kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu-Isu Akhbar Cina

KENAPA PERLU SWASTAKAN PENGURUSAN AWAM?

AKHBAR Nanyang Siang Pau bertarikh 9 Januari 2015 meminta kerajaan agar menarik balik penswastaan semua urusan pembaharuan pas lawatan kerja sementara bagi pekerja asing secara manual yang dihentikan berkuatkuasa 5 Januari lalu dan digantikan dengan pendaftaran secara dalam talian melalui perkhidmatan MyEG Services Berhad (MyEG) dengan dikenakan caj tambahan sebanyak RM38.

Artikel bertajuk ‘Kerajaan sepatutnya basmi orang tengah cari untung’ merupakan pandangan editorial akhbar itu yang disiarkan dalam ruangan Pendapat Yanlun halaman W3 menegaskan bahawa perkhidmatan awam tidak sepatutnya diserahkan kepada pihak swasta, kerana ia bakal membebankan rakyat.

Kerajaan sepatutnya mengelak tindakan itu yang memberikan peluang kepada orang tengah untuk mengaut keuntungan. Alasan Jabatan Imigresen kononnya bagi mengatasi masalah kesesakan di kaunter tidak begitu kukuh dan kenapa kontrak itu diberikan secara monopoli kepada MyEG sahaja? Kenapa tidak dilakukan secara tender terbuka dengan menggunakan prosedur yang sepatutnya?

Dikatakan bahawa rezeki jatuh dari langit jarang berlaku tetapi jika ditunggu rezeki seperti itu tetap berlaku. Dalam masyarakat kapitalis, terdapat segelintir manusia yang tidak melakukan kerja sebenar tetapi masih boleh duduk dengan senang lenang mengaut keuntungan.

Perkara seperti ini yang kini sedang berlaku di negara kita, dalam sesetengah perkhidmatan kerajaan sepatutnya diberikan secara percuma kepada rakyat, jika hendak swastakan juga elakkan daripada pemberian monopoli hanya kepada syarikat tertentu sahaja.

NEGARA PERLU AKTA KEGANASAN

Sementara itu, akhbar Sin Chew Daily News bertarikh 12 Januari 2015 menegaskan bahawa negara amat memerlukan Akta Keganasan bagi menjaga keselamatan nyawa rakyat daripada ancaman keganasan yang semakin bercambah dan berleluasa.

Artikel bertajuk ‘Negara kita amat memerlukan Akta Keganasan’ itu merupakan pandangan editorial akhbar berkenaan yang disiarkan dalam ruangan Pendapat Yanlun halaman 26 turut menyatakan banyak negara di dunia termasuk Amerika Syarikat dan Australia telah menggunakan akta dan undang-undang baharu untuk menangani ancaman keganasan.

Sekiranya Malaysia mahu pertahankan keselamatan dan nyawa rakyat, aktiviti keganasan tidak boleh dibiarkan terus bertapak, sebab itulah perlunya akta ini dipercepatkan yang bakal memberikan kuasa lebih luas kepada penguatkuasa melaksanakan tugas-tugas mereka.

Namun terdapat beberapa isu yang dibangkitkan oleh pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan, antaranya ialah kebimbangan mengenai pelanggaran hak asasi manusia apabila menjatuhkan hukuman atau keputusan sebelum dibicarakan. Dikatakan juga akta itu tidak membantu untuk menangani keganasan, penyalahgunaan kuasa oleh penguatkuasa, penahanan bagi mencegah tidak telus sekali gus menjejaskan keyakinan rakyat terhadap sistem tersebut.

Pada hakikatnya, akta keganasan bukan sahaja untuk mengatasi keganasan malah ia juga perlu menepati hak asasi manusia, namun mustahil untuk dilaksanakan kedua-dua pada masa sama. Dari segi undang-undang dan hak asasi manusia apabila menghukum sebelum hukuman dijatuhkan, ia tidak menepati keadilan, tetapi apabila kita hadapi ancaman keganasan yang semakin hari semakin kuat, adakah nyawa pengganas lebih penting daripada keselamatan dan nyawa rakyat?

PAKATAN PEMBANGKANG 
BAKAL BERKUBUR?

Dalam pada itu, akhbar Nanyang Siang Pau bertarikh 13 Januari 2015 membuat andaian bahawa perpaduan pakatan pembangkang bakal rosak dan hasrat melangkah ke Putrajaya mungkin berkubur sekiranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didapati bersalah atas tuduhan liwat oleh Mahkamah Persekutuan.

Artikel bertajuk ‘Kes Anwar berkait rapat dengan pegangan pakatan rakyat’ itu merupakan pandangan editorial akhbar tersebut yang disiarkan dalam ruangan Pendapat Yanlun halaman W3 bagaimanapun menyatakan keadaan adalah sebaliknya jika Anwar diputuskan tidak bersalah, iaitu hasrat Pas untuk menjadi Perdana Menteri bakal tertutup terus.

Pembangkang sebelum ini menetapkan Anwar sebagai Perdana Menteri dan Pas seperti tidak begitu setuju, Ramai pemerhati politik beranggapan kebarangkalian Pas untuk menagih jawatan itu memang wujud. Jika mahkamah membebaskan Anwar, beliau yang mempunyai kepintaran dalam politik pasti mempunyai cara untuk menundukkan Pas, sekali gus mengiktiraf beliau sebagai bakal Perdana Menteri seperti yang ditetapkan oleh pakatan pembangkang.

Ceritanya lain pula dengan DAP dan PKR jika Anwar didapati bersalah, kedua-dua parti itu akan kehilangan hala tuju politik kerana kehilangan pemimpin yang dianggap sebagai berwibawa. Perlu diingatkan hubungan Pas dengan kedua-dua parti itu tidak lagi seperti dulu, dengan ketiadaan Anwar pastinya hubungan mereka tidak dapat diselamatkan dan sekiranya ia berlaku, pastinya struktur dwi kuasa yang diinginkan penyokong mereka tidak lagi menjadi realiti.

Pemangku Pengerusi DAP Tan Kok Wai dalam jamuan makan malam baru-baru ini menyatakan, jika Pas terus berdegil mahu laksana hukum Hudud, struktur dalam pakatan pembangkang akan mengalami perubahan, parti itu juga tidak menafikan akan mencari rakan kongsi parti lain untuk bergabung, ataupun gabungan parti itu hanya tinggal dua sahaja iaitu DAP dan PKR.

- Utusan Malaysia Rencana 15 Jan 2015
Tags: awam
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments