kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mana silapnya masyarakat kita?

ADAKAH budaya keganasan sudah menular di negara ini? Persoalan ini sering bermain dalam fikiran saya apabila membaca berita pembunuhan kejam dan mengerikan yang sering disiarkan dalam media tempatan.

Tidak dinafikan kejadian ngeri dan menyayat hati yang berlaku di sekeliling kita seperti pembunuhan, rogol dan penganiayaan kerap kali menjadi berita menarik pihak media.Seorang warga emas A.Kamalam,79 dipercayai dibunuh kejam oleh sekumpulan lima remaja sehingga mati di rumahnya di Kampung Cegar, Bidor dekat sini pagi ini.

Ada juga kritikan bahawa laporan sedemikian akan menimbulkan rasa takut orang ramai malah ada juga yang begitu paranoid tentang publisiti jenayah.

Ada juga yang berfikiran tidak ma­suk akal. Ini mengingatkan saya tentang sikap pengusaha salah sebuah pusat beli-belah di Kuala Lumpur. Pihak Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) telah memohon tempat untuk menjalankan kempen anti-ragut tetapi ditolak bulat-bulat dengan alasan ia akan menjejaskan jumlah pengunjung walaupun hakikatnya pusat membeli-belah tersebut adalah tempat sasaran peragut.

Sikap cuba berselindung bahawa masalah jenayah ini tidak pernah wujud tidak membawa penyelesaian. Sebaliknya, ia akan lebih memburukkan keadaan dan lebih ramai akan menjadi mangsa akibat kurangnya kesedaran dan prihatin pihak pengusaha pusat beli-belah ini.

Dalam pada itu, kita tidak boleh menghalang pihak media untuk melaporkan kejadian jenayah tetapi dengan laporan media yang lebih seimbang dapat membantu menimbulkan kesedaran dan menjadikan masyarakat berasa lebih selamat.

Ia sekali gus akan menyedarkan pihak berkuasa bahawa mereka tidak boleh leka dan perlu sentiasa meningkatkan prestasi dalam usaha membasmi dan mencegah jenayah.

Media bukan sahaja perlu melaporkan kejadian jenayah tetapi juga perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa dan badan bukan kerajaan yang berkaitan untuk mendidik masyarakat tentang pencegahan jenayah dan khususnya dalam menangani isu keganasan dan jenayah kekerasan di negara kita.

Kejadian jenayah kejam dan ganas yang kerap berlaku merupakan satu peringatan serius kepada kita semua bahawa sesuatu yang drastik perlu dilakukan, selain daripada penguatkuasaan undang-undang untuk menanganinya.

Di mana silapnya masyarakat kita? Adakah kita dikatakan hidup bertamadun jika kejadian pembunuhan kejam terus berlaku di negara kita? Adakah kita sudah hilang pertimbangan dan belas kasihan?

Setiap hari yang dilalui kini disajikan dengan pelbagai bentuk keganasan sama ada di rumah atau di luar. Adakah ini disebabkan oleh kecenderungan sesetengah pihak untuk melakukan kekejaman sebagai satu cara penyelesaian masalah. Jika demikian, apakah puncanya?

Atau adakah ia berpunca daripada golongan dewasa dan kanak-kanak yang sudah biasa disogokkan dengan keganasan?

Aksi kekejaman, balas dendam dan kezaliman menjadi norma di dalam kebanyakan filem dari kaca televisyen yang ditonton oleh kita. Kartun untuk kanak-kanak juga mempunyai adegan-adegan ganas.

Apa yang telah berlaku kepada nilai-nilai murni dan pendidikan moral yang kita terapkan untuk memupuk generasi muda agar mereka dapat membezakan apa yang baik dan buruk?

Sudah tiba masanya untuk kita menilai semula secara serius tentang usaha-usaha yang telah dilaksanakan setakat ini bagi memupuk nila-nilai murni dalam kalangan rakyat Malaysia dan ke arah masyarakat penya­yang. Sejauh mana kita dapat mendidik generasi muda supaya mereka menolak keganasan dan kezaliman dalam kehidupan mereka.

Sebagai ibu bapa dan anggota masyarakat kita harus sedar bahawa kehidupan remaja hari ini adalah amat mencabar sejajar dengan arus pemodenan dan pembangunan.

Pengaruh persekitaran seperti budaya Barat dan media massa ter­utamanya media sosial amat mempengaruhi pemikiran remaja masa kini.

Kesedaran pelajar akan implikasi negatif terhadap perlakuan jenayah perlu dipertingkatkan agar mereka tidak terjerumus dalam kegiatan negatif dan masalah sosial.

Konsep ’melentur buluh biar dari rebungnya’ harus menjadi matlamat kita dan harus ditujukan kepada para pelajar dan remaja agar mereka dapat membesar dan menjadi generasi yang benar-benar cemerlang serta berguna.

Kemajuan yang kita kecapi hari ini, tidak akan bertahan lama seandainya generasi muda yang bakal menerajui pimpinan negara nanti rapuh akhlaknya dan hilang nilai-nilai positif kemanusiaan.

Oleh itu, adalah menjadi harapan saya agar kita sama-sama dapat menghayati dan saling bantu-membantu menjayakan program pencegahan jenayah ini.

Kecemerlangan akademik yang dipertaruhkan dalam diri para pelajar dan remaja masa kini biarlah seiring dengan kesedaran membina jati diri yang kukuh daripada hentakan arus kemajuan yang tidak dapat disekat alirannya.

Tan Sri Lee Lam Thye ialah Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF)

Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Benci dan kebencian!

  Artikel Steven tegur Pas isu Timah: ‘Anda tanam kebencian, dapatlah kebencian’ Oktober 19, 2021 menarik perhatian pembaca mungkin.…

 • Berjalan kaki tingkatkan mood

  Kerajaan bersetuju memberi kebenaran kepada Keluarga Malaysia yang sudah menerima vaksinasi lengkap untuk melakukan pergerakan rentas negeri…

 • Bersikap Berani Menjadikan Hidup Kita Bernilai?

  Kegelisahan dan kesukaran adalah sebahagian daripada kehidupan. Cara anda mengatasi dua perkara ini dan menjalani kehidupan yang ceria adalah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments