kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kualiti akademik harus jadi ukuran

HAK berpolitik merupakan salah satu daripada hak-hak peribadi setiap rakyat yang dijamin di bawah Perlembagaan Malaysia. Sokongan terhadap parti-parti tertentu tidak seharusnya menjadi kayu ukur terhadap kebolehan seseorang itu untuk berkhidmat kepada negara.

Yang wajar dijadikan kayu pengukur ialah mutu perkhidmatan diberikan (merit), bukannya kecenderungan ataupun kesetiaan politik.

Justeru, kita dikejutkan dengan laporan media alternatif berkait Prof Dr Mohd Hamdi Abd Shukor, Timbalan Naib Canselor Universiti Malaya yang telah tidak disambung perkhidmatannya, didakwa kerana tidak menyokong sesebuah parti politik.

Jika ia benar, ini bukti zahir wujud campur tangan politik dalam sistem pendidikan tinggi Malaysia.

Prof Syeikh Yusuf Al-Qardhawi mengingatkan bahawa perbezaan pendapat bukanlah sesuatu yang buruk, malah perbezaan itulah yang mendukung dan menyokong antara satu sama lain.

Perkembangan idea-idea yang bernas tidak boleh disandarkan kepada sesebuah pihak sahaja. Kata-kata pujangga: “You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.”

Kata-kata ini menggambarkan bahawa kita tidak boleh sama sekali mengetepikan idea-idea yang mungkin berlainan daripada idea-idea kita sendiri. Sikap terbuka ini membuka ruang bagi kita menerokai dimensi-dimensi baharu, yang kita tidak mungkin terfikir tanpa bantuan daripada orang lain.

Bayangkan sekiranya sehingga hari ini kita bersikap tertutup, dan tidak menerima telahan daripada sarjana seperti Aristotle atau pun Khalifah Abu Ja'far Abdullah al-Ma'mun ibn Harun, mungkin barangkali kita masih lagi berfikir bahawa dunia ini bukan sebuah sfera. Sudah tentu banyak inovasi moden yang kita nikmati pada hari ini tidak wujud.

Perbezaan pendapat ini juga membuka ruang untuk kita menilai kekuatan atau kelemahan yang ada pada idea-idea kita sendiri. Pak-pak turut yang cuma tahu untuk mengangguk akan setiap tindak-tanduk pemimpin mereka akan gagal untuk memberikan gambaran sebenar akan kesesuaian sesebuah idea tersebut untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Sebagai contoh, Malaysia sedang mengalami masalah yang mana pasaran minyak sedunia semakin menurun, yang memberikan kesan mendalam terhadap ekonomi dan nilai Ringgit.

Seharusnya, kerajaan memberikan peluang kepada pihak-pihak yang berkepentingan, terutamanya kepada badan legislatif terunggul iaitu Parlimen untuk membincangkan pemotongan terhadap belanjawan negara.

Kita bimbang sekiranya pemotongan belanjawan ini akan melibatkan pemotongan terhadap perkhidmatan-perkhidmatan seperti pendidikan dan kesihatan, dalam masa sama belanjawan terhadap Jabatan Perdana Menteri langsung tidak diusik.

Kita mesti ingat, kawan yang sebenar ialah kawan yang mengingatkan serta menegur kesilapan yang kita lakukan, bukannya yang hanya mengangguk, menunggu kemusnahan yang bakal berlaku.

Justeru, demi masa depan negara yang lebih baik, kita mestilah meraikan perbezaan pendapat. Campur tangan politik demi kepentingan politik pemerintah perlu dihentikan dengan segera.

Dalam kes Prof Dr Mohd Hamdi, aspek kecenderungan politik tidak boleh dijadikan alasan sama ada dikekalkan perkhidmatan beliau dalam universiti.

Menurut laman web Universiti Malaya, Prof Dr Mohd Hamdi telah menumpukan kehidupan profesional beliau dalam menggalakkan lagi bidang penyelidikan dan telah menjadi mentor kepada seramai 112 pelajar pascasiswazah dalam bidang mesin dan biomaterial.

Kejayaan beliau yang terbesar ialah menubuhkan Centre of Advanced Manufacturing and Material Processing (AMMP Centre) pada 2003, yang telah berjaya membuat penyelidikan dari peringkat asas hingga ke peringkat pra-komersial, bernilai RM14 juta sehingga kini.

Laman tersebut juga menyatakan Prof Dr Mohd Hamdi  juga berjaya menjadikan fakulti kejuruteraan sebagai salah satu yang paling berjaya di Universiti Malaya, sewaktu bertugas sebagai Ketua Jabatan Kejuruteraan dari tahun 2009 hingga 2011.

Jelas, sumbangan Prof Dr Mohd Hamdi  ini amat bernilai kepada negara, dan seterusnya kepada rakyat Malaysia, tanpa mengira latar belakang politik, bangsa ataupun agama.

Nurul Izzah Anwar ialah Ahli Parlimen Lembah Pantai SInar Harian Rencana 28 Januari 2015
Tags: academic, quality
Subscribe

 • Pelajar Guru Dewasa

  Sama seperti belajar, mengajar adalah merupakan salah satu kerja dan usaha keras bahkan mungkin lebih sukar. Walaupun mengajar anak kecil…

 • Pelajar Dewasa

  Mengajar pelajar dewasa boleh menjadi sangat bermanfaat, tetapi juga sangat mencabar. Kita tidak boleh lupa bahawa kita berurusan dengan…

 • Pentaksiran: Pengajaran Berasaskan Data

  Perlu pentaksiran, pemerhatian prestasi murid selepas kembali belajar bersemuka (10/03/2021) kepada hampir lima juta pelajar di 10,223 sekolah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments