadaan mesti meletakkan kepen­tingan bangsa dan agama di hada­pan. Sememangnya demokrasi mem­benarkan mereka menyokong sesiapa sahaja dan demokrasi juga mengizinkan mereka menyebelahi mana-mana juga pihak, tetapi biarlah berpada-pada.

Orang Melayu tidak perlu gundah gulana apatah lagi menuding jari menyalahkan orang lain jika ada pihak menyentuh sensitiviti mereka. Sebaliknya apa yang mereka perlu lakukan ialah bermuhasabah mencari punca kenapakah wujud­nya keberanian luar biasa tersebut.

Apa yang diminta daripada orang Melayu bukanlah bermusuh dengan kaum lain tetapi memastikan mereka berada dalam satu barisan mempertahankan hak dan kepentingan mereka. Bagaimanapun setakat ini semua itu sekadar mimpi yang masih belum kesampaian.

Perbezaan politik masih menjadi tembok kukuh yang menghalang sebarang usaha menyatukan orang Melayu. Ada pihak tidak keruan apabila wujudnya saranan supaya dua parti induk Melayu iaitu UMNO dan Pas bekerjasama. Mereka membentangkan hujah memualkan sehingga dalam soal membantu mangsa banjir di Kelantan sekali pun awal-awal lagi ada pihak sudah memberi peringatan ia sekadar kerjasama antara kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat, bukannya kerjasama politik.

Tidak kisahlah apapun untuk ditafsirkan berhubung kerjasama ber­kenaan tetapi apa yang pasti majoriti orang Melayu menarik nafas lega apabila melihat Pengerusi Perhu­bungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed duduk semeja bersama Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaacob bagi membincangkan usaha memulihkan negeri itu yang ditimpa musibah banjir.

Rata-rata orang Melayu dalam respons yang disampaikan dalam media-media sosial melafazkan ke­syukuran kepada Allah SWT apabila melihat kerjasama tersebut. Perasaan itu sekaligus membuktikan majoriti orang Melayu sudah bosan dengan perpecahan yang berterusan antara mereka.

Masih ramai orang Melayu sama ada yang mempunyai fahaman politik atau tidak mahukan penyatuan Melayu berlaku secara total. Bagi mereka, soal untuk berbalah dalam isu-isu politik adalah soal kedua dan ia hanya perlu difikirkan dalam musim pilihan raya, tetapi pada masa lain Melayu perlu bersatu.

Tidak boleh ada fobia atau kebimbangan melampau kononnya jika berlaku penyatuan orang Me­layu, sokongan politik kepada parti-parti induk Melayu akan tergugat atau kaum lain akan berasa takut. Sedangkan sejarah negara membuktikan perpaduan kukuh dalam kalangan orang Melayu dan umat Islam menjadi teras keamanan dan keharmonian negara ini.

Hujahnya ialah apabila orang Melayu bersatu mempertahankan hak-hak dan kepentingan mereka tidak akan ada pihak yang akan berani bermulut celupar atau gatal tangan melalui laman-laman sosial untuk membuat kenyataan yang dilihat mengganggu gugat orang Melayu dan umat Islam. Tetapi sekarang situasi itu tidak berlaku malah dalam soal mempertahankan kalimah Allah se­ka­lipun orang Melayu tidak sepakat. Ada antara mereka yang me­ngaku dirinya Islam terus mempertahankan kewajaran orang bukan Islam menggunakan kalimah suci itu.

Mereka yang bersikap demikian hakikatnya berhasrat mencari populariti dengan menonjolkan diri sebagai pemimpin yang memperjuangkan kesederhanaan dan kesamarataan. Memang benar kesederhanaan itu digalakkan Islam tetapi ia jangan sampai menggadaikan segala-galanya sehinggakan dalam soal Islam pun mahu dikompromi.

Usaha untuk menyatukan orang Melayu akan menjadi bertambah sukar apabila ada dalam kalangan orang Melayu sendiri biarpun tidak mempunyai apa-apa fahaman politik begitu taksub mengkritik atau ada antaranya sampai ke tahap menghina pemimpin Melayu. Malah mereka juga sanggup memandang sinis sesuatu usaha yang dilakukan oleh pemimpin itu seolah-olah mereka mempunyai ‘ilmu’ atau kepakaran membaca hati dan fikiran orang lain.

Kelompok atau individu yang wujud dalam kalangan orang Me­layu seperti inilah yang menyebabkan hasrat untuk menyatukan orang Melayu hanya akan menjadi satu impian. Biarpun kita melangkah ke masjid yang sama, mengadap kiblat yang sama dan menyembah Allah yang satu namun ia masih gagal mewujudkan ke­satuan dalam hati bagi menamatkan episod perpecahan dalam kalangan orang Melayu.

Malang sekali, firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 103 sekadar menjadi bacaan bagi sesetengah pihak dan bukannya amalan. Dalam surah itu Allah SWT berfirman: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai, dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (di­sebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keterangan-Nya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayah-Nya.”

Percayalah selagi firman Allah itu sekadar menjadi bacaan tetapi tidak dilakukan usaha melaksanakannya sampai bila pun akan ada pihak-yang terus membangkitkan perkara menyentuh sensitiviti orang Melayu dan umat Islam.

Kenapa ia berlaku? Kerana ada pihak melihat orang Melayu semakin lemah dan tidak berupaya bersatu padu. Dalam soal ini, penulis teringat catatan seorang bloger antara lain mencoretkan, “Sampai bila harus marah-marah? Tidak guna jika umat Islam hanya bangkit menyuarakan kemarahan apabila ada orang mengusik tidur mereka, dan selepas itu, kita ‘tidur’ semula.’’

Sememangnya masih ramai orang Melayu masih ‘tidur’ ter­utamanya kelompok yang sentiasa ‘bermimpi’ untuk ‘menawan Put­rajaya’. Kelompok ini kalaupun ‘terkejut’ daripada ‘tidur’ tetap berada dalam dunia mimpi sebab itulah mereka menganggap satu mimpi ngeri jika ada usaha untuk me­nyatukan orang Melayu.

Namun begitu harapan tetap disandarkan agar ada jalan untuk mewujudkan perpaduan dalam kalangan Melayu tanpa mengira fahaman politik atau pertubuhan apa yang mereka sertai. Ini penting bagi mengelakkan, orang Melayu seperti mana dipesan oleh Rasulullah SAW “Ibarat buih di lautan, ramai tetapi tidak mendatangkan manfaat.’’

- Zulkiflee Bakar Utusan Malaysia Rencana 16 Jan 2015
Tags: melayu
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments